Manchester United v Liverpool - Premier League

Ble utsatt for seksuelle overgrep som 13-åring

Publisert Sist oppdatert

I sin nye selvbiografi starter Patrice Evra med en svært vanskelig historie – nemlig om de seksuelle overgrepene han ble utsatt for som 13-åring.

Han bodde da noen dager i uka i huset til en skolerektor for å kutte ned på den lange reisetiden til og fra skolen.

Denne rektoren, en autoritetsfigur i Evras liv, misbrukte tilliten og det skjeve maktforholdet, og tvang seg inn på Evras soverom hvor han forgrep seg på 13-åringen.

Evra skal i utgangspunktet ikke hatt noen planer om å være så ærlig som dette i selvbiografien sin, og han hadde ikke fortalt denne historien til sin mor heller. The Times skriver at Evra for to uker siden dro til Paris slik at hun kunne få høre det fra ham ansikt til ansikt.

Den samtalen var ifølge Evra langt vanskeligere enn å snakke om det i et intervju.

– Hun var selvsagt knust. Det var et tøft øyeblikk for meg. Jeg har fortsatt ikke fortalt det til enkelte av mine brødre, søstre og nære venner, sier han til The Times.

– Jeg vil ikke at folk skal synes synd på meg. Det er en vanskelig situasjon. En mor forventer ikke å høre dette fra sitt eget barn. Hun følte at noe [var galt], og hadde spurt meg om hvorfor jeg ikke ville sove i lærerens hus. Først nå som jeg er 40 år forteller jeg henne det. Det var et stort sjokk for henne. Mye sinne.

Evra forteller videre at moren først ikke ville at Evra skulle skrive om dette i boka si, fordi det er privat, men det var ikke den tidligere United-backen enig i.

– Det var da jeg sa til mamma at det ikke handler om meg, men om de andre ungene, og da sa hun OK, og at hun forstod det.

GIR UT SELVBIOGRAFI: Patrice Evra.

Kjente på skamfølelse

Det er vanlig at det tar lang tid før det snakkes om seksuelle overgrep, og det handler mye om skamfølelsen knyttet til det.

Evra har også følt mye på dette.

– Jeg skal være ærlig med deg og si at da jeg først laget boka, så fortalte jeg ikke hele historien, fordi jeg fortsatt var skamfull og redd for hva folk ville tenkte, og nå ønsker jeg å si det fordi jeg ikke ønsker at barn skal være i min situasjon, og at de skammer seg over seg selv, og tenker at de ikke er modige. For det handler ikke om å være modig, det handler om å være mentalt klar til å snakke om det. Så jeg ønsker bare å sørge for at ungene der ute har motet, og ikke klandrer seg selv, for jeg klandret alltid meg selv. Jeg følte meg som en pyse i mange år fordi jeg aldri snakket høyt om det.

Som 24 år gammel Monaco-spiller fikk han en telefon fra politiet om anklager mot overgriperen, men jo mer de spurte Evra om han også hadde blitt misbrukt, jo mer hardnakket nektet han.

– Å leve med det var noe av det jeg angret mest på, for jeg kunne ha hjulpet så mange folk. Jeg har fått nok av denne giftige maskuliniteten. For faren min var gråting en svakhet, men det er ikke å være svak å gråte. Jeg mistet broren min og jeg mistet venner, men jeg gråt aldri. Moren min sa «en dag kommer du til å eksplodere».

De med tilgang til The Times kan lese hele Evra-intervjuet her. Der kan en også lese et utdrag fra boken, et utdrag som er en ganske detaljert av overgrepene Evra ble utsatt for.

UNITED-HELT: Patrice Evra, her sammen med Sir Bobby Charlton.
Powered by Labrador CMS