Tapte både Europa League og EM på straffer: – Nå vil jeg bare pushe meg selv mer

Luke Shaw har måttet se to store pokaler ryke etter straffesparkkonkurranser denne sesongen. Det vil han bruke som motivasjon før neste sesong.

Venstrebacken har vært en av EMs aller beste spillere denne sommeren, tatt stikk etter stikk i ordkrigen mot gamlesjef José Mourinho og ender også opp på toppen av den engelske målpoenglisten etter mesterskapet, med ett mål og tre målgivende.

Bare angriperne Harry Kane og Raheem Sterling har vært direkte involvert i like mange mål for England denne sommeren.

Likevel er Shaw – naturlig nok – tydelig skuffet når han møter pressen etter det knusende nederlaget mot Italia på hjemmearenaen Wembley.

FIKK ROS AV SOLSKJÆR: – Han har bare forbedret seg mer og mer

United-kollega Marcus Rashford og vordende klubbkamerat Jadon Sancho står igjen som syndebukkene, sammen med 19-årige Bukayo Saka, som Shaw virkelig har blitt glad i under mesterskapet.

Shaw var en av de første til å trøste Arsenal-spilleren etter den avgjørende straffebommen, og venstrebacken forteller etter kampen at Saka tar missen veldig tungt.

– Han er knust, sier Shaw under presseseansen.

– Men det viktigste er at vi som lag er der for ham, gir ham en stor klem og forteller ham at han må holde hodet hevet. Slikt skjer. Det er en straffesparkkonkurranse og alt kan skje, slik mange vet. 

Sender sin støtte til Saka, Rashford og Sancho

Shaw mener det vanskelige øyeblikket er en erfaring kantspilleren kommer til å ta lærdom av og at resten av «Three Lions» støtter ham uansett.

Det er en opplevelse han kommer til å lære av, men vi står alle bak ham og det vet han.

Italy v England - UEFA Euro 2020: Final
STØTTESPILLERE: Leeds’ Kalvin Phillips var sammen med Luke Shaw de første til å trøste Bukayo Saka etter ungguttens straffebom.

Venstrebacken sier at det samme også gjelder for Rashford og Sancho. De to vingene, som blir rekkekamerater i United-angrepet neste sesong dersom alt går etter planen, bommet henholdsvis på Englands tredje og fjerde straffe.

DETTE SIER AVISENE: – Shawberto Carlos? Det er et kompliment til brasilianeren

Rashford fintet ut Gianluigi Donnarumma, men satte ballen i stolpen, mens Sanchos forsøk ble stoppet av den nye PSG-keeperen.

Det (støtten) gjelder ikke bare Saka, men «Rashy» og «Sanch» også. Vi vinner og taper som et lag, det er ingen individer som har skylden for det, sier Shaw.

Rashy
NYTT STRAFFETAP: Marcus Rashford er blant spillerne som har opplevd å tape både Europa League- og EM-pokalen på målstreken denne sesongen.

For United-spillerne i Gareth Southgates mannskap – Shaw, Rashford og Harry Maguire – må søndagens skuffelse ha vært nærmest som en vond deja vu-opplevelse, etter at også Europa League-finalen gikk fløyten etter tap i en straffesparkkonkurranse.

Nå vil Shaw bruke de vonde erfaringene til å bli en enda spiller.

Det er en stor læringserfaring jeg hadde i kveld, som jeg dessverre også hadde i Europa League-finalen. Det er ikke det jeg ønsket, men det er erfaringer som jeg bare kan ta læring fra, sier 26-åringen og fortsetter:

Jeg vil bare pushe meg selv enda mer, fordi det gjør veldig vondt og vi har lyst til å være det vinnende laget.

– Ga alt vi hadde

Shaw forteller at både han og lagkameratene følte seg selvsikre i inngangen til finalen. Venstrebacken mener det engelske landslaget har tatt steg i riktig retning under mesterskapet, men at finalenederlaget oppleves som både «knusende» og «en massiv, massiv skuffelse».

Vi ga alt vi hadde, men det var ikke nok. Det er første gang i historien at vi kommer til finalen (i et EM), men det er ikke nok, verken for min egen del eller for laget. Vi kom til kort.

Italy v England - UEFA Euro 2020: Final
SAMLING I BÅNN: England-spillerne fikk en siste motiverende tale fra Gareth Southgate etter søndagens tap for Italia.

Bildene fra Wembley viser at Gareth Southgate samler sine disipler for å si noen velvalgte ord, bare minutter etter at nederlaget er et faktum.

Shaw blir spurt om han vil avsløre hva England-treneren fortalte ham og resten av laget.

Han sa bare at vi skulle holde hodene våre hevet og at dette bare var én av de kveldene der ting gikk feil vei. Det var ikke så mye annet han kunne si. Han fortalte oss hvilken fantastisk spillergruppe vi alle er del av, sier Shaw og legger til:

Og at ting går i riktig retning. En finale er ett steg lenger enn vi har vært tidligere, men det var ikke det vi ville i kveld. Nå er vi alle knust og det gjør vondt.

KOMMENTAR: – Historiske Shaw ble snytt for eventyret, men han har blitt en gigant både for United og England

Uniteds venstreback sier videre at han håper at resten av England er stolt av landslaget og at Southgates lag har gitt den engelske befolkningen glede gjennom turneringen.

Etter godt over ett år med coronarestriksjoner har de engelske spillerne kunnet spiller foran titusener av tilskuere på Wembley i alle sine kamper, med unntak av kvartfinalen mot Ukraina.

Det endte med et nederlag, men erfaringene vi har hatt som lag sammen med fansen kommer til å være minner vi ikke vil glemme. Men vi vet at vi som lag bare kan fortsette å forbedre oss.

Italy v England - UEFA Euro 2020: Final
TILBAKE PÅ STADION: Nærmere 70 000 tilskuere kunne søndag ta plass på Wembley for å bevitne finalen i sommerens EM.

Neste mulighet til å vise  fremgang i et mesterskap kommer allerede om halvannet år, når VM i 2022 sparkes i gang.

Shaw påpeker at det engelske landslaget har flere unge og spennende talenter som bare kommer til å vokse og bli bedre innen den tid. Derfor mener 26-åringen det bare er å glede seg til mer, når skuffelsen over søndagens nederlag først legger seg.

– Dette kommer til å gjøre vondt en stund, men vi er tilbake på samling mot slutten av neste måned og da starter et nytt eventyr med VM, som vi selvfølgelig ønsker å kvalifisere til.