Elanga

Seks av seks videre til playoff-finale – Elanga fikk debuten

Torsdag er flere av United-spillerne i aksjon for sine landslag og majoriteten av dem spiller også viktige kamper i VM-sammenheng.

Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes, Diogo Dalot og resten av Portugal er videre til playoff-finale etter 3-1-seier mot Tyrkia. Det samme er Dylan Levitt og Wales, selv om Uniteds unge midtbanemann ikke spilte i 2-1-seieren over Østerrike.

Scott McTominay og Skottland spilte på sin side 1-1 i treningskamp mot Polen.

Victor Lindelöf og Anthony Elanga kom seg også videre til playoff-finale etter 1-0-seier mot Tsjekkia etter ekstraomganger på Friends Arena.

FULL OVERSIKT: Dette er United-spillerne som skal i aksjon

Portugal 3-1 Tyrkia

Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes og Diogo Dalot var tre av flere United-spillere som spilte for å holde liv i håpet om VM-sluttspill til vinteren, da de og deres portugisiske lagkamerater tok imot Tyrkia på Estádio do Dragão torsdag kveld.

Det endte til slutt med avansement til playoff-finale, etter portugisisk 3-1-seier.

United-trioen var involvert i mye av det Portugal hadde å komme med i første omgang. Trekløveret sto bak to sjanser i åpningsminuttene, men hakket for dårlig innleggskvalitet fra Dalot og litt dårlig sikting fra Ronaldo sørget for at det ikke ble målpoeng på noen av de tre.

Portugal v Turkey: Knockout Round Play-Offs - 2022 FIFA World Cup Qualifier
TOK HØYREBACKPLASSEN: Men Diogo Dalot kan takke høyere makter for at det ikke ble baklengsmål i denne situasjonen.

Da var det i stedet Porto-spiller Otávio som trådde til. Ronaldo satte opp Jota, som igjen satte opp Bernardo Silva, som skjøt fra distanse. City-spillerens skudd smalt i stolpen, men på returen kunne Otávio pirke inn 1-0.

Det portugisiske forsvaret så tidvis vaklevorent ut, noe en litt skjelven Dalot skal ha litt av skylden for, men det var likevel portugiserne som skulle få neste scoring i Porto. Denne gangen var både Fernandes og Ronaldo involvert i oppbygningen, men de avgjørende øyeblikkene var det Otávio og Jota som leverte.

Førstnevnte med et nydelig innlegg og sistnevnte med en lur bevegelse inn mot bakerste stolpe og en fin avslutning med hodet.

Etter pause var det et mye mer tafatt portugisisk lag som kom på banen.

Dalot prøvde seg med et og annet innlegg, men da verken Ronaldo eller Jota klarte å ekspedere backens innlegg i mål, klarte ikke vertene å øke ledelsen.

FØRST HELT, SÅ SYNDEBUKK: Burak Yilmaz tente håpet i tyrkiske hjerter, før han slukket det med sin straffemiss på tampen mot Portugal.

I stedet var det tyrkerne som kunne prøve seg. Midtveis gjennom andreomgangen kombinerte Cengiz Ünder og Burak Yilmaz seg gjennom, og alene med sisteskanse Diogo Costa gjorde Lille-spissen ingen feil. Dermed var den portugisiske ledelsen halvert.

Fernando Santos bestemte seg etter hvert for å trygge inn ledelsen, blant annet ved å ta av Bruno Fernandes, en plan som kunne ha slått veldig feil.

Med snaue ti minutter igjen blåste nemlig kampens dommer for et tyrkisk straffespark, etter en uheldig takling fra Lille-stopper José Fonte. Klubbkamerat Yilmaz skrittet bestemt frem, men blåste ballen i tverrliggeren og over.

Til slutt var det i stedet Rafael Leao som kunne sette opp innbytterkollega Matheus Nunes, som igjen gjorde null feil foran mål. Dermed 3-1, som også ble kampens sluttresultat.

Ronaldo fikk muligheten til å sette Portugals fjerde langt inn i overtiden, men ballen smalt i tverrliggeren fra den rutinerte storscoreren.

NESTEN: Cristiano Ronaldo fikk sine muligheter til å sette landslagsmål nummer 116 torsdag, men måtte til slutt gå målløs av banen.

Nå venter – overraskende nok – Nord-Makedonia i playoff-finalen. Den fotballhistoriske miniputten tok innersvingen på de regjerende europamesterne fra Italia i sin playoff-semifinale.

Oppdateringer:

Kampen er over! Portugal er i playoff-finale!

90+6′ Ronaldo får muligheten til å sette det fjerde, men ballen smeller i tverrliggeren.

