United oppfordres til å stoppe Lukaku-sang

Organisasjonen Kick It Out stempler United-fansens nye sang om Romelu Lukaku som rasistisk.

I Champions League-åpningen mot Basel i forrige uke, runget United-fansens nye sang om klubbens nummer ni for første gang på Old Trafford. Mot Everton gikk også «chanten» til tonene av Made of Stone av Stone Roses med jevne mellomrom på tribunen, mens Lukaku slo gamleklubben 4-0 med sine nye lagkamerater.

United-fansen er kjent for å være kreative og humoristiske i sine innslag, men i dette tilfellet er det flere som mener de har bommet fullstendig.

– Støtende og diskriminerende

I teksten til sangen om Lukaku refereres det nemlig til størrelsen på 24-åringens kjønnsorgan, noe som har fått Kick It Out, en organisasjon som jobber mot rasisme innenfor fotballen, til å oppfordre Manchester United om å stoppe sangen.

De stempler teksten som støtende og diskriminerende, og mener den forsterker rasistiske stereotyper.

– Rasistiske stereotyper er aldri akseptabelt i fotball eller i samfunnet for øvrig, uansett om intensjonen er å støtte en spiller, heter det i en uttalelse fra Kick It Out, ifølge Times.

– Vi har kontaktet Manchester United om saken og vil jobbe tett med dem og FA (det engelske fotballforbundet) for å sørge at dette vil bli håndtert raskt. Hvis vi mottar rapporter om diskriminerende sanger vil disse sendes videre til styrende organ, og de ansvarlige kan vente seg å bli straffet.

En av klubbens talsmenn sier at Manchester United har nulltoleranse for rasisme, og ifølge Times er det ventet at klubben vil samarbeide med Kick It Out og hente inn ekspertise for å undersøke om sangen innebærer et lovbrudd med hensyn til rasisme.

Ifølge BBCs Simon Stone har ikke Greater Manchester Police mottatt noen klager etter kampene mot Basel og Everton.

MÅLFEST: Romelu Lukaku scoret ett av målene da United slo Everton 4-0 på søndag.

Blogger ble flau

Debatten om sangen til Romelu Lukaku ble startet av Scott Patterson, som driver den populære United-bloggen The Republik of Mancunia.

– Her har vi en enormt talentfull angriper som for øyeblikket er ligaens toppscorer – og så må han leve med at vi feirer den antatte størrelsen på kjønnsorganet hans. Det er en billig og støtende stereotype som ikke har noen plass i dagens samfunn, skriver Patterson.

– Jeg ble flau da jeg hørte sangen, og jeg vil at vi skal være bedre enn dette.

Tidligere har for øvrig Patterson blogget om hvordan media omtaler Romelu Lukaku og Paul Pogba som rasistiske stereotyper.