Superstjernen som ville hjelpe United

HISTORISK TIRSDAG: Tidenes største målscorer ble imidlertid nektet overgang.

Ferenc Purczeld ble han født som.

Men det var navnet Ferenc Puskás han ble kjent under.

I 2006 døde imidlertid ungareren som er en av tidenes beste fotballspillere. Kanskje var han den mest målfarlige av alle.

Det ikke alle vet er at han ønsket å spille for United.

Herjet

På 50-tallet var Puskás den klart beste spilleren i et magisk ungarsk landslag som gikk fire år uten å tape en eneste fotballkamp. I 1952 gikk de til topps i Helsinki-OL, og i 1953 ble de det første ikke-britiske laget som slo England på selveste Wembley.

I VM i 1954 kom de også helt til finalen, men etter at de måtte klare seg uten en skadet Puskás tidlig i turneringen så tapte de finalen mot Vest Tyskland. Det er ikke vanskelig å skjønne hvor savnet han var. Spissen leverte nemlig 84 mål på 85 kamper for Ungarn i løpet av karrieren.

Han holdt seg imidlertid unna Ungarn etter Sovjetunionens invasjon i 1956, og i to år reiste han rundt uten klubb.

6. februar 1958 gikk det så fryktelig galt på rullebanen i München.

Manchester Uniteds Busby Babes hadde akkurat kvalifisert seg for semifinalen i serievinnercupen, og mellomlandet i Tyskland på vei hjem.Det endte galt. På det siste forsøket på take-off klarte ikke flyet å få opp nok fart, og det krasjet inn i et hus i enden av rullebanen.

Åtte United-spillere omkom. Verden var i sjokk.

Og det var da Puskás ville bidra.

Han skal ha kontaktet United i et forsøk på å bli United-spiller. Reglene var imidlertid strenge, Puskás kunne ikke engelsk og dermed kunne ikke Uniteds midlertidige manager, Jimmy Murphy, oppfylle ønsket hans om å ikle seg den røde drakta.

Med fasit i hånd er det ikke vanskelig å se at United gikk glipp av noe stort.

Vill statistikk

Den da 31 år gamle ungareren skrev nemlig under for Real Madrid bare noen få måneder senere. Der scoret han så 157 mål på 182 kamper, hvorav 35 på 39 kamper i Europa. Han hjalp Real til fem strake serietitler på begynnelsen av 60-årene. I fire av sesongene ble han toppscorer. Real Madrid vant også tre europacuptitler med Puskás på laget.

Totalt scoret han 513 mål på 534 kamper i karrieren. Med den statistikken ble han kåret til århundrets toppscorer i det 20. århundrede.

I år 2000 fikk han diagnosen Alzheimerz, men i 2006 var det slutt. Da døde han 79 år gammel etter å ha pådratt seg lungebetennelse.