Ydmyket av City

Helsvart dag på besøk hos naboen for United. Til slutt ble det 4-1 til hjemmelaget.

[poll id=»24″]En ting er å tape mot Manchester City. De lyseblå har et fantastisk lag, og de er et strålende hjemmelag, og at det innimellom blir tap mot et slikt lag er helt naturlig (om enn veldig skuffende). En annen ting er å bli smadret. Få vil glemme 1-6, men dette var kanskje enda verre. Det stod bare 1-0 til City da Jonny Evans ble utvist den oktoberdagen i 2011, og det stod bare 1-3 frem til det 89. minutt, da det for alvor begynte å rakne for et United-lag som hadde kastet de fleste i angrep.

Her var det elleve mot elleve hele kampen, og City var rett og slett best gjennom nesten samtlige 90 minutter. At det ikke ble mer kan like godt være fordi City ikke trengte å gjøre noe mer, siden de ledet 4-0 med bare 40 minutter igjen. At det hele roet seg ned var i Citys interesse, men det betyr ikke at det ikke kunne blitt enda styggere.

Ingen Van Persie

En stund før lagoppstillingene kom begynte ryktene å gå om at Robin van Persie ikke var med for United. Mannen som mange har gitt æren for at United, og ikke City, vant fjorårets ligagull. Hviskingen i gangene ble etter hvert erstattet av en bekreftelse, og United måtte altså klare seg uten sin talisman i møtet med byrival Manchester City.

Det var en skade på trening som satte Van Persie utenfor. Det skal være snakk om en lårstrekk, så alle United-supportere må bare krysse fingrene for at det ikke blir et vedvarende problem.

Inn på spissplass kom Danny Welbeck, oppgjørets eneste spiller fra Manchester, og ellers kom Ashley Young inn for Shinji Kagawa. Ellers var det samme lag som spilte mot Bayer Leverkusen. Kagawa var på benken, mens Van Persie på grunn av skaden måtte ta til takke med en tribuneplass mellom Anderson og Adnan Januzaj.

Hjemmelaget tok avspark, men United vant ballen fort gjennom Danny Welbeck, som skapte panikk i City-forsvaret med en gang med sitt høye press, og sitt raske tempo. Kampen hadde generelt et høyt tempo, og City skapte også en tidlig sjanse,  da Jesus Navas fikk komme til skudd etter en håpløs pasning av Nemanja Vidic, men skuddet var ufarlig. De Gea ble utfordret lett noen ganger, og United måtte gi noen cornere, uten at City klarte å utnytte cornerene bedre enn at De Gea måtte bokse ballen ut for å hindre Kompany i å få stanget ballen i mål ved et tilfelle.

1-0 til City

City hadde definitivt startet det første kvarteret best, United slet med å komme seg ut av egen banehalvdel, og ble løpende mye mellom. City kom til mange dødballer, og kom til innlegg for lett på venstresiden.

Etter rundt kvarteret spilt kom Nasri i en en-mot-en-situasjon mot Smalling på Citys venstreside, og det ble plutselig en to-mot-en-situasjon da Kolarov kom på overlapp. Valencia fulgte ikke løpet til Kolarov, og serberen slo et innlegg som Sergio Agüero banket i mål. 1-0 til City, og ingen kunne klage på at det ikke var fortjent. Agüeros 50. mål for Manchester City.

Få minutter etter 1-0 var Nasri nære ved å doble. Men United kom litt mer med etter målet, men uten å være i nærheten av å skremme Joe Hart. Kontringsspillet satt ikke, og det kantspillet United ofte har vist i slike storkamper var fraværende. City så langt farligere ut i hvert eneste angrep enn det United gjorde i sine. Citys forsvar fremstod i tillegg bunnsolid.

…og 2-0

De røde tok hardt i i duellene, og spesielt Rooney/Kompany ble en duell med mange tøffe dueller – en duell som til slutt endte med et gult kort for Rooney. I det hele tatt hjalp det lite at United var med i duellene, så lenge det stort sett var City-spillerne som vant duellene.

Kampen roet seg før pause, både i halvsjanser og i temperatur, helt til rett før slutt. Ashley Young ble tvunget til å gi corner på overtid i duell med Pablo Zabaleta, og på den corneren kom Citys andre mål. Samir Nasri slo en god corner inn i United-feltet, Alvaro Negredo vant duellen i feltet, og Yaya Touré puttet ballen i mål, som han jo har gjort det ved flere anledninger tidligere. 2-0, på verst tenkelige tidspunkt.

Hvem sin «skyld» det var kan sikkert diskuteres, men det var Smalling som tapte duellen mot Negredo. Fellaini og Vidic stormet begge til for å hjelpe i den duellen, men kom for sent, og dermed ble Fellainis mann, Yaya Touré, fri på bakerste stolpe. Skylden kan altså fint fordeles på flere mann.

Fra vondt til verre

Etter pause gikk United raskt i angrep, men nok en gang viste det seg at City sine angrep var langt farligere. Nasri spilte gjennom Negredo, som i duell med kaptein Nemanja Vidic fikk slått ballen inn i feltet til en Agüero som ikke bommer på sjanser av den typen. 3-0, og det hadde bare gått rundt ett minutt av andreomgangen. Hva enn Moyes hadde sagt i pausen, det kan ha vært kloke ord, var nytteløst etter at City scoret på et slikt tidspunkt.

Det tok ikke mange minuttene før det var enda verre. Nasri hadde vært mye involvert i målene, og 4-0-målet fikk han score selv. Jesus Navas kunne kontre for City etter at Ashley Young mistet ballen høyt oppe i banen for United, og Navas fikk gå nesten helt til dørlinja fra egen halvdel. Innlegget hans endte på bakerste stolpe, der Samir Nasri puttet ballen i mål.

Redusering – men for sent.

Cleverley kom inn for Ashley Young, for å få bedre kontroll på midtbanen, men City-dominansen fortsatte en stund likevel før det roet seg betraktelig ned. Men selv om United etter hvert fikk stoppet den verste dominansen, så klarte en ikke å skape store sjanser selv.

Mot slutten kom det noen brukbare sjanser for United, og til slutt kom reduseringen. Wayne Rooney skaffet frispark, og satte det selv nydelig i mål fra langt hold. Hans 11. mål i et Manchester-derby, noe ingen kan matche. Rooney var også United-spilleren som oftest var involvert i det United skapte, og scouseren viste en vinnervilje som det var veldig hyggelig å se.

Så veldig mye mer hyggelig var det ikke som skjedde denne septemberdagen i Manchester. Manchester City var best i alle ledd, og vant derfor fortjent 4-1 på City of Manchester Stadium.

Manchester City 4-1 Manchester United

Tid: 22. september. Kl. 17.00.
Sted: City of Manchester Stadium.
Turnering: Premier League, 5. runde.

Manchester City: Joe Hart – Pablo Zabaleta, Vincent Kompany, Matija Nastasic, Aleksandar Kolarov – Fernandinho, Yaya Touré – Jesus Navas (James Milner, 71.), Sergio Agüero (Javi Garcia, 86.), Samir Nasri – Alvaro Negredo (Edin Dzeko, 75.).

Manchester United: David de Gea – Chris Smalling, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra – Antonio Valencia, Michael Carrick, Marouane Fellaini, Ashley Young (Tom Cleverley, 51.) – Wayne Rooney, Danny Welbeck.

Ubenyttede innbyttere: Ben Amos, Jonny Evans, Alexander Büttner, Nani, Shinji Kagawa, Javier Hernandez.