– Vi må matche deres motivasjon

Oppdatert: José Mourinho og Sergio Romero møtte pressen.

Forrige ukes kamp på Vanden Stock i Brüssel endte som kjent 1-1 etter Henrikh Mkhitiaryan-scoring og stor United-dominans gjennom det meste av oppgjøret. Det så da også ut til å gå mot en sterk borteseier, men bare inntil konsentrasjonsnivået sank og hjemmelaget fikk muligheten til å utlikne like før slutt. 

Kampen endte dermed med en viss skuffelse for José Mourinho og hans menn. Allikevel, og sett på bakgrunn av det som ble servert i Belgia, må United finne seg i et solid favorittstempel foran torsdagens returmøte på Old Trafford.

13. april: HENRIKH MKHITARYAN gir United ledelsen i Brüssel.

Sikter mot semifinale

Med seier, eventuelt 0-0, vil rødtrøyene ta ytterligere et steg mot sesongens store mål – å kvalifisere seg til neste sesongs Champions League. Skulle ikke dette lykkes gjennom Premier League-spill, er som kjent triumf i Europa League veien å gå.

PRESSEKONFERANSEN STARTER:

Hvordan går det med Wayne Rooney?
– Det går fremover. Han jobber hardt, og signalene er positive. Jeg håper å kunne plassere ham på benken i morgen. Han har erfaring, og han er en spiller som kan bli nyttig hvis vi har behov for scoring og ellers å holde ballen i laget.

Hvorfor har han hatt så store problemer?
– Han har ikke hatt noen store problemer, men mange små. Og, når du når en viss alder blir det litt vanskeligere å komme seg. Jeg tror egentlig at det bare er det.
– Vi har syv kamper igjen i Premier League, pluss én, tre eller fire i Europa League, så vi kan komme opp i elleve kamper til. Men vi har ikke så mange spillere. Vi hentet ikke inn noen i januarvinduet, og vi mistet noen i landslagspausen. Derfor trenger vi alle vi har, og forhåpentligvis kan Wayne være til hjelp.


Har du noen skadeproblemer, bortsett fra de åpenbare, Jones, Smalling, Mata?
– Nei, ingen fra kampen (mot Chelsea), men de tre er fortsatt ute. Wayne er den eneste mulige – uten at jeg kan bekrefte noe nå. Paparazzi’ene som bor på Lowry Hotel (flirer) kan ta bilder når vi ankommer klokken 18. Da kan de se om Wayne er med. Jeg håper han er det.

José, intensiteten i forestillingen mot Chelsea, kan den regnes som selve normen for resten av sesongen?
– Det var en veldig god forestilling, så du har et godt poeng der. Laget spilte med intensitet, spillerne var kjappe i føttene, hurtige i presset, raske til å gjenvinne ballen, raske i tankegangen og de var direkte. Så det var veldig bra. Jeg har alltid ment at fotball handler mye om motivasjon, og det er selvsagt bestandig utfordrende for alle å møte laget som topper tabellen.
– Ellers tror jeg også at det er utfordrende å møte Manchester United. Man klarer alltid å ta ut litt ekstra mot de største klubbene. Mot Chelsea nådde vi det rette konsentrasjons- og intensitetsnivået, spesielt fordi vi gikk på dem fra første minutt. Vi har hatt liknende perioder på Old Trafford i enkelte kamper, men mer i de siste 20 minuttene enn tidlig i kampene. I helgen startet vi veldig sterkt.

“Mot Chelsea nådde vi det rette konsentrasjons- og intensitetsnivået, spesielt fordi vi gikk på dem fra første minutt.”

– José Mourinho

Mr. Mourinho – hva mener du spillerne dine bør passe spesielt på i morgen?
– Først og fremst må de opprettholde et høyt motivasjonsnivå. I en storklubb som Manchester United innledes kanskje Europa League uten den helt store motivasjonen. Men det var i september, i oktober og i gruppespillet. Nå som vi har nådd dette nivået må motivasjonen være veldig sterk. På det området er vi nødt til i det minste å matche Anderlecht. Vi viste i Brüssel at vi er et bedre lag, men motivasjonsnivået må være minst like høyt som deres, det er det viktigste.

“I en storklubb som Manchester United innledes kanskje Europa League uten den helt store motivasjonen. Men det var i september, i oktober og i gruppespillet.”

