Slo Europas beste

REFERAT: Barca med tre i stolpen, men United leverte nok en god kamp mot et annet storlag.

Barcelona – Manchester United 1-3
Treningskamp, Levi’s stadium Santa Clara, California
7.min: 0-1 Wayne Rooney (Young)
65.min: 0-2 Jesse Lingard (Blackett)
90.min: 1-2 Rafinha
91.min: 1-3 Adnan Januzaj (Lingard)

United frem til 63: De Gea – Darmian, Jones, Blind, Shaw – Schneiderlin, Carrick – Mata, Memphis, Young – Rooney

United etter 63: Johnstone – Valencia, Smalling, McNair, Blackett – Fellaini, Herrera – Lingard, Pereira, Wilson – Januzaj

Barcelona: TerStegen (Masip inn 45) – Adriano (Rakitic inn 45), Pique (Bartra inn 68), Vermaelen (Mathieu inn 60), Alba – S.Roberto, Busquets (Gumbau inn 68), Iniesta (Sandro inn 68) – Rafinha, Suarez (Munir inn 68), Pedro (Halilovic inn 68)

Det er under to måneder siden Barcelona tok en fortjent Champions League-seier.

Lørdag kveld ble de imidlertid satt på plass både av Uniteds beste og nest beste.

Ingen overraskelser

Louis van Gaal hadde på forhånd signalisert at laguttaket ville si mye om hva synes om spillernes innsats på touren så langt, og at laget nok ville likne mye på det som starter i ligaåpningen mot Tottenham 8. august.

Det ble imidlertid ingen overraskelser.

David de Gea var, som meldt, tilbake mellom stengene. Ellers ble det nøyaktig de samme 10 utespillerne som også spilte 1. omgangene mot Club America og San Jose. Det betød at Andreas Pereiras to gode kamper ikke var nok til å sende ham inn blant de beste, og at Antonio Valencia må ha mer tid på treningsfeltet før han spiller fra start. Uttaket kan også tyde på at Ander Herrera, som forrige sesong, må kjempe hardt for å komme inn i førsteelleveren denne sesongen. Chris Smalling er nok heller ikke veldig fornøyd med at Daley Blind foretrekkes fremfor ham på stopperplass.

Bastian Schweinsteiger var, som van Gaal meldte fredag, ute med en liten føling på en skade, og derfor uaktuell. Han benyttet imidlertid sjansen til å ønske lagkompisene lykke til før avspark.

Motstander Barcelona, som kom til kampen som regjerende La Liga-mestere og Champions League-vinnere, måtte klare seg uten Lionel Messi og Neymar. Spanjolene stilte likevel med et knallsterk lag, og spillere som Ter Stegen, Pique, Busquets, Iniesta, Suarez, samt United-aktuelle Pedro, var alle med fra start.

De kunne fort også tatt ledelsen.

Rooneys første

Etter bare tre minutter sørget en Ashley Young-feil på 18 meter for at Barcelona fikk frispark. Det satt Luis Suarez i innsiden av stolpen og ut.

To minutter senere løp Sergi Roberto så gjennom United-forsvaret, men alene med David de Gea viste United-keeperen hvilken verdensklasse-keeper han har blitt. Robertos avslutning ble stoppet på overbevisende vis.

Så var det i stedet United som tok ledelsen.

Spanjolene hadde mye ball i store perioder av omgangen, men slet med å få den med inn i farlige områder på Uniteds halvdel. United lå stort sett godt organiserte, og fra det 5. til det 37. minutt hadde Barcelona kun en eneste halvsjanse, men skuddet, etter nok et unødvendig United-balltap på 18 meter, gikk til corner.

I samme periode viste United også offensiv klasse.

Flere ganger fikk de fine overganger. Midtveis i omgangen sendte Young Rooney gjennom igjen. Han fikk tak i ballen før keeper, men posisjonen ble for skrå, og han kom aldri til en avslutning. Tre minutter etter spilte United seg nydelig ut fra egen halvdel, ballen ble rullet over til Young på venstre som stormet inn i feltet og skjøt hardt, men via keeper og til corner. Barcelona-keeper Ter Stegen ble mer truffet enn reddet den avslutningen.

Da klokka så vidt hadde passert 30 kom United til nok en stor sjanse etter et fint innlegg av Matteo Darmian, men verken Rooney (to ganger) eller Young (også to ganger) fikk av gårde den avslutningen de ønsket.

De siste ti minuttene av omgangen kom Barcelona (dessverre) nærmere Uniteds mål igjen. Først headet Sergio Busquets rett på De Gea etter en corner. Så fikk Suarez vende opp på 18 meter bare for å treffe utsiden av stolpen, og like etter måtte De Gea kaste seg for å redde en ny avslutning.

