Van Persies karriere

Fra urokråke, via skademareritt, til toppscorer. Robin van Persie har hatt mange opp- og nedturer i karrieren.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld annonserte United at klubben er enig med Arsenal om en overgangssum for Robin van Persie. Det betyr at dersom United blir enige med spilleren om hans personlige betingelser og Van Persie består den medisinske testen, vil Van Persie offisielt være United-spiller.

Forrige sesong spilte Robin van Persie samtlige Premier League-kamper for Arsenal, og noterte seg for hele 30 ligamål på de 38 kampene – noe som var nok til å bli både Premier League-toppscorer og Årets Spiller i ligaen.

Karrieren har imidlertid ikke alltid vært like rosenrød for den nederlandske angriperen.

Urokråke

Van Persie kom til Feyenoord som 15-åring, og gjorde sin debut for klubben allerede som 17-åring. Den daværende venstrevingen viste seg tidlig som et stort talent, men alt var ikke fryd og gammen mellom Van Persie og daværende Feyenoord-trener Bert van Maarvijk, og etter en krangel mellom de to ble Van Persie midlertidig degradert til reservelaget. Han ble også sendt hjem til nederland etter en konflikt med Van Marvijk samme dag som Feyenoord skulle møte Real Madrid i Supercupen i 2002.

2003/04-sesongen, som var hans siste i nederlandsk fotball, ble i stor grad ødelagt av et dårlig forhold til Van Marvijk, og sommeren 2004 skrev han under for Arsenal. Prisen var på beskjedne £2,75 millioner.

Skademareritt

I starten av sin Arsenal-karriere måtte Van Persie konkurrere med Jose Antonio Reyes, Thierry Henry og Dennis Bergkamp for en plass i Wengers førsteellever, men den unge nederlenderen fikk allikevel med seg 41 kamper i sin første sesong i klubben, selv om slutten av sesongen var preget av skader.

Wenger mente helt fra han hentet Van Persie til Arsenal at den tidligere venstrevingen like gjerne kunne spille sentralt i banen, både som hengende spiss og som spydspiss, og da Thierry Henry forlot Arsenal i sommeren 2007 var det Van Persies oppgave å ta over arven som Arsenals store målscorer etter den franske legenden.

Dessverre for Arsenal og Van Persie ble de neste sesongene preget av skader, skader og atter skader, og Van Persie var kun involvert i 59 av 114 ligakamper mellom sommeren 2007 og sommeren 2010. Han scoret 38 mål på disse kampene.

Også første halvdel av 2010/11-sesongen var preget av skader for Van Persie, og han åpnet den sesongens scoringskonto først 1. januar 2011. Etter den tid har han ikke sett seg tilbake..

Toppscoreren

I løpet av andre halvdel av 2010/11-sesongen presterte Van Persie følgende smått utrolige bradger:

  • Mellom 1. januar og 12. februar scoret han hele 10 ligamål, noe som er mer enn noen annen spiller har greid i løpet av hele januar og februar tidligere.

  • Han scoret i ni strake bortekamper i Premier League, noe som var tre flere enn Didier Drogbas tidligere rekord på seks strake.

  • Han scoret totalt 18 ligamål etter nyttår, noe som var en tangering av en bragd kun Thierry Henry og Cristiano Ronaldo hadde greid tidligere.

  • Til tross for kun å ha scoret etter nyttår, havnet han kun to mål bak toppscorerne Carlos Tevez og Dimitar Berbatov på toppscorerlisten.

Noe stort var i emning, og den fantastiske formen fortsatte inn i 2011/12-sesongen. Før nyttår hadde den nyutnevnte Arsenal-kapteinen scoret 17 ligamål, noe som gjorde at han tangerte Alan Shearers rekord på 35 ligamål i løpet av et kalenderår.

Også etter nyttår fortsatte Van Persie å dundre inn mål, og før Premier League-sesongen var over hadde Arsenal-spissen notert seg for 30 mål, noe som gjorde at han ble ligaens toppscorer. I tillegg sørget han for 7 mål på 10 kamper i andre turneringer. For sine prestasjoner i 2011/12-sesongen vant han rubbel og bit av Årets Spiller-kåringer.

Hva får United?

Kan Van Persie fortsette den gode trenden i Manchester United? Dette er selvsagt et spørsmål det er for tidlig å svare på før nederlenderen i det hele tatt har ikledd seg den røde United-trøya. Det er en kjent sak at han har slitt mye med skader, og han har også tidvis vist seg å ha en personlighet som kan være vanskelig å ha med å gjøre for en manager.

De største problemene på det disiplinære området hører imidlertid Feyenoord-tiden til, og befinner seg nesten ti år tilbake i tid. Så kan man selvsagt mene hva man vil om at han tidligere i sommer gikk ut og beskyldte Arsene Wenger – en mann som i stor grad har gjort Van Persie til den spilleren han er i dag – for å mangle ambisjoner. Wenger har vel også vist det motsatte ved å hente Giroud, Podolski og Cazorla til klubben denne sommeren.

Det store spørsmålet som stilles ved Van Persie er imidlertid hans store skadeproblemer. Fra han ankom Arsenal i 2004, og helt frem til nyttår for et og et halv år siden, var karrieren hans i stor grad preget av mange og tidvis langvarige skader. De siste 20 månedene har han dog vist en positiv utvikling på skadefronten, og i fjor mistet han ikke en eneste kamp i Premier League. Så får man krysse fingrene for at den gode trenden fortsetter også de neste årene.

Van Persie er relativt dyr, 29 år gammel og har hatt skadeproblemer. På en annen side er han av de desidert beste spissene i verden når han er skadefri, og en mann som kan score mål nærmest ut av intet – noe han har bevist gang på gang de siste årene. Wayne Rooney sammen med Robin van Persie i United-drakt? De to scoret 57 ligamål til sammen forrige sesong. Tanken bør være nok til å gi de fleste United-supportere vann i munnen.

Powered by Labrador CMS