Store endringer i europacupene

Endringene trer i kraft fra 2024/25-sesongen.

Antall lag i Champions League utvides fra dagens 32 til 36 fra og med 2024/25-sesongen. Det blir også omfattende endringer i de andre europacupene.

Det bekrefter UEFA tirsdag ettermiddag. 

I det nye turneringsformatet vil det tradisjonelle gruppespillet utgå og erstattes av et ligaspill der samtlige lag vil spille åtte kamper over ti uker.

To av de fire ekstra plassene i det nye Champions League-formatet vil bli tildelt det landet som samlet sett har prestert best i Europa i løpet av den foregående sesongen .

Det betyr blant annet at England trolig vil få med fem lag ved flere anledninger fordi engelske lag, samlet sett, tradisjonelt sett har gjort det bra i europacupene.

Et tidligere forslag om at klubbene med høyest poengsum på UEFAs koeffisientranking, og som ikke allerede var kvalifisert for Champions League i utgangspunktet, skulle få to plasser, fikk ikke medhold og ble vraket.

Slik blir endringene:

Dagens format innebærer at 32 lag fordeles på 8 grupper med fire lag i hver gruppe.

Lagene møtes over seks kamper der tre spilles hjemme og tre på bortebane. De to beste lagene i gruppen går videre til åttedelsfinalen, mens laget på tredjeplass går inn i Europa League.

Det nye formatet vil ta utgangspunkt i én liga som inkluderer alle lag, men alle skal ikke møte alle.

FORRIGE TITTEL: Michael Carrick og lagkameratene jubler over Uniteds triumf i Champions League-finalen i 2008. Det er foreløpig siste gang United gikk til topps i turneringen.

Hver klubb skal fra og med 2024/25-sesongen spille åtte kamper i seriespillet, fire hjemme og fire borte. De åtte beste lagene går direkte videre til cup-spillet, mens lagene på plassene 9-24 vil spille Play Off over to kamper for å kjempe om de øvrige åtte plassene i åttedelsfinalene.

UEFA bekrefter at et lignende format vil bli innført i Europa League, og Europa Conference League (seks kamper i seriespillet) og begge turneringene vil i likhet med Champions League ha 36 lag i ligaspillet.

UEFA bekrefter også at europacupkampene fremdeles skal spilles i midtuken.