– José Mourinho

José, i årets Europa League har du til nå benyttet Sergio Romero i hver eneste utslagskamp . Vil Sergio fortsatt være din keeper gjennom resten av turneringen?
– Nei, Sergio er ikke min Europa League-keeper, men han er min keeper i morgen. Han har også vært keeperen min i andre kamper. Gary Neville liker å påstå at det eksisterer et klart skille, men også David har spilt noen kamper. David er riktignok prioritert i Premier League, men jeg liker ikke dette skarpe skillet.
– Realiteten er at Sergio er en veldig stabil og rutinert keeper. Han har spilt godt både i Premier League, i FA-cupen og i Ligacupen. Han står veldig stabilt hver eneste gang han spiller.
– Det er viktig å gi keeperne spilletid. Om ikke kan du fort få et problem med en keeper som mangler kamptrening. Derfor liker jeg å rotere i de forskjellige turneringene.


1-1 var et bra resultat, spesielt for Anderlecht, men i morgen blir det en ny kamp under andre omstendigheter. Hvor mye avansementshåp vil du gi Anderlecht-supporterne?
– Du vet; først av alt – om vi ikke slipper inn mål, da går vi videre. For oss er det viktig å vite. Samtidig vet Anderlecht at de er ute om de ikke scorer mål, og det vil nok påvirke deres tenkemåte. Så la oss vente og se.
– Vi spiller hjemme, og jeg vet at hjemmeformen vår i Premier League ikke er den beste. I Europa League, derimot, er statistikken perfekt; vi har vunnet alle hjemmekampene. Vi vet at vi går videre om vi holder målet rent. Så går vi for 0-0? Nei, nei; vi hadde en tilsvarende situasjon mot Rostov, med samme resultat på bortebane. Det var selvsagt vanskelig også hjemme, men vi forsøkte hele tiden å vinne, og det gjør vi nå også.

Om Anthony Martial

Mourinho fikk spørsmål om den ujevne franskmannen, og svarte slik:
– Mener jeg at Martial er en spiller med stort potensial? Ja. 
– Mener jeg at han kan bli en suksess under meg? Ja. Men han må vise meg ting jeg liker veldig godt.

Ingen skuffelse over Zlatan

Svensken måtte tåle mye kritikk etter forrige ukes forestilling i Belgia, og han var ikke på banen mot Chelsea tre dager senere. Betyr det at også Mourinho var skuffet over innsatsen hans?

– Jeg var ikke skuffet over Zlatan, jeg var skuffet over laget. Spillerne hadde kampen i sin hule hånd, men grep ikke sjansen til å drepe kampen. Om vi hadde vunnet 3-0, ville vi ha kunnet sett på morgendagens møte som en vennskapskamp. Da ville vi ha kunnet spille uten press og gitt Axel Tuanzebe og noen av de andre ungdommene sjansen.

På spørsmål om en finale i Stockholm ville være den perfekte avslutning på Zlatans United-karriere, lød svaret fra Mourinho:
– Det ofrer jeg ikke en tanke; jeg tenker kun på Manchester United. Jeg tenker at det ville være den perfekte finale for oss. Den perfekte avslutning på en vanskelig sesong med massevis av kamper. For Zlatan ville det nok være fantastisk å spille finale i hjemlandet; det ville vært perfekt, det ville vært nydelig, men det er også alt.

Sergio Romero

Sympatisk herremann som starter mot Anderlecht på Old Trafford: Sergio Romero.

Mange vil påstå at Romero er blant de beste andrekeeperne du finner på balløya. Argentineren har startet 8 av 11 kamper så langt i Europa League, og José Mourinho bekreftet at hans niende kommer på torsdag mot Anderlecht.

– Vi må fokusere på å gjøre jobben vår og implementere sjefens tanker og taktikk mot Anderlecht. Vi skal gjøre alt vi kan for å nå semifinalene.

Om det å være andrevalget bak David De Gea:

– Jeg mener at hvis du får muligheten til å komme til en klubb som Manchester United, så er det en mulighet du må ta. Selv om du vet at du i utgangspunktet ankommer som andrevalget. Du griper bare sjansen med begge hender.

– Jeg jobber hardt på treningsfeltet hver dag, hver uke, for å vise treneren at jeg er klar hvis det er behov for meg. Selv føler jeg at formen min er god, både mentalt og fysisk. Som sagt, man jobber knallhardt hele uka slik at jeg kanskje kan være førstevalget en dag. Bare det å komme hit var en stor mulighet og en utfordring jeg ikke kunne takke nei til, sa Romero på onsdagens pressekonferanse.