Wayne Rooneys scoring var imidlertid den eneste de første 45 minuttene i det som må sies å være en godt gjennomført omgang av United mot det som senest i mai var Europas beste fotball-lag.

11 bytter

Førstelaget startet også bra etter hvilen, og Memphis Depay kom til en stor sjanse seks minutter ut i 2. omgang. Det ble en merkelig sjanse. Rooney var i klar offside, men hoppet vekk fra ballen, Memphis leste dette, fikk Pique etter seg, men kom seg inn i feltet, driblet Pique, før skuddet gikk rett på Barcelonas keeper.

Etter den sjansen ble det imidlertid mye Barcelona. De presset United stadig lenger bakover. Ivan Rakitic snittet tverrliggeren med et frispark, før han fant Luis Suarez i bakrom like etter. Ballen endte i nettet bak De Gea, men linjemannen vinket for offside. Der var United heldige, siden avgjørelsen var hårfin.

Da hadde stadionuret imidlertid passert 60, og Louis van Gaal gjorde som han lovet. Han byttet samtlige 11 mann.

Men reservene er ikke så verst de, heller.

Det fikk Barcelona raskt merke.

Ett minutt etter byttet spilte United nydelig fotball etter at de skaffet seg rom sentralt ved Fellaini og Herrera, som så fikk ballen til Andreas Pereira. Det belgiskbrasilianske talentet sendte ballen ut til venstre til Wilson, som slapp den perfekt til Blackett, som la inn til Jesse Lingard som satte ballen kontant i mål. Det var et nydelig mål. Et egetprodusert mål.

To minutter etter kunne Januzaj økt til 3-0, men avslutningen snittet stolpen.

«Andrelaget» viste styrke, og kom seg også til et par muligheter til takket være fart og en god Adnan Januzaj i spissposisjon.

Samtidig hadde United flaks som ikke stod med minst én baklengs da klokka passerte 70. 20 minutter før slutt endte nemlig et spansk frispark med en heading i stolpen og ut. Det var tredje gang en Barcelona-avslutning smalt i stolpen.

De siste 10 minuttene kjørte de også kampen knallhardt, og kom til flere muligheter, og til slutt fikk de også uttelling. Det måtte imidlertid en drømmescoring (for dem) til da et innlegg til 16-meteren ble dunket inn i hjørnet på hel volley av Rafinha. Johnstone kan ikke lastes.

Det kunne blitt ny spenning, men Adnan Januzaj hadde en veldig positiv kamp som spiss. Jesse Lingard la rett inn i bakrom etter avspark, Januzaj brukte farten sin mot Marc Bartra, hadde bedre balanse og hamret ballen inn i hjørnet da Barta sprellet på bakken etter United-spillerens kroppsfinte.

Dermed tok United en sterk 3-1-seier i California, til tross for at de brukte totalt 22 spillere mot de regjerende Champions League-mesterne.

United kan ta med seg mye positivt fra kampen.

David de Gea viste at en sommer med rykter og lite fotball ikke har skadet ham. Matteo Darmian viste offensiv vilje fra sin høyreback-plass, og Phil Jones og Daley Blind gjorde også en solid jobb. På venstresiden er Luke Shaw og Ashley Young blitt et av Uniteds viktigste angrepsvåpen, og Memphis Depay har noe ekstra. Mot Barcelona var han spesielt viktig i overgangsfasen da United vant ballen. Flere ganger la han ballen glitrende igjen til en lagkamerat slik at United fikk kontre.

Sentralt på midtbanen hadde Carrick og Schneiderlin noen ballmist, men det er veldig mye spilleforståelse og gode bevegelser i de to, noe Barcelona fikk merke i store deler av 1. omgangen da de slet med å komme seg nærmere Uniteds mål enn 30-40 meter..

degeastallMye bra

At Jesse Lingard, Andreas Pereira, Adnan Januzaj og de andre viste såpass liten respekt – og så bra kvalitet – varmet spesielt. Januzaj viste også, som spiss, at han kanskje kan bli et veldig interessant alternativ i den rollen utover i sesongen. Målet på overtid kan forhåpentligvis gi ham den selvtilliten spillet hans så sårt trenger.

Samtidig er det, i all gleden, verdt å huske på at det er ganske nøyaktig ett år siden United slo Real Madrid, som da var regjerende Champions League-mestere, uten at så mange var opptatt av det etter at United noen få uker senere stod med to poeng etter tre ligakamper mot Swansea, Sunderland og Burnley.

Nå avsluttes sommerturneen mot Paris St. Germain torsdag morgen klokka 03.00.

Før det er spørsmålet om Angel Di Maria spiller for United eller PSG i den kampen – og om United eventuelt har forsterket med noen andre.