Ute av FA Youth Cup

OPPDATERT Federico Macheda og resten av Uniteds U18-mannskap tapte torsdag 3-2 for Chelsea på Old Trafford, og er dermed utslått av årets FA Youth Cup.

Det er de kalde fakta fra en kveld United-juniorene i lange perioder hadde tilsynelatende full kontroll på fjorårssesongens tapende finalister.

At det likevel endte med cup-exit skyldes mangel på besluttsomhet og nøyaktighet i avslutningsfasen, og defensiv sløvhet når det gjaldt som mest å holde konsentrasjonen oppe.

God åpning og tidlig ledelse

Det hele åpnet så lovende da Ravel Morrison ga hjemmelaget ledelsen allerede etter åtte minutters spill. Den bare 15 år gamle engelske skolelandslagsspilleren forfulgte en videreflikk av Federico Macheda, og avsluttet ved å bredside ballen forbi Chelsea-keeper Niclas Heimann. En bortimot perfekt start for rødtrøyene, som allerede fire minutter tidligere hadde hatt en gylden sjanse ved Daniel Welbeck. Den blodferske 18-åringen (fylte dag på onsdag) ble spilt igjennom av Oliver Norwood, men innvilget seg en liten tenkepause før han bestemte seg for å ikke skyte. Først ville han runde keeper Heimann, men den beslutningen skulle han få angre på.

United fortsatte å kjøre på etter ledermålet. Anført av den sentrale midtbanen med Norwood og kaptein Matty James, viste laget frem mange flotte og hurtige angrepskombinasjoner. Samtidig benyttet spesielt Welbeck og Morrison enhver anledning til å fremskape tilløp til paniske tilstander i Chelsea-forsvaret.

Morrison burde ha doblet ledelsen da han etter en halvtimes spill rundet keeper og deretter lurte av en forsvarsspiller. Han var i posisjon til å avslutte med skudd, men tok så den gale avgjørelsen å ville lure av enda en motspiller. Riktignok klarte han å legge til rette for Matty James, men avslutningen hans ble reddet på streken, før Morrison satte returen over tverrliggeren.

United hadde et klart spille- og sjansemessig overtak, selv om Chelsea jobbet hardt og til en viss grad var med på notene. Londonerne virket likevel ufarlige fremover, men kunne i det minste føle seg oppmuntret over at det fortsatt bare sto 1-0 til hjemmefavorittene.

Dobbeltsjokket

Og nettopp denne oppmuntringsfaktoren skulle Chelsea dra god nytte av. Idet klokken krøp opp mot 42 minutter, avbrøt kaptein Danny Philliskirk en Norwood-pasning før han løftet ballen inn mot bakre stolpe. Der misset et sovende United-forsvar grovt i markeringene og tillot Gael Kakuta å stikke frem tåen. 1-1, og Chelsea var – helt unødvendig – blitt sluppet inn i kampen.

Hadde det nå bare blitt med dette ene baklengsmålet, kunne Paul McGuinness' gutter i det minste kunnet gå til pause i visshet om at de tross alt hadde vært det klart beste laget. Istedet skulle omgangen ende i den absolutte fortvilelse.

Et forferdelig klareringsforsøk av Oliver Gill endte i beina på Philliskirk, som fikk god tid til å plukke ut en lagkamerat i strategisk posisjon. Han valgte Franck Hermann Nouble på kanten av 16-meteren, og øyeblikket etter suste ballen utagbart forbi United-keeper Gary Woods.

Scoringen kom naturligvis som et sjokk på rødtrøyer som tidligere i kampen hadde sprudlet av spilleglede og selvtillit. Plutselig var de redusert til en flokk med nervebunter.

Jakten på en utlikning

Den forferdelige avslutningen på første omgang satte naturligvis sitt preg på første del av andre. Famlende og nervøse for å begå flere forsvarsfeil, tok det tid før laget igjen klarte å samle seg om sitt felles mål om en utlikning.

Sakte men sikkert kom selvtilliten tilbake, og Chelsea måtte virkelig svette for å beholde ledelsen. Keeper Heimann var god å ha da Welbeck, Macheda og Morrison etter strålende spill bød James på en dobbelsjanse, og selv om den samme sisteskansen deretter stupte ned i beina på Welbeck og hindret ham i å løfte ballen inn i nettmaskene, syntes et utlikningsmål å ligge rett rundt hjørnet.

Avgjørelsen

Nettopp derfor kom Chelseas tredje mål som et desto større sjokk. Seks minutter gjensto på kampuret da gjestene klarte å bryte ut av jerngrepet og satte igang en kontring nedover høyresiden. Jacob Mellis' første forsøk på overlegg ble blokkert, men så misset Joe Dudgeon på det andre. Venstrebackens svake klareringsforsøk havnet rett i beina på Fabio Borini som, takket være uforklarlig nøling hos de rødkledde, fikk god til til å sikte inn mot bortre stolpe. Gary Woods var fullstendig dekket av egne folk idet ballen forlot Borinis støvel, og kunne bare konstatere at ballen i neste øyeblikk lå begravd i nettmaskene bak ryggen sin.

Med denne kalddusjen var kampen i realiteten avgjort, selv om Danny Welbeck tente en gnist av nytt håp med et reduseringsmål fem minutter senere. Han satte ballen forbi Chelsea-keeperen etter at Jeffrey Bruma hadde rotet det godt til for seg selv.

Forarbeidet til scoringen var imidlertid bra nok: En perfekt pasning fra Davide Petrucci til innbytterkollega Nicky Ajose, som suste forbi backen sin og la inn foran mål. Faren syntes riktignok over da Bruma kom til, men Chelsea-spilleren mer bommet enn traff, og ballen spant videre til Welbeck som fikk en enkel jobb med å overliste keeper.

Allikevel, på overtid var det bare om å gjøre for Chelsea å bevare roen og unngå flere tabber, og det var nettopp det de gjorde.

Kilde: United Youth/ManUtd.com

FA Youth Cup, 3. runde

Manchester U 2 (1) – Chelsea 3 (2)

Old Trafford, 1.246 tilskuere

08. min.: 1-0 Morrison

42. min.: 1-1 Kakuta

45. min.: 1-2 Nouble

84. min.: 1-3 Borini

89. min.: 2-3 Welbeck

United: Gary Woods; Ryan Tunnicliffe, Scott Wootton, Oliver Gill, Joe Dudgeon; Ravel Morrison, Oliver Norwood (Davide Petrucci, 73.), Matty James, Robert Brady (Cameron Stewart, 33.); Danny Welbeck, Federico Macheda (Nicky Ajose, 82.)

Uben.innb.: Connor Devlin, Kenny Strickland