Bekreftet: Van Gaal er klar

Se hva Van Gaal, Giggs, Woodward og Glazer sier, og sjekk hvem han tar med seg i jobben.

Endelig.

Etter flere uker med venting offentliggjorde United mandag at nederlandske Louis van Gaal blir klubbens nye manager.

Han får med seg Ryan Giggs som assistent og Marcel Bout og Frans Hoek som førstelagstrenere. Sistnevnte er nå keepertrener for det nederlandske landslaget og har tidligere jobbet med Edwin van der Sar og Barcelonas Victor Valdes. Bout har tidligere jobbet for Bayern München, Telstar, AZ, FC Volendam og Feyenoord, og er spesialist i å speide på motstandere.

Den 62 år gamle nederlenderen har fått en treårskontrakt, og overtar som United-manager så fort Nederland, som han nå trener, rykter ut av VM.

DRØYER: Det kommer ikke noe nytt denne uken verken fra Louis van Gaal eller Manchester United angående nederlenderens rolle som mulig ny United-manager.
Uniteds nye manager.

Vil skape historie

– Jeg har alltid ønsket å arbeide i Premier League. Å få jobbe for Manchester United, verdens største klubb, gjør meg veldig stolt. Jeg har ledet lag på Old Trafford før, og vet hvor fantastisk arenaen er og hvor lidenskapelige fansen er. Klubben har store ambisjoner. Jeg har store ambisjoner. Sammen kan vi skape historie, sier Van Gaal til manutd.com.

– Jeg gleder meg stort over å bli assistent. Louis van Gaal er en verdensklasse-manager, og jeg vet at jeg vil lære masse fra ham bare ved å observere og jobbe med ham på så tett hold. United har vært en stor del av livet mitt, og jeg er glad for å få en nøkkelrolle også videre, sier Giggs.

– I Louis van Gaal har vi fått en av de aller beste managerne innen dagens fotball. Han har allerede oppnådd mye i karrieren sin, og Old Trafford er en perfekt scene for ham til å skrive nye kapitler i Uniteds historie. Alle er spente på denne neste fasen, men hans statistikk med å vinne ligamesterskap og andre titler i Europa gjør ham til et perfekt valg. Folk kjenner ham fra media, men jeg har blitt imponert over kunnskapen hans og hvordan han angriper managerrollen. Jeg ser frem til å jobbe med ham, og er glad for at han har valgt Ryan som assistent, sier Ed Woodward i en kommentar.

– Det gleder meg at Louis blir vår neste manager. Han har hatt en fantastisk karriere som trener, både som en som motiverer lagene sine til å vinne trofeer, men også som en som liker å gi unge spillere sjansen. Jeg er sikker på at han vil gjøre et stort inntrykk på klubben, spillerne og fansen, sier eier Joel Glazer.

Første utenfor UK

Van Gaal erstatter David Moyes som fikk sparken i april, og blir Uniteds 19. fast ansatte manager, selv om det skal sies at United egentlig ikke brukte manageruttrykket før 1914. Han blir også klubbens første manager noensinne fra et land utenfor Storbritannia.

Van Gaal jobber nå for å lykkes som landslagssjef for Nederland under fotball-VM, men han har tidligere også trent Barcelona, Bayern München, Ajax og AZ Alkmaar. Han vant seriegull med alle lagene, og har også vært i tre Champions League-finaler. Det ble seier i den første – med Ajax i 1995 – mens det ble tap i hans foreløpig siste, for Bayern München mot Jose Mourinhos Inter i 2010.

Kunne kommet i 2002

Nederlenderen var også aktuell for United i 2002, da Sir Alex første gang annonserte sin avgang. Skotten gjorde imidlertid helomvending, og dermed ble det ingenting av. Nå blir han likevel United-manageren, og mannen som skal lede United tilbake til toppen.

Først skal han imidlertid forsøke å lede Nederland til suksess i VM, der Spania, Australia og Chile er motstandere i gruppespillet.

United-manageres seiersprosent

1. Sir Alex Ferguson 60 % (1500 kamper)
2. Ernest Mangnall 54 % (373 kamper)
3. David Moyes 53 % (51 kamper)
4. Sir Matt Busby 50 % (1141 kamper)
5. Ron Atkinson 50 % (292 kamper)
6. Ryan Giggs 50 % (4 kamper, midlertidig manager)
7. Tommy Docherty 47 % (228 kamper)
8. John James Bentley 44 % (82 kamper)
9. James West 41 % (113 kamper)
10. Dave Sexton 40 % (201 kamper)
11. Scott Duncan 39 % (235 kamper)
12. John Chapman 39 % (221 kamper)
13. Walter Crickmer 39 % (119 kamper)
14. Wilf McGuinness 37 % (87 kamper)
15. Frank O’Farrell 37 % (81 kamper)
16. Herbert Bamlett 31 % (183 kamper)
17. Clarence Hildtich 30 % (33 kamper)
18. James Robson 29 % (139 kamper)
19. Jimmy Murphy 23 % (22 kamper)