– United-fansen får gjennomgå

Oli Winton om urettferdig behandling av fans – både når det gjelder kamptidspunkter og pris.

Publisert Sist oppdatert
oliealex4

United-fansen får gjennomgå

Av: Oli Winton

Å følge United har sine fordeler, ikke minst de to siste tiårene med en masse suksess og trofeer, selv da vi egentlig ikke var så gode.

Utenfor banen har det likevel ikke alltid være like bra, og bortekamper gir stadig større problemer.

Sevilla bestemte seg for at det var passende å kreve 100 euro av oss for å bli jaget rundt av lokalt politi med batonger, slik normalen har vært for andre engelske fans som har vært der nede de siste årene.

100 euro er en latterlig sum for å se en fotballkamp, den høyeste prisen noensinne med unntak av de kampene hvor prisene kan være svært differensierte for ulike plasser. Her var det eneste alternativet en liten VIP-del, hvor prisene ble satt til 133 euro.

Nå rant det over for mange fans, hvorav mange droppet turen som en følge av prisen. Det i seg selv er jo en skam når vi snakker om en fantastisk destinasjon og en spennende kamp, spesielt for en gruppe fans som i det siste er blitt mer vant til reiser til Rostov og Istanbul.

United stilte opp for fansen denne gangen, da de nektet å godta at supporterne måtte akseptere disse prisene.

Som en siste utvei, etter uker med forhandlinger, så informerte de derfor Sevilla om at de, på samme måte, vil kreve 100 euro fra Sevillas fans i returkampen på Old Trafford. De ekstra inntektene fra den kampen vil så bli gitt til United-fansen som reiste til Sevilla, som et mellomlegg, slik at prisen egentlig ikke blir 100 pund.

Sevilla trodde ikke at United virkelig ville gjøre dette, men dette skjedde altså.

Dermed må Sevilla nå gjøre det samme med sine fans, for å unngå at de må betale det de selv krevde fra United-fansen.

DRO FREM LOMMEBOKA: Klubben reddet fansen denne gangen.

Sevilla økte selvsagt prisen til 100 euro fordi det er United som kommer til byen, og fordi hjemmefansen selv må betale mer.

De eneste reglene som finnes er at bortefansen må betale det samme som på liknende stadion-område for hjemmefansen. Bortefansen må derfor alltid betale dyrt.

Spanske klubber krever som regel også ekstra mye fra de som ikke er medlemmer, men 100 euro var 70 euro mer enn hva Sevillas egne medlemmer måtte betale for kampen. Til sammenlikning krever United fem pund mer for de som ikke er medlemmer.

United vil ha et møte med UEFA senere denne måneden for å se på måter for å unngå at dette skjer igjen. Kanskje kan løsningen være at ikke-medlemmer får betale det samme som medlemmer, eller at det blir en fast pris for bortefans å se fotball på i Europa.

UNITED PÅ TUR: United-fansen, her fra Stockholm i mai 2017.

Klubber i England liker også å utnytte oss United-fans.

Da Yeovil trakk United i neste runde av FA-cupen tenkte de penger med en gang. Normalt krever de 15 pund for å se laget, men nå ville de ha 45 pund. Det ville i så fall vært 50 prosent mer enn hva United-fansen betaler for å se United på Anfield eller Stamford Bridge, hvor fansen beskyttes av maksprisen i Premier League, som er 30 pund.

United reagerte imidlertid raskt på Yeovils planer, og for å være helt ærlig så må det også sies at klubben gjerne så på et kompromiss.

Dermed endte prisen på 30 pund, mens noen hundre må betale 35 pund fordi de får plasser under tak.

HUISH PARK: Yeovils hjemmebane.

Alt rundt Yeovil-kampen ble imidlertid vanskeligere da den ble terminfestet til fredag kveld.

Det tar fem timer å kjøre dit fra Manchester, og tre timer fra London, noe som betyr at man må ta minst en halv dag fri fra jobben for å nå frem – og kanskje hele fredagen med tanke på hvor vanskelig fredags-trafikken er i Storbritannia. Man vil først også være hjemme igjen langt ute på natta.

Og uten bil?

Vel, det går ingen tog derfra når kampen slutter, men hvem bryr seg vel om fansen når de planlegger ting som dette?

United har spilt utallige kamper på hverdager denne sesongen, og man må spørre seg hvor mye fri man forventer at fansen kan ta for å følge laget.

Balansen blir helt feil.

Hvis klubbene får millioner av pund for å bli vist på TV så burde vel noe av det gå tilbake til fansen som de skaper problemer for?

Gratis busser? Et chartret tog?

Det er mange muligheter, men forbundet og rettighetshaverne bryr seg ikke.

Fans har uansett blitt flinkere til å protestere, og United som klubb er blitt flinkere til å lytte.

Sevilla-situasjonen endte godt, og gratis busser til Wembley og slike ting har også vært bra. Maksprisen på billetter i Premier League er også betydningsfull, og nylig måtte Premier League gå tilbake på planene om å spille Premier League-kamper om kvelden 24. desember.

Det betyr at litt har gått seg til, men mye gjenstår fortsatt.

Powered by Labrador CMS