– 30 minutter ekstra er bare en «boost»

Midt i et tett kampprogram måtte Ole Gunnar Solskjærs menn spille en halvtime med ekstraomganger i kampen mot West Ham. Det bekymrer ikke United-sjefen seg noe særlig over.

Etter en noe traurig 90-minutter med fotball, var det Scott McTominay som ble tungen på vektskålen i cupmøtet mellom United og West Ham tirsdag kveld.

Den skotske midtbanekrigeren dundret ballen i mål etter 98 spilte minutter, sendte sitt lag til kvartfinalen i FA-cupen og gjorde samtidig sitt syvende mål for sesongen.

Bare Marcus Rashford og Bruno Fernandes har flere mål i alle konkurranser av United-spillerne.

24-åringens sjef, manager Ole Gunnar Solskjær, påpeker etter kampen at McTominay pleide å spille spiss i sine yngre år. Nordmannen mener også at lagkameratene må lære av skottens bestemthet foran kassa.

Han avslutter med autoritet. Han er klinisk og du kan se at han ikke lar seg affisere av å være i de posisjonene. Det vil jeg se mer fra resten av spillerne, fordi noen av avslutningene er litt for mye på siden av foten, men nei, han bare dundrer ballen i mål. Vi må lære av ham.

McMÅLSCORER: Scott McTominay avgjorde en ny FA-cupkamp tirsdag kveld.

Nå hinter Solskjær om at skotten vil bli tillatt å være enda mer med i det offensive.

Vi må slippe ham fri fremover, fordi han er en trussel i motstanderens boks, og han har gode avslutninger i seg.

– Vi er videre og det er det som teller

Dermed sendte McTominay sitt lag videre, etter en kamp med relativt få sjanser.

United skapte ikke all verden, men begrenset samtidig West Ham til enda færre muligheter.

Solskjær forteller etter kampen at han syntes sitt lag «dominerte» i de første 45 minuttene, før de slapp gjestene fra London mer inn i kampen i den andre omgangen.

PÅ TÅ FRA START: Marcus Rashford og lagkameratene hadde full kontroll over førsteomgangen mot West Ham, men løsnet grepet etter pause.

Nordmannen ønsker altså at sitt lag skal lære fra McTominay, etter en kamp der United lot sine muligheter gå til spille.

Når det bare er 1-0, når vi sløser og ikke scorer mål, kunne alt skje. Det visste vi etter forrige kamp, sier United-treneren og sikter til Everton-kampen, der seieren glapp på overtid av overtiden, sier Solskjær og understreker at det aller viktigste er at laget er videre i cupen:

– Det handlet bare om å drepe kampen, etter vi scoret det første. Det klarte vi ikke, men vi er videre, vi er i trekningen før neste runde, og det er det som teller, resonnerer Solskjær, før han konkluderer med at hans lag viste holdning og god fysisk form ved å holde ut kampen.

– Viktig med seier etter Everton-skuffelsen

I tillegg til å gi avansement i FA-cupen, betyr seieren også revansj for Solskjærs menn, etter det forsmedelige poengtapet mot Everton foregående helg.

– Vi trengte et godt resultat og en god følelse etter i dag. Vi var nede etter Everton, fordi når du slipper inn i det 95. minuttet, er det vanskelig å svelge. Men de fokuserte, og fikk jobben gjort.

GJENOPPREISNING: United-spillerne snudde skuffelse mot Everton til glede mot West Ham.

Etter den nevnte Everton-kampen, uttalte Solskjær at hans lag ikke er å anse som tittelkandidater i Premier League.

Etter avansementet i cupen, får nordmannen spørsmål om han og hans lag nyter å være blant de som nevnes som trofékandidater, selv om han gjør sitt beste for å «knuse forventningene» til sitt eget lag.

– Det handler ikke om å knuse forventningene. Noen ganger sier du ting for å hjelpe guttene. Selvfølgelig har du lyst til om å vinne hver kamp. Vi har lyst til å holde det gående, utfordre de andre og gå til finalen.

Solskjær slår nemlig fast at hans United-lag har lyst til å vinne sølvtøy.

– Selvfølgelig vil vi det. Det er derfor vi er her i Manchester United. Men vi må ta det steg for steg.

Roser regelendring

Tirsdag kveld kunne man også bivåne et historisk øyeblikk, da Ryan Fredericks entret banen etter pause. Backen erstattet Issa Diop, som skallet ganske kraftig i Anthony Martial få minutter før hvilen.

Dermed gjorde David Moyes ekstrabyttet som blir tilgjengelig ved hodeskade, for første gang siden regelen ble innført i England.

Martial ble også liggende etter situasjonen, men var i stand til å fortsette kampen. Solskjær forteller at spissen har det fint.

– Anthony har det bra. Dessverre kunne ikke Diop fortsette, sier nordmannen og uttrykker at han er fornøyd med regelendringen:

– Det er snakk om potensielle alvorlige skader (i slike situasjoner), så man må være forsiktig. Jeg liker å ha muligheten til å gjøre bytter etter hjernerystelse.

SPILTE VIDERE: Anthony Martial måtte få behandling for en hodeskade før pause, men endte til slutt opp med å spille samtlige 120 minutter.

I tillegg til hodeskader, har også det tette kampprogrammet vært under lupen de siste månedene. Solskjær har tidligere gått hardt ut mot programmet, og hans United har ikke hatt en fri midtuke (med unntak av landslagspauser) siden sesongstart.

Likevel er han positiv til at cupkampene fortsetter med ekstraomganger, i stedet for å gå rett til straffesparkkonkurranse.

– Nei, jeg tror de ekstra 30 minuttene bare er en «boost» til formen vår. Jeg synes spillerne sto kampen ut på en god måte og vi kommer stadig i bedre form, selv om du selvfølgelig vil avgjøre etter 90 minutter, sier Solskjær og konkluderer:

– Jeg synes ikke det ville være riktig å gå rett til straffer.