ppoa

Var United best med eller uten Pogba? Svaret er veldig klart

Publisert Sist oppdatert

Det har lenge vært en etablert sannhet i at Ole Gunnar Solskjær har ønsket å få med seg Paul Pogba videre som United-spiller.

Med nordmannen ved roret har franskmannen hele tiden hatt en sentral rolle, selv om skader og sykdom har satt sitt preg på de siste par sesongene.

Denne helga kom det imidlertid rapporter – først fra Frankrike, så fra England – om at Pogba ikke har noen planer om å forlenge med United.

LES OGSÅ: Forrige ukes rykter

Paris St. Germain skal være interessert, men det rapporteres at United krever hele 80 millioner euro for å selge ham. Det skremmer blant annet bort italienske Juventus.

Samtidig skal United frykte at de mister 28-åringen gratis neste sommer, noe som betyr at situasjonen mildt sagt virker uavklart.

Hvis han ikke vil skrive under på ny kontrakt – skal United da bruke ham, satse på ham og så slippe ham gratis om ett år eller vil United forsøke å hente inn noen penger og i stedet satse på spillere som vil være en del av Solskjærs prosjekt også på lang sikt?

Men hvordan påvirker det resultatene hvis Pogba forsvinner allerede i sommer?

Variabel sesong

Det er ingen tvil om at Paul Pogba på sitt beste er en svært god fotballspiller – en det er vanskelig å erstatte.

Senest i april ble han kåret til månedens beste United-spiller (Supporterklubben og lesernes egen ranking). Under 3-1-seieren borte mot Tottenham samme måned var han fantastisk.

Pogba fikk egentlig også hele 2019/20-sesongen ødelagt med skade, men hva med sesongen vi akkurat har lagt bak oss?

Tottenham Hotspur v Manchester United - Premier League
SENTRAL MOT SPURS: Paul Pogba feirer etter Freds scoring borte mot Tottenham i april.

Hvis man ser tilbake på Pogbas sesong så har den vært noe spesiell.

Han ble rammet av coronaviruset like før sesongstart, og brukte tid på å nå fysisk toppform. Dermed ble han også flyttet en del ut på kant – bort fra den sentrale midtbanen der Scott McTominay og Fred fikk ansvaret for å sikre balansen.

I januar var han helt restituert, men tidlig i februar ødela han hamstringen. Han var først tilbake for fullt i april igjen.

Pogbas sesong på lesernes spillerbørs:

pogba333

Som tabellen rett over viser så har Pogbas sesong altså vært variabel.

Det var noen voldsomme nedturer tidlig i sesongen, men flere stabile og gode prestasjoner midtveis. Comebacket i mars/april etter hamstringskaden var også mest godt – selv om han da igjen gjerne ble brukt på kant.

Stor forskjell med og uten Pogba

Resultatene viser også klart at United faktisk har klart seg veldig godt uten ham.

21 ganger stilte United med Pogba fra start i Premier League denne sesongen. Det ga 11 seirer, fem uavgjorte og fem tap, og et snitt på 1,81 poeng per kamp.

po33
BEST UTEN POGBA: United har hatt glimrende resultater uten Paul Pogba fra start i Premier League i 2020/21.

17 ganger startet United uten Pogba fra start.

Det ga hele 10 seirer, seks uavgjorte og bare ett tap, et snitt på hele 2,11 poeng per kamp – klart bedre enn med Pogba, altså.

Det eneste United-tapet uten Pogba fra start var faktisk den mye omtalte Leicester-kampen 11. mai da United ble tvunget til å sende utpå et rent reservelag grunnet et ekstremt tett kampprogram.

Det er heller ikke mulig å si at kampprogrammet i de 17 kampene uten Pogba fra start var særlig enklere. United slo blant annet City borte, spilte to ganger uavgjort mot Chelsea og også uavgjort borte mot Leicester uten ham.

Uniteds gode resultater uten Pogba blir enda tydeligere hvis man ser på scoringer og baklengsmål.

Med Pogba fra start endte målforskjellen på 35-31 på 21 kamper, noe som tilsvarer 1,67 scoringer for og 1,48 imot per kamp.

Uten Pogba var målforskjellen 38-13 på 17 kamper, noe som tilsvarer 2,24 mål riktig vei per kamp og bare 0,76 imot – altså en gigantisk forskjell i riktig retning.

Forskjellene forsterkes ved at det ble fem nuller defensivt på 21 kamper med franskmannen fra start og hele 12 på 17 uten ham i startoppstillingen.

Så skal det sies at Pogba hadde fem innhopp i ligaen, at han ikke var med i den meget spesielle 9-0-seieren mot Southampton (som styrker tallene uten ham) og at 3-3-kampen mot Everton med ham fra start teller med selv om han forsvant ut med skade på stillingen 1-0 etter 38 minutter.

Likevel viser altså de viktigste tingene i fotballen- resultatene, scoringer fremover og antallet baklengsmål forrige sesong – at United i 2020/21-sesongen var mye bedre uten Pogba enn med ham.

Det kan være greit å ta med seg inn i en sommer hvor alt virker veldig uavklart.

Powered by Labrador CMS