Vi følger fotball-VM! – 3

Er det ikke det ene, så er det det andre, lyder floskelen som best oppsummerer Englands VM-innsats i nyere tid.

Gruppe C: Land of Hope and Rooney

Er det ikke det ene, så er det det andre, lyder floskelen som best oppsummerer Englands VM-innsats i nyere tid.

David Beckham i 1998 og Wayne Rooney i 2006. To av de tre engelske landslagsspillerne som er blitt utvist i VM, var United-spillere. Laget har tapt samtlige av tre straffesparkkonkurranser (1990, 1998 og 2006) og vi må 20 år tilbake i tid sist England nådde semifinalen. I 1994 var ikke nasjonen hvor fotballen først ble organisert engang kvalifisert.

Så hva er annerledes denne sommeren? Wayne Rooney har hatt en kanonsesong i United, og har noe å revansjere siden sist VM, da han ble utvist etter et ballespark mot Ricardo Carvalho. Mange husker sikkert hvor mye ståhei det ble da klubbkamerat Cristiano Ronaldo spurtet til dommeren som dro opp det røde kortet. Rooneys 34 mål på 41+2 kamper for klubblaget og 9 mål på 10 kvalifiseringskamper er en bedre oppladning enn metatarsalskaden som var en del av forberedelsene sist. Engelskmennene mener nå at de ikke har hatt et så godt lag på papiret på lang, lang tid, og at spillerne rundt Rooney også kan bidra. Det gjelder dessverre ikke Rio Ferdinand som var ute av mesterskapet før det kom i gang. United-stopperen var sammen med Ashley Cole den spilleren i den opprinnelige troppen med flest VM-kamper. Begge har vært med i to tidligere mesterskap og står med til sammen ti kamper hver fra Sør-Korea/Japan og Tyskland.

Skal Michael Carrick ha noe håp om spilletid, må det være for at andre spillere skal hvile. Det geordie´n viste i klubbtrøya denne sesongen, er det grunn til å bli bekymret over, og lite tyder på at det vil snu i VM. 29-åringen slapp jo til bare én gang på de ti kvalifiseringskampene. Det var slik sett nesten litt overraskende at ikke Carrick ble bedt om å holde seg hjemme. I Manchester sitter det for øvrig spillere som veldig gjerne kunne tenke seg å delta i Sør-Afrika. Men etter halvannet år på sidelinjen kunne ikke Capello ta med Owen Hargreaves, selv om han var Englands beste VM-spiller for fire år siden. Og Gary Neville og Wes Brown (som spilte tre kvalifiseringskamper) må vel bare innse at de ikke er så halvgærne de andre forsvarspillerne i Englands tropp heller. Mens Paul Scholes kan si; ”hadde jeg giddet, hadde jeg vært der”.

Litt tilfeldig er det nok at trener Fabio Capello som har trent AC Milan, Real Madrid, Roma og Juventus, aldri har møtt United som manager i obligatoriske kamper. Men skulle han nå gjøre et godt VM med England, og fortsette den gode trenden inn mot EM, kan det godt være at italieneren blir en het kandidat til å ta over etter Sir Alex. 64-åringen har vunnet serie A med de nevnte tre klubbene, i tillegg til å føre Real Madrid til seriegull under begge sine opphold i den spanske hovedstaden. Selv sier italieneren bare; ”jeg lever for å vinne”, en uttalelse som bør falle i smak for en hver supporter.

USA

Englands første motstander, USA, har to ex-reds på laget. Begge debuterte faktisk i Community Shield mot Arsenal, men med ett års mellomrom, fra august 2003 til 2004. På de tre og en halv sesongene Tim Howard var United-eiendom, ble det aldri noe ligagull på mannen, men FA-cupgull og ligacupgull, det fikk han med seg. Da Edwin van der Sar slapp til mellom stengene i 2005 innså nok Howard at han ikke hadde noen annen mulighet enn å forlate klubben for å spille fast. Valget falt til slutt på Everton som han på det tidspunktet hadde vært på utlån til i sju måneder. Avskjeden tok han etter 76+1 kamper i United-målet.

Det er rart å tenke på egentlig, at Jonathan Spector bare er 24 år. Han spilte veldig bra de 4+4 kampene han slapp til i 2004/05 som 18-åring, men da låneoppholdet i Charlton var fullført hadde Sir Alex kjøpt en spiller ved navn Patrice Evra. Med tanke på at Gabriel Heinze gjorde en svært god figur på venstrebacken og John O´Shea og Mikael Silvestre i tillegg viste seg å være karer å stole på, følte Ferguson at Spector ble overflødig. I dag står amerikaneren med 87 kamper for West Ham.

Englands gruppespillkamper:

12. juni, klokken 20.30, Viasat 4, TV2 (DK). TV4 (SE):

England-USA

18. juni, kl. 20.30, TV2, TV2 (DK), TV4 (SE):

England- Algerie 23. juni, kl. 16.00, Viasat 4, Canal 9 (DK), TV4 (SE):

Slovenia-England

Har du lest de tidligere sakene i denne serien?

Del 1

Del 2

I morgen, søndag: Gruppe D, ”Må benytte sjansen”.