United kan vente seg FIFA-invitasjon

United står på mottakerlisten når FIFA sender ut invitasjoner til deltakelse i en nyoverhalt VM-turnering for klubblag.

Fotballens øverste organ er åpenbart ikke fornøyd med dagens Klubb-VM-format, hvor de respektive kontinentale mesterne, samt en representant for vertsnasjonen, hvert år i desember møtes til rent cupspill om retten til å kunne kalle seg «Verdens best klubblag».

Turneringen har imidlertid aldri klart å «ta av». Den gis minimalt med pressedekning og sliter med å oppnå den prestisjen den kanskje fortjener.

Dette ønsker FIFA nå å få gjort noe med, og presser derfor på for å få innført et helt nytt turneringsformat. Samtidig må det være lukrativt nok til å friste de store, så dermed lokkes det med prispenger som kan komme opp i over £100 millioner.

24 klubber, hvert fjerde år

I denne forbindelse ønsker FIFA ganske enkelt å skrote de årlige arrangementene til fordel for et Klubb-VM hvert fjerde år – med 24 deltakerklubber.

Om alt går etter planen vil det første «nye» Klubb-VM gå av stabelen i juni 2021, og kanskje i Kina. Derfra skal det i alle fall ha blitt meldt interesse for å stå som arrangørland, ifølge The Times [krever innlogging].

Halvparten fra Europa

Hvem får være med? Vel, 12 av deltakerklubbene vil være hjemmehørende i Europa, og FIFAs foretrukne plan går her ut på å invitere klubber som har vunnet minst tre Champions League/Europacuper.

Dette vil i så fall innebære invitasjoner til Manchester United, Liverpool, Real Madrid, Barcelona, AC Milan, Internazionale, Bayern München og Ajax. I tillegg vil Juventus, som riktignok bare har to titler, komme med. Argumentet her er sies å være at «Den gamle damen» også har to napp i Intercontinental Cup.

De tre siste av de europeiske plassene vil deretter bli gjort tilgjengelig ut ifra øvrige, så langt ubekreftede kriterier. Likevel synes det sikkert at Chelsea, Manchester City, Arsenal, Atlético Madrid, Paris Saint-Germain, Porto, Benfica og Borussia Dortmund, alle ligger i vannskorpen.

Motstand fra UEFA og Premier League

Det største hinderet mot den nye turneringen skal være UEFA, som påstås å være rasende over at FIFA her kommer inn med en turnering det fryktes vil underminere Champions League. Også Premier League skal være sterkt imot den nye oppfinnelsen. Her er oppfatningen at FIFA ikke bør involvere seg i klubbturneringer overhodet.

Bildet over:
Champions League-vinnerne fra Manchester United jubler etter å ha gått til topps under Klubb-VM i Japan i 2008. På Yokohama Stadion ble først hjemmeheltene fra Gamba Osaka beseiret 5-3, og deretter led de søramerikanske mesterne, LDU de Quito fra Ecuador, samme skjebne ved å bli ekspedert med 1-0 i finalen.