Var det mer moro med Moyes?

Selv i den verste perioden med David Moyes tok United i alle fall flere poeng, scoret flere mål og skjøt mye mer enn nå.

Med to strake seirer har United fått en resultatmessig fin start på 2016, men likevel kommer man ikke unna at desember var svak.

Diskusjonene om Louis van Gaals fremtid pågår for fullt, og united.no har sammenliknet resultater, scorede mål og antall skudd mot mål i perioden alt gikk galt med Moyes, med samme antall kamper nå under Louis van Gaal.

Det verste er faktisk at Moyes – som fikk sparken – kommer bedre ut av det enn Uniteds nåværende manager – på nærmest alle områder.

moyesp
David Moyes

22 kamper mot avgrunnen

Moyes’ nedtur startet, i alle fall resultatmessig, 1. januar 2014.

Før det stod United med seks strake seirer, og 13 seirer, fem uavgjorte og bare to tap på de siste 20 kampene i 2013.

United tapte imidlertid de tre første kampene i 2014, og røk også ut av både ligacupen og FA-cupen i januar. 0-0 borte mot Arsenal 12. februar var isolert sett ikke så ille, men med bare tre seirer på 10 kamper i 2014 så langt begynte krisestemningen å bre seg.

Så kom to stygge hjemmetap.

0-3 mot Liverpool og 0-3 mot City.

Etter Champions League-exit i kvartfinalen mot Bayern München – og påfølgende 2-0-tap borte mot Everton – fikk Moyes sparken – 22 kamper etter at nedturen startet 1. januar.

Minst like ille nå

Dessverre er resultatene nå ikke noe bedre enn de var i perioden som endte med sparkingen av Moyes.

United tok faktisk mer poeng på de siste 10 kampene under David Moyes, enn hva som er hentet inn de siste ti kampene under Louis van Gaal.

Ser man på de siste 15 kampene i Premier League under begge managere, altså de siste 15 Moyes fikk før han ble sparket og de siste 15 Van Gaal nå har, så ligger Moyes og Van Gaal likt.

Med tap borte mot Newcastle vil Louis van Gaal havne bak også der.

TRYGGE BAKOVER: United har blitt bunnsolide i forsvar under Louis van Gaal
Louis van Gaal.

United scoret også dobbelt så mye under David Moyes’ siste ti kamper enn de har gjort under Van Gaals siste ti, selv om det skal sies at de slapp inn et par mål mer.

United skjøt også mer under Moyes, spesielt i Premier League. I ligaen forsøkte United-spillerne seg nesten med dobbelt så mange skudd som nå – noe som da altså også ga flere mål.

De eneste statistikkene som taler til Van Gaals fordel er Uniteds siste 22 kamper i alle turneringer. Ser man på dem ligger nederlenderen foran Moyes både på poeng, plussmål og skudd på mål. I tillegg har United altså sluppet inn mindre under Van Gaal enn under Moyes.

Nesten like langt frem

Ett argument som av og til brukes i Van Gaals favør er at United nå ligger nærmere Premier League-toppen. Det er i beste fall en sannhet som må nyanseres. Forskjellen er nemlig ikke stor. Nå ligger United ni poeng bak ligalederen, og tre poeng bak 4. plassen. Etter 20 kamper i 2014 lå United 11 poeng bak suverene Chelsea og fem bak 4. plassen. Forskjellen er altså bare to poeng.

I 2014 økte den avstanden til 14 poeng etter 22 kamper, og skulle United skuffe mot Newcastle og/eller Liverpool så vil avstanden være like stor nå. Forskjellen vil imidlertid fort være at da United lå på 7. plass i 2014 etter 22 kamper, vil United raskt ligge nede på 8. eller 9. plass hvis ikke det blir seier i minst én av de to nevnte bortekampene.

Klikk her for å se komplett tabell.

Bedre mot de beste

Det er imidlertid et par store forskjeller. Louis van Gaal er uten tvil Ed Woodwards mann. United ønsker heller ikke å havne i samme situasjon nå som de gjorde med Moyes, og foreløpig denne sesongen utmerker 3-0-tapet mot Arsenal seg som et enkelttilfelle. I 2014 viste derimot begge kampene mot Liverpool og City at United lå milevis bak de beste. Av topp 9-ligaene i Premier League denne sesongen har United kun tapt mot Arsenal.