– Ingen scorer mer enn Lukaku på treningsfeltet

Les alt Ole Gunnar Solskjær sa på den sperrede delen av fredagens pressekonferanse.

Publisert Sist oppdatert

I den åpne delen av fredagens pressekonferanse tok Solskjær blant annet for seg skadesituasjonen, og hva han forventer av aktivitet på overgangsmarkedet i januar.

Les hele den første delen av pressekonferansen her! 

– Greenwood banker på døren

På den sperrede delen av pressekonferansen snakket sjefen om akademispillere, spilletiden til superstjernene i troppen – og hvordan man må behandle den moderne fotballspilleren.

Er det mer energi i troppen nå? 

– Statistikken sier at arbeidsmengden har vært litt større i de siste fem kampene når det kommer til spurter og høy-intense løp, og det får litt effekt mot slutten av kampene – kanskje spesielt på en spesiell bane som Wembley. Tottenham er et godt lag, så det var naturlig at det ble slik mot slutten – og vi hadde også vært i Dubai, forklarte Solskjær.

– Tidsforskjellen spilte også kanskje litt inn. I kampens siste 10-15 minutter var vi ikke like intense, og vi fikk ikke satt godt nok press på Eriksen. Gir du en sånn spiller tid, så vil han alltid skape problemer for laget ditt. 

– Jeg tror fortsatt at vi vil se et sprekere (i bedre form) United-lag etterhvert på grunn av arbeidet vi legger ned nå. Kanskje spesielt når vi kommer til Champions League og Liverpool-kampen, de kampene hvor du ikke kan hvile deg på De Gea. 

VERDENS BESTE: Mer er det ikke å si om denne målvakten.

Mason Greenwood har hatt en eventyrlig sesong for U18 og reservelaget, og naturlig nok fikk Solskjær spørsmål om det ikke snart var 17-åringens tur til å få prøve seg på førstelaget. 

– Det er flere unggutter på vei opp! Garner, Greenwood, Chong og Gomes for eksempel. Greenwood er absolutt i denne kategorien. Det er viktig å huske at han bare er 17 år fortsatt. Han banker på døren for førstelagsdebuten sin, og de har en Youth Cup-kamp mot Blackburn denne uka også.

Hva med Lukakus spilletid? 

– Han er viktig del av troppen, en herlig personlighet å ha rundt seg. Det er ingen som scorer mer enn han på treningsfeltet. Du har de tre på topp som spiller mest (Rashford, Martial og Lingard), men så har vi også Lukaku, Mata og Alexis, så jeg har egentlig en sekser på topp jeg kan rotere med. Lukaku kommer definitivt til å få spilletid!

– Jeg pleide selv å være én av fire spisser da vi spilte med to på topp. Nå har vi seks angrepsspillere, og vi spiller som regel med tre av de. Det går helt fint å rotere, og det er mer enn nok kamper og spilletid. Det handler om å ta sjansene når de dukker opp, og i rettferdighetens navn så har Lukaku scoret tre mål allerede, det samme som Rashford. Pogba har fire siden jeg kom inn. Det er opp til spillerne å ta sjansene. 

MÅ GRIPE SJANSENE: Solskjær forklarer at det vil rulleres, og det blir opp til spillerne selv å gripe muligheten når den byr seg.

– Phelan har vært brilliant

Hittil har alt gått på skinner. Hvordan ser du for deg responsen blir når dere blir liggende under i en kamp? 

– Ja, det er en annerledes type test for meg og spillerne. Hvordan responderer vi? Hvordan responderer jeg? Jeg har vært i den situasjonen noen ganger i min tid som manager, men jeg har aldri hatt denne typen kvalitet over spillerne mine heller. Jeg må nesten si at jeg gleder meg til å se oss ligge under – for å så snu det, noe de tross alt har gjort en del denne sesongen.

Hva med når det første tapet kommer? 

