Czech Republic v England - UEFA Euro 2020: Group D

England videre som gruppevinner, McTominay & co ute

Tirsdag kveld ble gruppe D, med både England og Skottland, avgjort.

Det endte med gruppeseier for England etter 1-0-seier mot Tsjekkia, mens Skottland røk ut av mesterskapet etter å ha tapt 1-3 mot Kroatia.

For United-spillerne var det mest gledelige at Harry Maguire spilte hele kampen for England.

Sterling-bom og Sterling-mål

I England-Tsjekkia handlet det om gruppeseieren, en gruppeseier som for Englands del vil bety ny Wembley-kamp i åttendedelsfinalen, og potensielt også en enklere vei mot finalen (ut fra hvordan gruppene har utviklet seg).

England tok nesten ledelsen før to minutter var spilt, da Luke Shaw på glimrende vis spilte gjennom Raheem Sterling, som lobbet ballen i stolpen.

Sterling var den eneste som hadde scoret for England hittil i mesterskapet, og i kampens 12. minutt gjorde han det igjen.

Det var et ganske bra England-angrep som endte med at Jack Grealish slo et fint innlegg, og en umarkert Sterling headet i mål.

SJEFEN OG SHAW: Gareth Southgate og Luke Shaw under Englands seier mot Tsjekkia.

Rashford kom inn

Andreomgangen var tidvis ganske tam. Marcus Rashford kom inn i det 67. minutt, og han var sterkt involvert i forarbeidet da Jordan Henderson fikk et mål korrekt annullert.

Det ble nemlig ikke flere godkjente mål – men 1-0 var uansett nok til å ta gruppeseieren.

England møter laget som blir nummer to i gruppe F i åttendedelsfinalen. Fordelen er at kampen spilles på Wembley, og at veien videre kan bli ganske hyggelig, spesielt om Sverige vinner gruppe E. I så fall blir fort åttendedelsfinalen den tøffeste kampen før en eventuell finale.

Når det gjelder United-spillerne, så kom Harry Maguire seg gjennom hele kampen uten problemer (han ville også ha straffespark i en situasjon, men det var vel OK at VAR ikke tok tak i den situasjonen selv om en kunne skjønne at United-kapteinen ropte), mens Luke Shaw var initiativrik og god på venstrebacken, spesielt i førsteomgangen. Rashford var ganske livlig, men ikke mer enn kampbildet tillot ham å være, men han så ut til å få litt ekstra energi da kameraten Jadon Sancho kom inn.

Det er nok ikke helt utenkelig at England kommer til å fortsette å ha to United-spillere i forsvaret i sluttspillet, uansett hvor strengt det vil være mot Tyrone Mings som startet mesterskapet godt.

TILBAKE: Harry Maguire.

Skottland havnet under – og slo tilbake

I Glasgow suste skottene i angrep – de måtte jo vinne mot Kroatia for å gå videre – og de kunne tatt ledelsen etter bare sekunder, men det ble heller Kroatia som tok første stikk i kampens 17. minutt etter at Skottland frem til det hadde vært det farligste laget.

Nikola Vlasic scoret målet, og dessverre er nok Scott McTominay en av spillerne som ikke vil være helt fornøyd med sin opptreden i den situasjonen. McTominay spilte igjen i forsvar her, og er nok ikke 100% komfortabel i alle situasjoner i den posisjonen ennå.

Noen minutter før pause utlignet Callum McGregor for Skottland, skottenes første mål i dette mesterskapet.

Croatia v Scotland - UEFA Euro 2020: Group D
NEPPE FORNØYD: Scott McTominay.

Modric kan fortsatt

Håpet levde altså for skottene, som bare trengte ett mål til, men i det 62. minutt viste – dessverre for McTominay & co – Luka Modric at han fortsatt kan.

Han banket nemlig inn 2-1, og dermed måtte plutselig Skottland ha to igjen.

Senere slo Modrid hjørnesparket som Ivan Perisic headet inn til 3-1, og EM-drømmen var over for McTominay & co. De klarte nemlig aldri å slå tilbake, og endte dermed på sisteplass i gruppa.

Kroatia tok steget opp på andreplass på flere scorede mål enn Tsjekkia, men tsjekkerne er uansett videre som en av de fire beste gruppetreerne.

Skottland får trøste seg med at de tok poeng mot England på Wembley i et mesterskap – et resultat de vet vil irritere engelskmennene.

Tsjekkia 0-1 (0-1) England

12. min.: 0-1 Sterling
67. min.: United-relatert bytte: Rashford inn for Sterling

Kroatia 3-1 (1-1) Skottland

17. min.: 1-0 Vlasic
42. min.: 1-1 McGregor
62. min.: 2-1 Modric
77. min.: 3-1 Perisic