– Viste seg frem som 6-åring

Hvem er egentlig Marcus Rashford?

To mål i debuten. Som 18-åring. Det er legendemateriale – hvis han klarer å ta det neste steget.

Marcus Rashford har scoret for U18, U19, U21 og førstelaget denne sesongen, og er dermed den andre i klubbens historie, etter James Wilson, som har gjort det.

Storklubber på sidelinjen

United fikk øynene opp for ham allerede da han var seks, og spilte for Fletcher Moss.

– Marcus var med på fotballskolen vi hadde hver lørdag formiddag. Han var i en gruppe med en rekke talentfulle unggutter, blant annet RoShaun Williams (som også er United-spiller og har spilt aldersbestemte landskamper), som spiller sammen med ham på Uniteds juniorlag. Vi skjønte den gangen at han var tidlig utviklet og sånn sett foran det nivået andre jevnaldrende var på.

– Vi satte sammen et lite lag og meldte oss på i noe som heter North West Champions Cup, og han viste seg frem i den turneringen. På sidelinjen stod da Manchester City, Manchester United og Liverpool. De ønsket to-tre av dem på sitt akademi, og United overbeviste Marcus om at de var rett klubb for ham, men ja, han var veldig talentfull allerede som seksåring, sier Fletcher Moss-formann Ron Jamieson til BBC.

Ifølge The Times mente City den gangen at han var for lav, derfor kjempet ikke de hardere for ham den gangen.

– Han er en veldig beskjeden gutt, ydmyk, hadde du sittet ved siden av ham på McDonalds så ville du ikke skjønt hvem han var. Han kommer fra en veldig hyggelig familie, med en herlig mor og en flott bror, sier utviklingssjef David Horrocks til BBC.

City ville snappe ham

mrashRashford var i utgangspunktet ikke aktuell til torsdagens kamp, og var ikke en gang oppført i kampprogrammet. Skadene til Will Keane (mot Shrewsbury) og Anthony Martial (på oppvarmingen) betød imidlertid at det egentlig ikke var andre spissalternativer.Louis van Gaal tok også sjansen. Han visste at han fikk en ung fyr med stor hurtighet, mye energi og med skuddstyrke- og presisjon som største styrke.

Han fylte 18 år 31. oktober, og virket i utgangspunktet å være mest komfortabel i 10er-rollen i United – hvor han kunne bevege seg mer fritt mellom midtbanespillerne og spissen. Det siste året har han imidlertid blitt forsøkt omskolert til en mer ren spiss.

Rival City forsøkte å hente ham sommeren 2014, men Rashford valgte å bli i United, skrev under på sin første proffkontrakt i løpet av året og har ikke sett seg tilbake etter det.

I 2014/15-sesongen fikk han en sentral rolle på U18-laget da Demetri Mitchell skadet seg, og han endte sesongen med 13 mål på totalt 27 kamper for den. Han fikk da også debutere for U21-laget i Manchester Senior Cup, og var med på United-laget som vant Milk Cup.

Tidlig denne sesongen viste han fart, energi og hvor uredd han er også i UEFA Youth League (U19), da han scoret to ganger som kaptein i en 3-0-seier mot PSV Eindhoven, og han scoret seks mål på 11 U18-kamper i starten av sesongen. September var spesielt imponerende, da han scoret i alle seks kamper han fikk sjansen i, totalt åtte scoringer.

Han fikk også være med på benken da United slo Watford borte i Premier League i høst, men slet så litt med skader før han fikk ta steget opp på U21-nivå mer fast like før jul. Da noterte han seg også for sin første scoring i U21-ligaen under en 6-1-seier mot Leicester. Han ble samtidig også mannen som sendte United videre i Youth Cup etter ekstraomganger mot QPR.

Kun to U21-kamper fra start

mar4
ANTE INGENTING: Rashford ankommer Old Trafford til det som skal bli en dag han aldri glemmer.

Ingen må imidlertid tro at han var fast på U21-laget for det. Rashford har egentlig brukt januar og februar som innbytter på U21-laget, og senest 12. februar kom han kun innpå som innbytter da City ble slått 1-0 i U21-ligaen. Totalt står han faktisk bare med to kamper fra start for U21-laget denne sesongen, og seks som innbytter.

Hans siste start, før torsdagens kamp, var forrige lørdag, 20. februar, da U21-gutta tapte en sjelden kamp, 1-0 borte mot City, og for mindre enn to uker siden startet han også for U18-laget, da de slo Stoke 2-0 (ett mål av Rashford).

Det gjør ikke det som skjedde torsdag noe mindre eventyrlig.

Så kan bare tiden vise om han kan utvikle seg videre slik at han blir en spiss United kan sette sin lit til også i fremtiden.