– Sliter med å se hvem som skulle forsterket nå

PL-eksperten mener United bør ha is i magen i vinter – men hvis sjansen byr seg er det særlig én posisjon han mener Mourinho bør forsterke.

TV 2-ekspert Petter Myhre har nå fått over et halvt år på seg til å studere 2017/18-utgaven av Manchester United.

Per 9. januar 2018 har han sett United spille 22 kamper, vinne 14 kamper, tape 3, spille fem uavgjort og ta 47 poeng.

Det holder til en 2. plass – fire plasser og seks poeng opp fra i fjor.

Men i likhet med i 2016/17, er det Manchester City som ligger rett foran oss.

Det store spørsmålet er: Er det mulig å ta innpå byrivalene våre med det vi har – eller må det forsterkes kraftig i januar?

Vi har tatt en prat med Myhre, som serverer sin analyse av sesongen så langt, dagens United-tropp og hvilket behov det er for nye spillere inn.

– Har fått godt betalt

Myhre mener United-fansen ikke bør kimse av sesongen så langt, selv om han understreker at de røde djevlene har et forbedringspotensiale.

– Resultatmessig syns jeg det har vært en solid sesong. Bra med poeng i Premier League, lett igjennom gruppa i Champions League, og således syns jeg de resultatmessig har gjort det som forventet, sier PL-eksperten.

– Men til tider har resultatene vært bedre enn prestasjonene.

VAR EFFEKTIV: Romelu Lukaku scoret nærmest på alt i begynnelsen av sesongen. De røde djevlene har i bunn og grunn hatt god uttelling i år, mener Myhre.

Han viser til at United ut ifra sjanser for og imot har vært blant lagene som har fått best betalt denne sesongen.

– Det er en statistikk det blir vanskelig å opprettholde etterhvert som det drar seg til mot slutten. Jeg tror de må løfte seg noen hakk andre halvdel av sesongen hvis de skal opprettholde andreplassen i ligaen, nærme seg City, avansere i Champions League og sikre seg FA-cuptrofeet, oppsummerer PL-eksperten.

– Ingen trodde City var så mye bedre

Dette mener han imidlertid United i utgangspunktet bør greie uten å signere noen i januar. Myhre syns United-stallen er god nok til å kunne knappe inn forspranget på City og beholde andreplassen, eller ta dem igjen hvis de snubler totalt.

– Mourinho vil alltid mene han må ha bedre spillere. Han er litt en sånn type manager. Han vil ha ferdig produkt inn, så skal han komponere det taktisk sånn som han ønsker det skal se ut. I motsetning til en del andre trenere som er mer opptatt av å se på hva de har og hvilke styrker de har å spille på, og på hvordan de skal komponere laget for å få alle til å bli beste utgave av seg selv.

– Men jeg personlig syns ikke United trenger å kjøpe noen nå, sier Myhre.

Isteden tror han United kan få seg en boost nå som flere spillere returnerer fra skade. Han peker særlig på Bailly og Valencia som to spillere United har savnet sårt i vintermånedene.

VALENCIA OG BAILLY: Feirer førstnevntes kanonscoring etter tre minutter mot Everton.

Med disse to skadefrie, kunne de røde djevlene muligens vært hakket nærmere de lyseblå nå. Myhre mener nemlig det er liten avstand spiller for spiller mellom et skadefritt toppet United og et skadefritt toppet Manchester City.

– Jeg vurderte United som ganske jevngode med City i forkant av sesongen. De færreste tenkte eller trodde at Sané skulle være veldig mye bedre enn Martial, eller at Sterling er veldig mye bedre enn Rashford. Ingen tenkte sånn.

Kort oppsummert mener Myhre det ikke er i spillermaterialet problemene ligger. Problemet er at City er historisk gode.

– Det er kanskje det aller viktigste å ta med i begrunnelsen her: Det City har gjort nå er helt unikt. De har slått alle rekorder og cruiser gjennom hver kamp. Det er unormalt. At City skal ha tilsvarende form neste år, det har jeg ikke tro på, sier Myhre.

– Steget opp til City er ikke så stort som det tabellen viser.

Kunne trengt en midtbanespiller

Når det gjelder stallen som helhet mener Myhre United er godt dekket både fram i banen, i forsvarsleddet og særlig på keeperplass.

– Med Valencia og Bailly på plass har man en veldig solid backfirer eller treer alt etter hva Mourinho ønsker å bruke. I tillegg har man de Gea bak der, som er kanskje den beste spilleren de har, sier Myhre.

MASSE KRUTT: Petter Myhre mener angrepsrekka til United bør være god nok til å tukte City. Problemet er at City ikke taper kamper.

– Og offensivt har jo Mourinho egentlig masse krutt framover, Martial, Lukaku, Rashford, Zlatan hvis han kommer tilbake, men det er litt mer uvisst. Og på midten har de Matic og Pogba – to meget meget gode spillere – og Lingard som jo har blomstret noe voldsomt.

For å få det beste ut av Pogba mener imidlertid Myhre at United bør spille 4-3-3 slik at franskmannen kan være indreløper.

Og det er spesielt i rollen som da oppstår ved siden av han Myhre kan se for seg at Mourinho henter noen.