90+4′ Portugal setter spikeren i kista! Rafael Leao spiller gjennom Matheus Nunes, som ikke gjør noen feil alene med Cakir gjorde ingen feil.

90+2′ En retur etter et skudd fra innbytter Joao Felix lander plutselig i føttene til Ronaldo, som er helt umarkert på åpent mål. Han reagerer dog for sent og forsøket blir blokkert.

85′ Men Yilmaz bommer! Tyrkernes store spisshelt skyter via tverrliggeren og over.

83′ Etter en VAR-sjekk blåser kampens dommer straffe til Tyrkia. Det er José Fonte som er synder etter en sen takling på Enes Ünal.

80′ Fernandes går ut. William Carvalho kommer inn. Nå skal Santos prøve å trygge dette ut.

70′ Fernandes skjønner ingenting når linjedommer tildeler Tyrkia keeperutspill. United-spilleren mener han skal ha corner i den situasjonen.

65′ Der reduserer tyrkerne! Burak Yilmaz og Cengiz Ünder kombinerer før førstnevnte plutselig er alene med Diogo Costa. Lille-spissen hamrer ballen sikkert i mål.

62′ Dalot legger inn mot Ronaldo, men ballen kommer aldri frem til superveteranen.

58′ Dalot finner Jota med et godt innlegg, men Liverpool-spilleren får ikke volleyet ballen inn i nettmaskene.

53′ Otávio slår et farlig innlegg mot Ronaldo, men Tyrkias keeper får bokset ballen unna fare.

46′ Avspark.

Pause.

45+2′ Dalot og Fernandes er begge involvert i oppbygningen før sistnevnte løfter inn i feltet, mot Ronaldo. 37-åringen prøver seg på et akrobatisk brasseforsøk, men han treffer ikke ballen.

42′ Portugal dobler! Fernandes og Ronaldo er begge involvert når portugiserne bygger opp. Til slutt er det dog målscorer Otavio som finner Jota på bakre stolpe. Liverpool-spilleren header inn 2-0 og Portugal har dermed en halv fot i playoffinalen.

38′ Fernandes og Ronaldo er igjen sentrale i angrepet til Portugal. Sistnevnte spiller gjennom Fernandes, som på kontraen ikke klarer å få ballen til Jota. Noen trekk senere kan midtbanemannen chippe gjennom Ronaldo, men den eminente målsniken sklir i siste sekund.

30′ Ronaldo skaffer frispark midt på Tyrkias banehalvdel etter en lekker finte. Han har blåst ballen opp i krysset på samme stadion tidligere i karrieren – riktignok fra åpent spill – men denne overlater han til klubbkamerat Fernandes. Midtbanespilleren legger ballen perfekt på hodet til Ronaldo, men han er offside.

23′ Ronaldo hælsparker ballen i armen på en motspiller innenfor det tyrkiske straffesparket, men får ikke det straffesparket han appellerer etter.

22′ Dalot er heldig når han taper en hodeduell for Berkan Kutlu på bakerste stolpe. Ballen går så vidt utenfor.

15′ Portugal tar ledelsen! Ronaldo er involvert i angrepet. Veteranen spiller til Jota, som finner Bernardo Silva. City-spilleren brenner til og ballen smeller på stolpen. På returen er dog Otavio på plass og sender sitt land i føringen.

1′ Avspark

Sverige 1-0 Tsjekkia eeo.

På Friends Arena var Sverige-kaptein Victor Lindelöf eneste United-representant på banen fra start, ettersom Anthony Elanga ble henvist til benken.

Det skulle vise seg å ende med 1-0-seier til svenskene, etter ekstraomganger og en svært sjansefattig affære.

Lindelöf holdt dog på å havne i søkelyset etter å ha bommet totalt på ballen ved en innkastsituasjon i første omgang. Heldigvis for United-forsvareren var stoppermakker Joakim Nilsson på plass for å rydde opp.

Uniteds nummer to kunne også markert seg andre veien da en ball holdt på å lande på hodet hans etter en offensiv dødball, men gjestenes Tomas Vaclik fikk slått ballen unna i siste liten.

Sweden v Czech Republic: Knockout Round Play-Offs - 2022 FIFA World Cup Qualifier
LEDET SVERIGE TIL PLAYOFF-FINALE: Svenskenes kaptein Victor Lindelöf var del av et forsvar som holdt nullen torsdag.

Siden ingen av lagene klarte å få hull på byllen i ordinær tid, gikk det hele til ekstraomganger. Likt sto det også etter 15 ekstraminutter, men fem minutter etter den korte pausen fikk svenskene endelig målet de ønsket seg.

Alexander Isak og Robin Quaison kombinerte seg gjennom før sistnevnte lirket ballen over målstreken og følgelig sendte hele Sverige til himmels.

