Van Persie reddet United

REFERAT: Louis van Gaal og co så ut til å trekke det korteste strået. Så dukket Van Persie opp.

To av fotballens fremste taktikere møttes til dyst på Old Trafford søndag. Louis van Gaal fikk besøk av sin tidligere assistent, José Mourinho, med hans suverene Chelsea-lag. Gjestene var favoritter på forhånd, men Van Gaal har ved flere anledninger vist at han kan hamle opp med store lag.

Blåtrøyene fra London måtte klare seg uten Diego Costa, mens skadefraværet til Phil Jones og Radamel Falcao ble bekreftet en time før kampstart. Van Gaal valgte nok en gang en slags 4-1-4-1-formasjon, hvor Smalling tok plass i midtforsvaret på bekostning av Phil Jones. Chelsea startet i sin vante 4-2-3-1-formasjon, med spisslegenden Didier Drogba som erstatter for Premier Leagues toppscorer. Og ivorianeren skulle ikke vise seg å være noen dårlig erstatter.

Manchester United åpnet bra, og virket trygge defensivt og komfortable med ballen i beina. Chelsea trykket på med et par dødballer innledningsvis, men United-forsvarerne sto fjellstøtt. Det var imidlertid United som skapte de første mulighetene. Både Robin van Persie og Fellaini hadde gode muligheter til å sette ballen i mål etter gode kombinasjoner på venstresiden, før Ángel Di María banket ballen over i et angrep like etterpå.

Resten av omgangen var preget av Eden Hazard som snurret rundt med flere av United-forsvarene, og spesielt Rafael hadde det tøft i den første omgangen. Allerede etter tolv minutter pådro den brasilianske backen seg gult kort. Chelsea fikk en rekke muligheter på dødball, men hodestyrken til Marouane Fellaini, Chris Smalling og co var nok til å holde unna.

Manchester United v Chelsea - Premier League
HERJET: Eden Hazard skapte store problemer for United-forsvaret.

Robin van Persie fikk en gigantisk mulighet da han ble spilt gjennom mot Courtois. Den belgiske målvakten kom ut og gjorde seg stor, og hindret avslutningsforsøket fra den aldrende nederlenderen. Chelsea ropte deretter febrilsk på straffespark etter et innoverskrudd frispark Fàbregas, etter to voldsomme brytekamper mellom henholdsvis John Terry og Marcos Rojo, og Chris Smalling og Branislav Ivanovic.

Mot slutten av omgangen fikk Didier Drogba avsluttet, men David de Gea viste hvorfor han blir omtalt som en av de beste målvaktene i verden. I motsatt ende var Adnan Januzaj pigg, og skapte flere farligheter mot Chelsea-målet, men Juan Mata brant en fin skuddmulighet langt over målet til Courtois etter en fin variant fra Di María.

I den andre omgangen åpnet Chelsea best, og allerede etter fem minutter var de nære ved Oscar og Hazard, men ingen fikk avsluttet. Deretter satte Hazard fart, og etter en rask vegg med Didier Drogba, var belgieren alene mot De Gea. Den spanske sisteskansen vartet opp med en vanvittig redning, og det stod fremdeles 0-0. Det var kun midlertidig, for på det påfølgende hjørnesparket steg Didier Drogba til værs og stanget inn 1-0 til gjestene.

I KJENT STIL: Didier Drogba viste seg gamle takter på Old Trafford.

Dermed stod United overfor en særdeles vanskelig oppgave. I møtene mellom disse lagene hadde laget som hadde kommet under, kun vunnet én av de 17 foregående oppgjørene. Med José Mourinho ved roret, var oppgaven definitivt ikke enklere. Portugiseren har gang på gang vist en enorm evne til å trekke det lengste strået i toppkamper, og det tok ikke lang tid før han erstattet Oscar med John Obi Mikel. Samtidig ble Juan Mata erstattet av James Wilson hos de røde.

Til tross for det defensive byttet, fortsatte Chelsea å skape sjanser. Først forsøkte Branislav Ivanovic seg med en markkryper fra meget spiss vinkel. Skuddforsøket gikk til side for De Geas lengste stolpe. Deretter var det Willian som testet skuddfoten, men forsøket fra utenfor sekstenmeteren gikk et par meter til side for mål.

De siste tjue minuttene parkerte gjestene bussen på karakteristisk vis, og United overtok initiativet fullstendig. Det var ingen enkel oppgave å bryte gjennom det kompakte Chelsea-forsvaret, men ved et par anledninger klarte hjemmelaget å skape farligheter. Robin van Persie fikk nok en god mulighet til å komme på scoringslisten, men det var Courtois som kom seirende ut av duellen igjen. Men til slutt måtte belgieren gi tapt.

Branislav Ivanovic klønet det til og snublet i beina på Ángel Di María, og fikk med det sitt andre gule kort og marsjordre. Dermed fikk argentineren muligheten til å slå ballen inn i boksen, hvor Marouane Fellaini steg til værs og headet mot mål. Courtois var der igjen, men så banket Robin van Persie ballen i mål bak Chelseas sisteskanse

Old Trafford-publikumet ble sendt til himmels. Robin van Persie kunne endelig juble for nettsus igjen. Det ble uavgjort, men for Manchester United føltes det som en seier. Chelsea kunne ha ligget 13 poeng foran Manchester United. Robin van Persie ville det annerledes.