ralfole

Nei, det kostet ikke United en kvart milliard å avskjedige disse to

«Exceptional items» heter regnskapsposten, men hva inkluderer den egentlig? En god del mer enn man kan få inntrykk av.

Publisert Sist oppdatert

Ole Gunnar Solskjær og Ralf Rangnick fikk begge med seg solide sluttpakker fra United da de forlot Old Trafford, men summene som florerer på flere nettsteder er i beste fall misvisende.

Under regnskapsposten «Exceptional items» kommer det frem at Manchester United måtte betale 24,7 millioner pund i kompensasjoner.

Flere nettsteder beskriver det som Uniteds kostnad med å si opp avtalene klubben hadde sist regnskapsår med Ole Gunnar Solskjær og Ralf Rangnick.

Watford v Manchester United - Premier League
DEN SISTE KAMPEN: Ole Gunnar Solskjær takker fansen etter tapet for Watford, høsten 2021. Det ble nordmannens siste kamp som United-manager.

I Uniteds kvartalsrapport fra desember 2021 kommer det frem at kompensasjonen til Solskjær og trenerstaben som måtte forlate klubben sist november, samlet sett var på 9,99 millioner pund.

Summen inkluderer mye mer

Ralf Rangnicks periode som midlertidig manager var over etter sesongslutt, men planen var at tyskeren skulle bli værende i en konsulentrolle som han skulle kombinere med jobben som landslagssjef for Østerrike.

Slik ble det imidlertid ikke, og etter det united.no kjenner til var det klubben som tok initiativet til å avslutte samarbeidet med Rangnick selv om avgjørelsen ble presentert, formelt sett, som et resultat av en gjensidig enighet.

Summen på 24,7 millioner pund i den omtalte regnskapsposten inkluderer imidlertid langt mer enn kostnadene ved å terminere arbeidskontraktene til de to tidligere managerne.

Den innebærer nemlig også kostnadene ved å utbetale kompensasjon til tidligere spillere (uten at noen nevnes ved navn), ansatte i trenerstaben på flere nivåer i klubben, ansatte i speidernettverket og andre ansatte i klubben.

I tillegg inkluderer summen bidrag som United regner med å betale til pensjonsfondet til Football League.

Utbytte går til alle eiere, ikke bare Glazers

Flere nettsteder opplyser også at Glazer-familien har tatt ut 33,55 millioner pund i aksjeutbytte.

Teknisk sett er det riktig at det er utbetalt 33,55 millioner pund i aksjeutbytte i perioden 1. juli 2021 til 30. juni 2022. 

Men en tredjedel av denne summen er en noe forsinket utbetaling fra forrige regnskapsår. Det andre aksjeutbyttet, på 10,7 millioner pund, ble ikke utbetalt før 30. juli 2021 og har derfor kommet med på dette årsregnskapet.

Manchester United v Southampton - Premier League
HAR TJENT GODT PÅ UNITED: Avram og Joel Glazer er ikke ofte på Old Trafford, men det er de to brødrene som er mest aktive med å forvalte familiens eierskap i United.

Manchester United har presentert klubbens årsregnskap, men den fullstendige årsrapporten kommer trolig ikke før om noen dager. Vi kan derfor ikke fastslå den nøyaktige aksjeinndelingen i United.

Den forrige årsrapporten viste at det er ca. 163 millioner aksjer i United.

Drøyt 43 millioner av disse er A-aksjer som er tilgjengelig for allmenheten, mens det var 119,7 millioner B-aksjer som alle er forbeholdt medlemmer av Glazer-familien.

Det var kun to medlemmer av Glazer-familien som fremdeles eide A-aksjer på denne tiden i 2021. Det er Joel Glazer (1,7 millioner aksjer) og Darcie Glazer Kassewitz (600.000 aksjer).

Aksjeutbytte som vanligvis er på 0,09 dollar per aksje per år, utbetales til samtlige aksjonærer uavhengig av aksjetype. Glazer-familien satt samlet sett på 74,89 prosent av aksjene og fikk dermed også ca. 75 prosent av utbyttet, men ikke alt. 

I løpet av regnskapsåret som ble avsluttet 30. juni har medlemmer av familien lagt aksjer ut for salg, men en mer nøyaktig fordeling av aksjene i United får vi ikke før hele årsrapporten foreligger.

 

Powered by Labrador CMS