– Tapet er bare sluttproduktet. Så kommer reaksjonen på det i neste kamp. Gjennom 90 minutter så er det reaksjoner hele tiden. Tapet er bare sluttproduktet, resultatet. Det handler om reaksjonene på banen som man vil se hver eneste dag. Ja, vi kommer til å tape. Ja, vi kommer til å måtte respondere på det. Jeg har sett nok til å vite at spillerne mine har karakter nok til å snu kamper, og jeg vet at jeg selv også har det.

NØKKELFAKTOR: Mike Phelan har alt det Solskjær ønsker seg i en assistent.

– Phelan har vært absolutt brilliant. Det hjelper å ha hans erfaring, kunnskap og personlighet her. Ikke bare for spillerne og trenerne, men resten av staben også. Vi har vært her så lenge at vi kjenner menneskene godt. Vi snakker om familie, og når man har kjent noen i 25 år så er det enklere å skape en god atmosfære. «Mick» er streng, men også snill. Han har alt jeg kan ønske meg i en assistent.

Er det litt sånn at eleven erstatter læreren? 

– Nei, ikke i det hele tatt. Du må spørre han, men det er ikke sånn for meg. Vi respekterer hverandre såpass mye. Jeg verdsetter virkelig hans, McKennas og Carricks tanker når det kommer til laguttaket eller på treningsfeltet. Det er det det handler om. Vi er et lag. Vi får gjort så mye mer enn hvis jeg skulle kjørt mitt løp, som ikke de var enige i. Det har vært en god måned sammen så langt.

– Ikke skadelig med sosiale medier

Fra Qatar gjorde José Mourinho nylig en opptreden hos BeIN Sports, hvor han langt på vei antydet at den moderne fotballspilleren var delvis årsaken til at prosjektet hans i United ikke lyktes.

LES OGSÅ: – Folk vet ikke hva som skjer bak kulissene 

Solskjær er selv klar over at det er nye tider, og at spillere i dag må behandles annerledes enn tidligere.

– Ja, jeg tror det. Tidene forandrer seg. Jeg er gammel nok til at jeg har spilt med eldre spillere enn meg selv, så jeg har hatt en annen type utdannelse. Men jeg er ung nok og jeg har barn selv, og jeg har jobbet med yngre spillere i Norge også. Det er bare en annen tid. 

MODERNE SPILLER: Paul Pogba havner fort under denne kategorien, uten at Solskjær ser de store problemene med det.

Har spillerne fått mer makt i dagens fotball? 

– Jeg vil ikke si at de har mer makt, men det er annerledes med sosiale medier og samfunnet de vokser opp i – sammenlignet med meg. Jeg høres gammel ut nå, men det er virkelig en annen tid nå. Nå er alt på Facebook eller Twitter – og det er der med en gang. Det er ikke skadelig, det er bare virkeligheten vi lever i.

– Spillerne mine har fortsatt verdiene som kreves i et lag, og de vet hva de må forbedre seg på. Ingen fortjener å være i et bedre lag enn hva de selv leverer, hvis du skjønner hva jeg mener. Hvis de vil hjelpe laget, så fortjener de å være her. Hvis de ikke ønsker det, så fortjener de det ikke. De verdiene og prinsippene endres ikke. 

Det er ingen overraskelse at Manchester United angivelig er på søken etter en sportsdirektør som kan avlaste Ed Woodward, som i dag har ansvaret for mye av det sportslige på styrenivå.

Solskjær ble avslutningsvis spurt om hva han mente om strukturen som møtte han i United. 

– Størrelsen på klubben er så annerledes enn i Molde. Hvordan strukturen på en klubb skal være, får være opp til den enkelte klubb å bestemme selv. Jeg kan bare kommentere på det jeg har sett her, og jeg har virkelig nytt det. Det er ikke opp til meg å implementere en struktur her. Hvis det kommer en sportsdirektør inn, så har klubben sikkert gode grunner til det.

Powered by Labrador CMS