Lindelöf og kompani holdt unna hele veien og dermed ebbet det hele ut med 1-0-seier til hjemmelaget. Anthony Elanga kom inn til landslagsdebuten med fem minutter igjen av ekstraomgangene og gjorde en god jobb med å holde ballen i laget, selv om det ikke ble målpoeng ut av det.

Nå venter den avgjørende finalen mot Polen for svenskene.

ZLATAN-ROS: – Han er et stort talent. Vi er stolte og glade for at han kommer fra Sverige

Det er over! Sverige skal til playoff-finale!

110′ Sverige tar ledelsen! Alexander Isak setter opp Robin Quaison, som lirker ballen forbi Vaclik i det tsjekkiske buret!

106′ Avspark.

Første ekstraomgang er over.

91′ Avspark.

Dette går til ekstraomganger.

72′ Lindelöf er nære ved å få en målsjanse etter dødball, men gjestenes keeper plukker ballen akkurat foran nesa på den svenske kapteinen.

62′ Sverige gjør to bytter, men enn så lenge må vi vente på Anthony Elanga.

Pause.

1′ Avspark.

Wales 2-1 Østerrike

I Cardiff måtte Dylan Levitt finne seg i å bli plassert på benken da Wales møtte Østerrike i playoff-semifinalen mot Østerrike. Der ble han også sittende gjennom kampen.

Det latet dog ikke til å være noen hindring for et walisisk lag som tok seg videre etter en solid 2-1-seier. Lagets store stjerne, Gareth Bale, scoret begge målene til dragelandet.

Real Madrid-spilleren sto først for dagens scoring da han limte en frisparkperle opp i krysset litt over midtveis gjennom førsteomgangen. Deretter doblet han ledelsen i begynnelsen av andre omgang etter en dødballsituasjon.

Marcel Sabitzer tente det østerrikske håpet da han satte ballen i mål via Ben Davies, men det holdt ikke til mer enn en redusering. Dermed er det Levitt og lagkameratene som møter vinneren av Skottland og Ukraina til playoff-finale.

Wales v Austria: Knockout Round Play-Offs - 2022 FIFA World Cup Qualifier
BALE SCORET TO: Da er det lov å unne seg litt uttøyning og stolpekos underveis.

Kampen er over! Wales er videre til playoff-finale.

71′ For øvrig fortsatt ingen Levitt her.

64′ Østerrike reduserer! Marcel Sabitzer skyter fra 20 meter. Ballen tar i  Tottenham-spiller Ben Davies og over sisteskanse Wayne Hennessey.

52′ Wales dobler! Og det er Bale som gjør det igjen, etter en dødballsituasjon.

Pause. Wales har klart seg greit uten Levitt her.

25′ Wales tar ledelsen! Det er Gareth Bale som bøyer et vidunderlig frispark helt opp i krysset.

1′ Avspark.

Skottland 1-1 Polen

På Hampden Park spilte Scott McTominay, som eneste United-spiller, en ikke-avgjørende kamp mot Polen.

Både skottene og polakkene havnet i liknende situasjoner etter den russiske invasjonen av Ukraina. McTominay og kompani sa ja til å utsette sin playoff-semifinale mot det ukrainske laget, mens Polens russiske motstandere ble kastet ut.

Dermed ble de to landene enig om å møtes til treningskamp.

Det endte uavgjort, etter scoringer fra Kieran Tierney og Krysztof Piatek.

Førstnevnte skaffe skottene ledelsen etter å ha headet et frispark fra John McGinn i kassa. Deretter utliknet Piatek på overtid av overtiden etter å ha satt et straffespark kontant i mål.

Scott McTominay spilte hele kampen for Skottland.

Kampen er over.

90+4′ Polen utlikner! Det er Krysztof Piatek som scorer sent, etter straffespark.

68′ Skottland tar føringen! John McGinn slår et innlegg som lander på hodet til Arsenal-spiller Kieran Tierney. Han header ballen i mål.

46′ Avspark.

Pause.

1′ Avspark.

Irak 1-0 De forente arabiske emirater

Zidane Iqbal er tatt ut i landslagstroppen til Irak før kvalikmøtene med De forente arabiske emirater og Syria, men 18-åringen var ikke med i kamptroppen før torsdagens kamp mot emiratene.

Irak var avhengige av seier for å holde håpet om en tredjeplass i livet, og med scoring fra Hussein Ali ble det tre irakiske poeng på «hjemmebane» i Saudi-Arabia.

Iqbal og kompani trenger nå seier mot Syria, samtidig som at De forente arabiske emirater taper mot Sør-Korea, dersom de skal ta seg til playoff mot Australia.