Tilbake etter 33 år

Klarer United å følge opp søndagens åpningsseier mot Birmingham med tre nye poeng mot nok en nykommer? Svaret får vi allerede i kveld når laget møter Burnley på Turf Moor.

12175 dager har passert siden United sist var på ligabesøk hjemme hos kveldens motstandere. Det var den gang da Lou Macari satte inn kampens eneste mål og ugjenkallelig bekreftet Burnleys nedrykksskjebne.

Siden den gang har altså "The Clarets" befunnet seg i de lavere sfærer, inntil våren 2009 endte i ekstatiske gledesscener med playoff-seier 1-0 over Sheffield U. på Wembley.

Manager Owen Coyle, en skotsk 43-åring med irske aner og en landskamp bak seg for den grønne øy, har utvilsomt gjort underverker for den gamle storklubben etter at han tok over i november 2007. Vel var Burnley en etablert Championship-klubb, men inntil da hadde ingen snakket høyt om Premier League-fotball på Turf Moor.

Nå får vi se hvor langt Coyle klarer å ta dem. Fordelen hans er at ingen stiller store forventninger til at Burnley skal klare å overleve sin første sesong tilbake i eliten. Det gikk da også resultatmessig skeis i helgens åpningskamp, borte mot Stoke City, hvor hjemmelaget vant 2-0. Burnley gjorde imidlertid en god figur, og det er liten grunn til å tro at nederlaget vil ha knekket all selvtillit foran kveldens kamp mot den regjerende Premier League-mester.

I motsetning til på lørdag, vil Burnley hjemme på intime Turf Moor ha et fanatisk hjemmepublikum i ryggen. De kommer til å støtte kolossalt opp om favorittlaget sitt og gi United alt annet enn enkle arbeidsvilkår.

Svake treningsresultater

Under slike omstendigheter vil sesongoppkjøringens svake resultater være helt glemt. Det forhindrer imidlertid ikke oss i å minne om dem:

Etter 1-2 mot Bradford, fulgte en aldri så liten opptur med 3-1-seier over Sammy McIlroys League Two-mannskap fra Morecambe og 5-0 over umeritterte californiere fra VC Fusion. Men så startet elendigheten. Uavgjort 2-2 (riktignok seier etter straffekonkurranse) mot Oregon-klubben Portland Timbers, og samme resultat mot nærmeste nabo, Accrington Stanley, var det beste Burnley fikk ut av den resterende del av sesongoppkjøringen. Den ble avsluttet med tre nederlag (1-2 mot Leeds, 0-1 mot Kilmarnock og 0-1 mot St. Johnstone).

To debutanter

Foran kveldens oppgjør kan nykommerne glede seg over å ha fått den kamerunske landslagsspilleren Andre Bikey spilleklar etter overgangen fra Reading. Samtidig er sommerkjøpet fra Newcastle, den 188 cm høye canadiske midtstopperen David Edgar (bildet), friskmeldt også klar for å debutere for sin nye klubb.

Det bringer forresten tankene hen på at Edgar allerede har debutert én gang mot United. Det skjedde på Newcastles St. James' Park på årets første dag i 2007, og ble en begivenhet han neppe kommer til å glemme. Vi rekapitulerer (mest som skrekk og advarsel):

72 minutter spilt : Newcastle 1 – United 2. Tidligere i oppgjøret hadde Paul Scholes på egenhånd snudd 0-1 til 2-1, og høyst fortjent satt dominante United på vinnersporet. Men så dukker unge, ukjente Edgar opp fra det store intet.

Mer i naivt håp enn i blind tro, sender han ballen avgårde i retning mål. Edwin van der Sar har tilsynelatende full kontroll, og er allerede på utkikk etter muligheter til en rask igangsetting.

Men plutselig faller alle planer i vasken. På sin vei streifer ballen beinet på tomålsscorer Scholes, akkurat nok til å forårsake en fatal liten retningsendring. VdS settes ut av spill, og som i langsom film kan vi fortvilet konstatere at det runde læret smyger seg uhindret inn helt borte ved stolpen. Det hele ender til slutt 2-2, med debutant Edgar som ny æresborger av Geordie-land. La oss håpe historien ikke gjentar seg i kveld.

Gjensyn med ex-Reds

To tidligere United-spillere befinner seg for tiden i Burnley-stallen. Chris Eagles forlot Old Trafford for et år siden, mens Richard Eckersley fulgte etter for vel en måned siden. Begge to startet helgens bortekamp mot Stoke på benken, men Eagles var den eneste av dem som fikk spilletid. Han kom innpå etter 72 minutter.

Skadesituasjonen

Etter tap i første ligarunde og med verdensmestere i anmarsj, ville Burnley selvsagt hatt god bruk for å ha samtlige spillere tilgjengelig. Men det har de ikke: Kaptein Steven Caldwell skadet lysken da han spilte for Skottland mot Norge i forrige uke, og deler skjebne med sin ankelskadde forsvarskollega Michael Duff.

