VdS til 1/4-finale

Edwin van der Sar sto nok en god kamp mellom stengene da effektive Nederland benyttet fredagskvelden til å banke Frankrike med hele 4-1 i Bern. Med denne seieren er Nederland klare for kvartfinalen i "Dødens gruppe".

Frankrike derimot, ligger tynt an i kampen om den andre kvartfinaleplassen fra Gruppe C. I likhet med Italia står gallerne med kun ett enslig poeng etter to kamper, og er således avhengige av at Nederland i hvert fall ikke lar seg slå av Romania i gruppespillets siste kamp på tirsdag. Skulle så skje, vil begge de to finalistene fra Tyskland-VM i 2006 være ute av EM-sluttspillet allerede før det virkelige alvoret tar til.

Tidlig ledermål

I fredagens kamp tok Nederland ledelsen etter ni minutters spill, da Liverpools Dirk Kuyt headet inn en corner fra høyre. Dermed hadde hollenderne kampen i sin hule hånd, mens franskmennene ble tvunget fremover på banen.

Men merkelig nok; Frankrike, som i det minste trengte poeng fra denne kampen, ble merkelig nok liggende lavt etter scoringen, og lot Nederland dominere. Noe var imidlertid nødt til å skje, og etter hvert tok da også "les Bleus" seg selv i nakken og begynte å skape sjanser på egenhånd. Men, akkurat som i oppgjøret mot Italia, var United-keeper Edwin van der Sar i det umulige hjørnet.

Snytt for straffe

Frankrike fortsatte å presse på etter pause, og ble etter fem minutters spill snytt for en soleklar straffe da Blackburns Ooijer handset uten at dommer Fandel eller hans assistent på linjen klarte å få det med seg.

Den dommerblunderen skulle bli skjebnesvanger for de blåkledde. Nederland, som tidligere har vist at de er mestere i kontringsfotballens kunst, lyktes nemlig igjen med et lynraskt angrep. Det hele startet da Ruud van Nistelrooy med strålende tekniske finesser viste at han ikke har glemt alt fra årene i Manchester. Han sendte innbytter Arjen Robben i fullt firsprang nedover venstrekanten, og Robin van Persie benyttet det påfølgende innlegget til å banke inn 2-0 via Frankrikes keeper, Coupet.

Redusering og kortvarig glede

Men selv ikke på 0-2 ga Raymond Domenechs gutter opp håpet om å snu oppgjøret. Tretten minutter senere fikk da også laget sin velfortjente uttelling og nytt håp da Thierry Henry reduserte med en strålende touch etter godt forarbeid av høyreback Sagnol. Skulle Frankrike likevel klare å snyte de oransje hollenderne for seieren? Håpet levde, men målscorer Henry og resten av det franske lagets opphold i Paris – eller var det Paradis(?) skulle vise seg å bli av det kortvarige slaget.

Mindre enn ett minutt etter reduseringen sto det nemlig 3-1 til Nederland etter nok en kontringsdemonstrasjon. Sneijders pasning mot Robben virket først fånyttes, men så klarte den skadeforfulgte tidligere Chelsea-vingen likevel å tråkle seg til en avslutning, og ballen suste opp i nettaket bak Coupet.

På fransk side av grensen føltes scoringen naturligvis som et slag midt i solar plexus. Utfallet av oppgjøret syntes avgjort, og hollenderne cruiset mot seier. Men de var ennå ikke ferdige med målproduksjonen. Like før slutt fikk nemlig Sneijder kjempetreff, og ballen suste igjen forbi Coupet, nå helt oppe under tverrliggeren. En fantastisk scoring, og et verdig punktum på en strålende fotballkamp.

Turneringsfavoritt

Nederland befestet inntrykket fra oppgjøret mot Italia og fremstår mer og mer som en klar kandidat til EM-triumf. Vi har imidlertid en følelse av at de vil slakke av på tempoet når Romania står på motsatt banehalvdel på tirsdag kveld. Rumensk seier vil ikke kunne frata hollenderne gruppeseieren, men det vil være nok til å sende to av forhåndsfavorittene – Italia og Frankrike – ut av turneringen.

Edwin van der Sar er allerede nevnt, men det er ikke Patrice Evra. Han spilte hele kampen for franskmennene, og gjorde som vanlig en solid jobb.