– Vil tape 1,7 milliarder uten fans på Old Trafford

Manchester United kan tape like mye som halvparten av Premier League-lagene til sammen.

Om ikke fansen får returnere til Old Trafford denne sesongen, risikerer Manchester United å tape 140 millioner pund, tilsvarende 1,7 milliarder kroner.

LES OGSÅ:
Grepet som kan gi Solskjær mulighet til å hente flere stjerner

Det er den dystre spådommen som blir presentert av analysefirmaet Vysyble.

Ettersom Old Trafford er det største stadionanlegget i britisk klubbfotball, rammer de tomme tribunene derfor United ekstra hardt.

Tilbakeslag

Myndighetene i Storbritannia jobbet i flere måneder sammen med fotballklubbene, Premier League og EFL for gradvis å åpne opp for at fansen kunne returnere til kampene i begynnelsen av oktober.

TOMME TRIBUNDER: Victor Lindelöf og United avsluttet sist sesong med tomme tribuner på Old Trafford, og det vil neppe bli aktuelt med fans på Old Trafford på denne siden av jul.

Etter en kraftig økning i registrerte tilfeller av coronaviruset i Storbritannia er disse planene nå lagt på is.

Statsminister Boris Johnson advarte også mot at de strenge tiltakene som nå har blitt iverksatt kan vare så lenge som seks måneder.

Nå har det engelske analyseselskapet Vysyble, som spesialiserer i fotballøkonomi, regnet ut hva klubbene i Premier League og Championship vil tape dersom resten av den inneværende sesongen spilles uten fans.

I prognosene har selskapet også inkludert tapene som klubbene ble påført med å spille for tomme tribuner i vår, og ikke uventet er det Manchester United som blir hardest rammet.

Fire klubber taper over 100 mill. pund

Selv om kalkylene har sine svaktheter, fordi det er umulig å spå nøyaktig hvor mange hjemmekamper lagene vil få denne sesongen, viser oversikten at Uniteds tap uten fans på Old Trafford vil bli nærmere 140 millioner pund.

Det tapet er like stort som de ni PL-klubbene med lavest publikumsinntekter til sammen. 

London-klubbene Arsenal og Tottenham følger på de neste plassene, mens Liverpool også vil bli påført tap på over 100 millioner pund.

Det er usikkert om oversikten tar høyde for en viktig nøyanseforskjell i klubbenes regnskaper. Manchester United er blant klubbene som opererer med betegnelsen «Match Day Revenue», som både inkluderer billettsalg og andre inntekter fra aktiviteter på en kampdag.

ERSTATTER FANSEN: Manchester United har invitert fansen til å sende inn bilder av seg selv om har blitt printet ut på store postere som omkranser Old Trafford.

Andre klubber opererer konsekvent med betegnelsen «Gate Receipts», som kun inkluderer billettsalg, i sine regnskaper. 

Tapene vil uansett bli enorme for en samlet bransje.

Manchester United vil legge frem sitt årsresultat om kort tid, og da vil vi få en grundigere oversikt over hvordan coronaviruset har påvirket økonomien.