Ubestridt på topp

Det er ikke lenger noen som helst slags tvil rundt scoringsrekorden i Manchester United etter Rooneys straffescoring.

I 1973 spilte Bobby Charlton og United en kamp i den Anglo-italienske cupen mot Verona. Oppgjøret endte 4-1 til United, og mot slutten av kampen scoret Charlton to mål.

Disse målene teller ikke United med i sin offisielle klubbstatistikk. Tony Park, ekspert på Uniteds akademihistorie (og forfatter av boken Sons of United), har lenge ment at disse to målene burde telle med på lik linje med andre scoringer.

Etter Rooneys mål mot Swansea – hans første ligascoring på Old Trafford siden 17. mai 2016 – er han nå oppe i 252 mål for Manchester United, og er derfor nå alene på topp selv om en skulle være enig med Park om at Charlton burde være registrert med 251 mål.

Derfor teller ikke målene

Hver enkelt klubb har sine kriterier for hvilke mål som skal telle, og i United blir ikke den Anglo-italienske cupen medregnet.

Grunnen til dette er at United ikke teller mål i turneringer ikke alle klubber er involvert i. Her blir Community Shield (for eksempel) inkludert fordi alle de engelske klubbene vil kunne havne der gjennom gode prestasjoner. Mark Ogden forklarte det slik i januar, etter å ha snakket med klubbhistoriker Cliff Butler:

759 eller 758?

Dette er ikke første gang det har vært usikkerhet knyttet til Charltons tall.

Mange vil nok huske at Ryan Giggs 759. kamp for Manchester United – altså da waliseren sendte Charlton ned til andreplass på lista over spillerne med flest kamper for United – var Champions League-finalen mot Chelsea i Moskva.

En del vil da kanskje også huske at rekorden lenge var på 759, men at klubben noen uker før Moskva-finalen justerte tallet fra 759 til 758 etter at Cliff Butler oppdaget at Charlton ikke spilte en kamp mot Bolton som han tidligere hadde fått registrert. Dermed tok Giggs rekorden i Moskva.

Her er vår artikkel om dette fra mai 2008.