United er ubeseiret i åtte strake

United har heller ikke tapt en Premier League-kamp på Anfield siden september 2013.

Søndagens kamp mot Liverpool blir de to erkerivalenes 201. møte, om vi da teller med alle turneringer. Av disse har United gått seirende ut av 80 og Liverpool 65, mens 55 har endt uavgjort.

Da snakker vi om et tidsløp som ble innledet allerede den 28. april 1894. Den gang var situasjonen som følger, at Newton Heath, 1. divisjons bunnlag, måtte vinne den såkalte Test-matchen [play-off] mot 2. divisjonsmesterne fra Liverpool. Hvis ikke ville de to klubbene bytte plass i ligasystemet.

Og det var nettopp det som skjedde. Liverpool vant 2-0 og Heathens rykket ned. Det skulle ta tolv år før de var tilbake. Da hadde klubben i mellomtiden byttet navn til Manchester United.

170. ligaoppgjør

Siden dette første møtet for snart 125 år siden har det rent atskillige liter vann gjennom både Irwell og Mersey.

Samtidig har klubbene utkjempet 170 ligaoppgjør, hvorav United har vunnet 80, mens 65 kamper har gått i favør av klubben fra Merseyside. Det betyr at 55 kamper har endt med poengdeling. Målforskjellen? Den lyder på 236-218 – også det i favør av Manchesters røde.

United i førersetet

Tradisjonelt har United altså et visst overtok på sin store rival, og det er noe som faktisk også har gjort seg gjeldende i de senere år. Scouserne har nemlig ikke vunnet noen av klubbenes åtte siste innbyrdes Premier League-oppgjør.
For å finne sist gang de stakk av med alle poengene må vi faktisk helt tilbake til David Moyes’ regjeringstid, da et tafatt hjemmelag ble utspilt og knust med hele 3-0 foran et fortvilet Old Trafford. Det var i mars 2014.

Deretter tok United revansje med tre strake, etterfulgt av like mange uavgjorte, før det igjen ble seier i vårens hjemmemøte.

Old Trafford, 10. mars 2018: Marcus Rashford melker øyeblikket etter å ha satt inn sitt andre for dagen i 2-1-seieren over Liverpool.

I minus på Anfield

Men, siden søndagens kamp skal spilles på Merseyside, bør vi kanskje holde oss til bortekampene som har blitt spilt på Anfield. Og da er bildet naturlig nok noe annerledes.

Av de 85 ligamøtene som har funnet sted der, har Liverpool vunnet 39 og United 25. De to foregående kampene har for øvrig begge endt uten scoringer, mens Wayne Rooney sørget for 1-0-seier i januar 2016.

Opta-statistikken viser ellers følgende:

  • Dersom det skulle ende uavgjort på Anfield for tredje gang på rad, vil det i så fall være for første gang siden 1921.
  • United befinner seg i øyeblikket hele 16 poeng bak søndagens motstander. Det er den største avstanden i favør av Liverpool siden nyttårsaften i 1990.
  • I Premier League har Liverpool nå gått ubeseiret gjennom 17 kamper, som også er klubbens beste notering siden turneringen ble innstiftet i 1992. I ligasammenheng lyder rekorden på 31, og skriver seg fra 1986/87-sesongens to siste ligarunder og 29 kamper inn i den påfølgende sesongen.
  • Liverpool har ikke sluppet inn mer enn ett mål på noen av sine 19 siste Premier League-oppgjør.
  • Manchester United har til sammenligning sluppet inn 26 på høstens 16 PL-runder.
  • José Mourinho har vunnet halvparten av sine Premier League-kamper på Anfield – 4 av 8. Det er best seiersprosent av alle managere som har mer enn fem kamper på denne arenaen.
  • Juan Mata har vært involvert i 7 scoringer mot Liverpool [3 mål, 4 assists], inkludert 3 på tre Anfield-opptredener. I Premier League har Liverpool-trioen Roberto Firmino, Mohamed Salah og Sadio Mané, til sammenligning verken assistert eller funnet veien til nettmaskene mot Manchester United overhodet. Det til tross for at de har vært på banen i til sammen 855 minutter.

Se opp for Salah!

Han fikk ingenting til i forrige sesong, men vi skal ikke la oss lure av det. For Uniteds del vil det nok være en god idé å holde et ekstra øye med Mohamed Salah. For det første er egypteren som kjent Premier Leagues toppscorer [sammen med Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang] med 10 mål. For det andre har han sørget for åpningsmålet i syv Premier League-kamper [mer enn noen andre] og for det tredje har han scoret vinnermålet i seks. Heller ikke der har han sin likemann i høstens ligaspill.