SETT POGBA FRI: Myhre er ikke fan av å bruke Pogba som en av to dype midtbanespillere. – Jeg mener han må spille indreløper, han må slippes fri, sier han.

– Hvis han går med Pogba som indreløper og Matic som anker, tenker jeg kanskje den andre inderløperposisjonen er der hvor han har størst sjans for å heve laget. Herrera er en «squadspiller» hvis United skal kjempe om ligatittel, og Fellaini det samme. De har også Mkhitaryan og Mata, som kan spille der, men som tydelig har tydelig styrkene sine framover. Mourinho ønsker jo toveisspillere, og liker noen ganger å kjøre sentrale, sier Myhre.

Han nevner også back og stopper som posisjoner det er mulig å forsterke, men påpeker at United allerede har for mange spillere der.

FOR MANGE SOM ER OK: United er godt dekket på stopperplass, men mangler et klart førstevalg ved siden av Bailly.

– Jeg er ikke tilhenger av å ha altfor mange spillere som er OK. Og det er også litt av utfordringa til United nå. Hvis du ser på forsvarsproblematikken: De har Phil Jones, Smalling, Lindelöf og Rojo – fire stoppere som er bra, men ingen er kjempebra. Bailly utkrystalliserer seg som den beste, sier Myhre.

– De kan trenge enda en stopper på det nivået, men da har de plutselig for mange. Det samme gjelder på venstreback, der har de Young, Blind og Shaw, de trenger ikke en fjerde på samme nivået der.

– Özil er en mulighet

Det er imidlertid en rekke utfordringer med å hente spillere i januar. Det er midt i sesongen, og dermed kort tid på akklimatisering dersom man for eksempel henter noen fra en utenlandsk liga.

I tillegg heves prislappen betraktelig i januarvinduet – og spillere av United-kaliber spiller ofte allerede i de store klubbene og er en viktig del av sesonginnspurten der.

– Og personlig mener jeg det har lite for seg å hente spillere for å være stallfyll. Dermed må en klubb som United må nesten lete på øverste hylle. Setter man opp den beste elleveren United kan stille, og ser ut på markedet, så ser man at det ikke er så veldig mange der ute som går rett inn og hever elleveren, sier Myhre.

Van Dijks overgang til Liverpool og Coutinhos overgang til Barcelona hører til unntakene – og var dessuten avtaler som var på plass fra før.

OVERFYLT: United kunne trengt en bedre venstreback, men kjøper man en ny i januar, sitter man igjen med fire mann – og det er ingen garanti for at den nye er en voldsom forbedring.

– Liverpool jaktet jo tungt på van Dijk allerede i sommer. Og Coutinho har vel «alle» visst at har ønsket seg til Barcelona en god stund nå. Sånne overganger kan man jo se i januar. Men man ser jo også at januarvinduet er ekstremt dyrt – selgende klubb vil ikke selge, mens kjøpende klubb må ha inn en mann som kan spille med en gang, sier Myhre.

Dersom noen toppspillere imidlertid viser seg å være ledige, særlig på midtbanen, bør United slå til, mener eksperten.

Et eksempel på en slik spiller er Arsenals Mesut Özil.

– Det er en spiller jeg alltid har hatt kjempesansen for. Han har også trivdes under Mourinho tidligere, de kjenner hverandre. Han er en spiller som kan bekle den midtbanerollen, han spilte jo der nå sist, sier Myhre.

– Ligner han ikke for mye på Mata og Mkhitaryan?

– Han er mer komfortabel med en indreløperrolle enn de to. Jeg ville mye heller brukt han enn dem. Han representerer litt det United og Mourinho trenger, en kreativ spiller som orker mye og løper mye. En som kan gjøre at United sjeldnere trenger å spille med to dype midtbanespillere, sier Myhre.

– Blir overrasket om de ikke henter i sommer

Selv om han ikke forventer noen nye signeringer i januar, er Myhre relativt trygg på at United må forsterke for å holde tritt med City og rivalene på sikt.

Tiden der man kunne gjøre gråstein til gull er for lengst over – iallefall nesten.

– United kan jo vinne uten å kjøpe noen. Alt er jo mulig, og mange er glade i å referere til Leicester. Men det var tidenes idrettsmirakel, og kan ikke være noe referansepunkt. Nå ser man klart at topplagene skiller seg ut, og er vesentlig bedre enn middelhavsfarerne, sier Myhre.

Han viser til at de to mest suksessrike trenerne de siste årene, Mourinho og Guardiola, er blant de som har brukt mest penger de siste åtte årene.

– For å være best, må man ha gode spillere. De andre topplagene kommer til å forsterke seg, og da vil også United trenge det. Jeg blir veldig overrasket hvis de ikke henter minst et par spillere i sommer, sier Myhre.

Han tror imidlertid det skal mer til enn signeringer for å nå toppen i dagens fotball.

– Det fins et utall gode fotballspillere, mer enn nok til at mange kan bygge gode lag, og da er det den treneren som greier å få maks ut av dem og videreutvikle spillerne sine som vil skille seg ut. Den som får inn unge fremadstormende spillere mellom 21 og 23 år, og greier å utvikle dem til verdensstjerner, sier Myhre.