Troppen

( Preliminær): Jensen, Eckersley, Edgar, Bikey, Carlisle, Alexander, Mears, Jordan, Kalvenes, Eagles, Blake, McCann, McDonald, Gudjonsson, Easton, Thompson, Rodriguez, Paterson, Elliott, Fletcher, Penny.

Etter Chelseas sterke snuoperasjon på Stadium of Light i går kveld (vant 3-1 over Sunderland), er United avhengig av tre poeng for ikke å havne på bakfoten allerede. Men i likhet med Burnley må også SAFs menn klare seg uten noen av sine førstevalg. I tillegg til Owen Hargreaves, hvis retur fremdeles svever i det blå, og franske Gabriel Obertan, er sannsynligvis ytterligere seks mann uaktuelle til kampen. Keeper Edwin van der Sar og forsvarsspillerne Gary Neville, Rafael da Silva, Rio Ferdinand fog Nemanja Vidic, er alle uaktuelle, mens det inntil det siste råder usikkerhet rundt Jonny Evans.

Vi tipper at Ritchie De Laet får oppgaven med å ta seg av høyrebacken, og at Wes Brown og John O'Shea danner midtstopperpar, slik de gjorde mot slutten av

søndagens oppgjør mot Birmingham.

Det er heller ikke usannsynlig at vi får et gjensyn med Michael Carrick og Anderson, som begge sto over søndagens kamp (førstnevnte var ute av troppen, mens sistnevnte satt på benken gjennom hele oppgjøret).

Sir Alex advarer

United-manageren er klar over at det venter laget hans en knallhard aften i det nordlige Lancashire:

– Det blir gjerne tøft når man møter nyopprykkede klubber så tidlig, sier han til ManUtd.com.

– Man kan bare tenke seg den atmosfæren som venter oss i Burnley; det kommer til å syde, for dette er en stor anledning for dem. Men vi må sette vår lit vår erfaring og at den hjelper oss gjennom kampen.

Manageren legger til at han så Burnley mot Arsenal i cupen forrige sesong og ble mektig imponert:

– De var fantastiske, de spilte virkelig bra, skryter han.

Troppen

( Preliminær): Foster, Kuszczak, Fabio, De Laet, O'Shea, Evans, Brown, Cathcart, Evra, Valencia, Carrick, Fletcher, Scholes, Anderson, Gibson, Giggs, Park, Nani, Tosic, Rooney, Berbatov, Owen, Macheda, Welbeck.

Klubbenes forrige møte:

Ligacupens 4. runde, 3. desember 2002

Burnley 0 – United 2 (Forlan 35., Solskjær 65.)

Fullstendig ligastatistikk mot Burnley

Kamper

Hjemme

Borte

Totalt

Spilt

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

102

30

8

13

116-66

17

8

26

64-91

47

16

39

180-157

Dommeren

Phil Dowd er etter hvert blitt en erfaren Premier League-dommer. I helgen var han på White Hart Lane med ansvar for kampen mellom Tottenham og Liverpool. Det førte til oppstandelse på scouserbenken, hvor Rafael Benitez frådet over Dowds opptreden. Spanjolen mente laget sitt snytt for minst to straffespark i en kamp Tottenham vant 2-1.

Scoringsvarsling

Dersom du ikke skulle ha anledning til å følge oppgjøret kan du alternativt melde deg på vårt scoringsvarsel.

Send da meldingen UNITED til 2252, og du vil motta lagoppstilling, scoringer underveis og sluttresultat. Tjenesten koster kun kr. 1,- per melding.

A: OLD TRAFFORD – B: TURF MOOR

<iframe width="425" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="http://maps.google.no/maps?f=d&amp;source=s_d&amp;saddr=Sir+Matt+Busby+Way,+Manchester,+M16,+United+Kingdom+(Old+Trafford)&amp;daddr=Burnley+FC&amp;hl=no&amp;geocode=FR_GLwMdqQrd_yEhbxIwobH4sw%3B&amp;mra=pe&amp;mrcr=0&amp;sll=53.62295,-2.260521&amp;sspn=0.460189,1.138458&amp;ie=UTF8&amp;t=p&amp;ll=53.634868,-2.285156&amp;spn=1.139985,2.334595&amp;z=8&amp;output=embed"></iframe><br /><small><a href="http://maps.google.no/maps?f=d&amp;source=embed&amp;saddr=Sir+Matt+Busby+Way,+Manchester,+M16,+United+Kingdom+(Old+Trafford)&amp;daddr=Burnley+FC&amp;hl=no&amp;geocode=FR_GLwMdqQrd_yEhbxIwobH4sw%3B&amp;mra=pe&amp;mrcr=0&amp;sll=53.62295,-2.260521&amp;sspn=0.460189,1.138458&amp;ie=UTF8&amp;t=p&amp;ll=53.634868,-2.285156&amp;spn=1.139985,2.334595&amp;z=8" style="color:#0000FF;text-align:left">Vis større kart</a></small>