Spådamen, stavhopp og seriegull

Da Louis van Gaal ledet AZ til seriegull i 2009 hadde en spådame fortalt ham nøyaktig når det skulle skje.

Den nederlandske byen Alkmaar, en 45 minutters kjøretur nord for hovedstaden Amsterdam, var i en årrekke mest kjent for sitt internasjonale ostemarked.

Så dukket Louis van Gaal opp.

Skapt for hverandre

Etter fadesene med det nederlandske landslaget, som ikke kvalifiserte seg til VM i 2002, og Barcelona der han fikk sparken etter en halv sesong, trengte Van Gaal en ny utfordring, men rollen som teknisk direktør i Ajax endte med konflikt med trener Ronald Koeman og styret og Van Gaal var snart på jakt etter en ny jobb. Den fikk han i Alkmaar i 2005 og AZ og Van Gaal var som skapt for hverandre.

 I sin første sesong var AZ bare en kamp unna seriegull, og året etter ble AZ nummer tre. Etter en katastrofal sesong i 2007/08, der Van Gaals menn endte på 11. plass i serien, ville den populære treneren trekke seg. Han ble imidlertid overtalt til å fortsette og den påfølgende sesongen skulle bli uforglemmelig i ostebyen.

Da Van Gaal fikk æren av å åpne ostemarkedet i 2008, møtte han samtidig en spåkone som en del av festlighetene rundt åpningsdagen. Hun konkluderte med at store ting var i vente og at AZ Alkmaar ville vinne ligaen den 19 april.

Louis van Gaal, som har et usedvanlig godt øye for detaljer og kjente hele terminlisten i hodet, bare lo. Han visste nemlig at AZ ikke spilte kamp den 18, og ikke 19. april. Dessuten var det ikke mange som trodde at serien ville bli avgjort så tidlig.

Da 18. april kom og AZ, kunne avgjøre gullet etter en fantastisk sesong, tapte imidlertid klubben uventet hjemme mot Vitesse.

Så skjedde det utrolige.

Kampen mellom PSV og Ajax hadde blitt flyttet til 19 april siden den overført på tv, og på det tidspunktet var Ajax den eneste klubben som kunne ta igjen AZ. PSV valset imidlertid over Ajax, vant 6-2 og sørget for at seriegullet havnet i Alkmaar den 19 april. Akkurat slik spåkvinnen hadde forutsett.

TRENINGSFELTET: Nederlenderens andre hjem.
TRENINGSFELTET: Nederlenderens andre hjem.

Dobbelt benbrudd

På samme vis som spåkvinnens visjoner ble en realitet, kunne kanskje den dårlige 2007/08-sesongen, der AZ landet med dunder og brak forklares med at Louis van Gaal selv landet med, nettopp dunder og brak.

Nærmere bestemt på en reunion i ALO, gymlærerforbundet han var medlem av. For å vise de andre festdeltakerne at han var i kjempeform, bestemte Van Gaal seg for å demonstrere stavhopp foran sine tidligere kolleger. Van Gaal svingte seg elegant over listen, men landingen var ingen suksess. Han brakk to bein i den ene foten, måtte opereres og tilbrakte de neste ukene i rullestol.

Men selv fra rullestolen ledet han treningsøktene og igjen var han i storform da han møte media.

– Dronningen hjelper til med å bake kake på den nasjonale dugnadsdagen som er så viktig for alle I Nederland, og det får plass på side åtte i avisene. På førstesidene er det bilder av meg bare fordi jeg sitter i en rullestol, freste Van Gaal.

En solid trøst for Van Gaal var da selv Johan Cruyff brukte sin avisspalte i “De Telegraaf” på å gratulere hans erkerival med ligagullet.