VL

Lindelöf og Sverige fikk håpet om avansement knust i siste sekund

Enda en United-spiller er ute av EM, etter at Ukraina ble for sterke for Sverige.

Victor Lindelöf og Sverige holdt ut i 120 minutter, men til slutt var det ukrainerne som tok seg videre fra europamesterskapets siste åttedelsfinale.

United-stopperen spilte samtlige minutter, både i ordinær tid og ekstraomgangene.

Sjansefattig førsteomgang

Det var svenskene som åpnet best. De gulkledde hadde initiativet i kampens første minutter, der de flere ganger spilte seg til farlige posisjoner, uten å få skuddforsøkene forbi den ukrainske blokken.

Uten et svenske hull på byllen kunne ukrainerne komme til sin første store sjanse. Yaremchuk fikk muligheten i den svenske boksen, men Everton-spiller Robin Olsen hengte med på notene.

I en relativt begivenhetsløs førsteomgang, måtte tilskuerne på Hampden Park vente til en drøy halvtime var spilt før neste sjanse kom, men da sang det til gjengjeld også i nettmaskene.

Dessverre for vår svenske midtstopper, var det ukrainerne som trakk først.

Sweden v Ukraine - UEFA Euro 2020: Round of 16
TRAKK FØRST: Oleksandr Zinchenko ble førstemann på måltavla i Glasgow.

West Ham-spiller Andriy Yarmolenko bøyde et innlegg til bakerste stolpe med utsiden av venstrefoten. Der ventet Manchester City-spiller Oleksandr Zinchenko, som klinte til på første berøring. Olsen var igjen på ballen, men klarte ikke å parere skuddforsøket.

Da Sebastian Larssons frekke frisparkforsøk ikke snek seg inn, så det ut til at svenskene måtte gå til pause ett mål bak, men Emil Forsberg ville det annerledes.

Alexander Isak fant Sveriges store EM-helt utenfor boksen, før Leipzig-spilleren dro til. Ballen tok i Ilya Zabarnyi i sin ferd mot mål, og dermed ble Heorhij Bushchan i det ukrainske buret satt ut av spill.

Sve
JUBELGUTTER: Victor Lindelöf og resten av det svenske landslaget kunne juble for utlikning rett før pause.

Det ble også noe av det siste som skjedde i Glasgow, der lagene kunne gå til pause på stillingen 1-1.

Mer innholdsrik andreomgang endte målløs

I minuttene etter pausen skulle sjansefrekvensen vise seg å øke betraktelig. Først prøvde nevnte Larsson seg fra distanse, men ballen snek seg utenfor stolpen bak Bushchan. Deretter var det enda nærmere mål motsatt vei, da Serhiy Sydorchuk smalt ballen i stolpen fra 15 meter.

Formspiller Forsberg ville ikke være noe dårligere, da også han satte en god sjanse i treverket.

Isak, som leverte målgivende pasning i første omgang, kunne også ha satt en scoring etter timen spilt, men avslutningen gikk utenfor fra den unge Real Sociedad-angriperen. Reprisene viste også at spissen nok var i en hårfin offside.

Ikke lenge etter kom en ny svensk mulighet da Dejan Kulusevski rev seg fri på høyresiden, før han dro til. Igjen fikk Bushchan en reddende hånd på ballen.

FARLIG FREMPÅ: Dejan Kulusevski kom seg flere ganger til gode posisjoner for Sverige.

Få øyeblikk senere hadde Forsberg kommet seg unna de ukrainske forsvarerne på motsatt side, men heller ikke han klarte å sette ballen i mål. Lærkula smalt i stedet i tverrliggeren bak Bushchan.

Sjansebonanzaen lovet godt for resten av omgangen, men det kunne tyde på at redselen for å tape oversteg lysten etter å vinne for de to lagene, som ikke brukte mange ressursene på å prøve å finne et vinnermål.

Ikke før kampens siste ordinære minutt kom det neste som kunne kalles en halvsjanse, da Kulusevski ble spilt inn i farlig posisjon, men Juventus-spilleren klarte ikke å kontrollere ballen.

Dermed ebbet kampens 90 ordinære minutter pluss tillegg ut med 1-1. I Glasgow gikk det hele derfor til ekstraomganger.

Lindelöfs makker så rødt

Den forsiktige tilnærmingen fortsatte i den første ekstraomgangen, noe som førte til at det ble lite spill i de farlige sonene foran målene.

Ekstrakvarteret ble ikke uten dramatikk av den grunn.

Midtveis gjennom den første ekstraomgangen kastet Victor Lindelöf stoppermakker, Marcus Danielson, seg inn i en knallhard takling på Ukrainas Artem Besedin. Innbytteren ble liggende, og dommer Daniele Orsato dro frem det gule kortet, som ville gi forsvareren suspensjon i en eventuell kvartfinale.

SÅ RØDT: Marcus Danielson ble vist av banen i den første ekstraomgangen mot Ukraina.

VAR-dommerne ba dog den italienske fløyteblåseren om å ta en titt på reprisene, og etter å ha sett situasjonen om igjen, ble gult byttet ut med rødt for Danielson.

I undertall var det likevel svenskene som kom til den første ekstraomgangens eneste mulighet, da en ball landet i beina til Forsberg innenfor Ukraina-feltet. På volley klarte Forsberg dessverre, sett med svenske øyne, ikke å få ballen under tverrliggeren.

Måtte kapitulere i siste sekund

Etter en kort pustepause var det naturligvis et Ukraina i overtall som styrte kampen og de blåkledde var også nære ved å komme til en mulighet, da Lindelöfs nye stoppermakker, Filip Helander, skled idet han skulle klarere ballen.

Svenskene kunne dog puste lettet ut da stopperen til slutt fikk avverget med nød og neppe.

Kort tid etter kom innbytter Artem Dovbyk til en ny mulighet, men under press fra Lindelöf skjøt ukraineren over mål fra kloss hold. I etterkant av situasjon veivet også assistentdommeren med offsideflagget.

Da heller ikke Ruslan Malinovskyi klarte å sette ballen i mål fra 16 meter, så det hele ut til å gå til straffesparkkonkurranse, men nevnte Dovbyk ville det annerledes.

LEVENDE LEGENDE: Andriy Shevchenko blir nok ikke noe mindre i hjemlandet etter å ha ledet landslaget til kvartfinale i EM.

Inne i overtiden la målscorer Zinchenko ballen inn i feltet, der spissen hadde sneket seg mellom Lindelöf og Helander. Headingen var det ingenting å utsette på, og da reprisen viste at Uniteds stopper opphevet offsiden, var Sveriges EM-exit et faktum.

Dermed er bare Harry Maguire, Luke Shaw, Marcus Rashford og David de Gea igjen for å forsvare Uniteds ære i EM.