Slik blir Van Gaals United

4-3-3, ballbesittende, stram struktur og angrepsvillig. Slik blir nye United.

Foreløpig har ikke United kjøpt en eneste ny spiller som vil forsterke laget den kommende sesongen etter at David Moyes måtte rydde kontoret på Old Trafford. Men allerede mandag, på nederlenderens første dag som United-sjef, kan vi slå fast minst én ting.  Louis van Gaals Manchester United blir et ganske annet enn det vi så under David Moyes.

Formasjon

I likhet med de fleste store trenernavn fra Nederland som sverger til totalfotballens prinsipper, vil Louis van Gaal dyrke 4-3-3 eller tidvis 4-2-3-1.

I Bayern München hendte det også at han benyttet en 3-3-3-1-formasjon, fordi Van Gaal, til tross for å kjøre en stram struktur, er villig til å gjøre visse tilpasninger for spillere med ekstremkvaliteter. Dette var også i hovedsak formasjonen han benyttet da Ajax vant Champions League i 1995.

Det aller viktigste er imidlertid ikke hvilken formasjon som står på lagoppstillingen, men at Uniteds spillere forstår sine roller og oppgaver i laget. Den mest åpenbare forskjellen mellom David Moyes sitt United og Louis van Gaals lag kommer til å være at United nå går tilbake til en filosofi og stil der United skal styre kampene. Van Gaals lag vil nesten uten unntak alltid ha mest ballbesittelse.

I Champions League-finalen mot Inter i 2010 hadde Bayern München 68 prosent ballbesittelse, men tapte likevel 0-2 mot Jose Mourinhos Inter.

Hva kan vi forvente i United?

I United vil Van Gaal trolig kjøre med en tradisjonell forsvarsfirer, selv om oppgavene både med og uten ball vil skille seg fra hvordan United fremstod under Moyes.

Tradisjonelt sett kjører Van Gaal med en enslig rendyrket spydspiss. I United er det all grunn til å tro at den rollen vil tilfalle Robn van Persie. Delvis på grun av Van Persies nære forhold til Van Gaal, men også rett og slett fordi han er en av verdens beste avsluttere. Det betyr at det er på midten og kantene de største, og mest spennende endringene vil finne sted. I 10-er-rollen har United allerede flere gode kandidater. Wayne Rooney, Juan Mata og Shinji Kagawa gjør at Van Gaal ikke mangler alternativer i den rollen. Van Gaal vil ha kanter som kan utfordre og som kan linke opp og fore Van Persie på topp. Det er også verdt å legge merke til at bare Tyskland scoret flere mål i VM-kvalifiseringen enn Nederland på vei mot Brasil.

NÅ BEGYNNER JOBBEN: Louis van Gaal og Robin van Persie har et nært forhold allerede. Trolig blir det enda tettere i United.
NÅ BEGYNNER JOBBEN: Louis van Gaal og Robin van Persie har et nært forhold allerede. Trolig blir det enda tettere i United.

Forsterkninger

Hvor forsterker Van Gaal?

Patrice Evras videre karrierevalg lar vente på seg, men United jakter uansett en ny venstreback og sannsynligheten er stor for at det blir Luke Shaw. I tillegg jaktes en midtstopper og Van Gaal skal ha gitt sin tilslutning til å hente Borussia Dortmunds 25 år gamle midtstopper, Mats Hummels. Van Gaal og United vil også være på jakt etter en ny dirigent på midten, og Bayern Münchens Toni Kroos vil passe fint i rollen som boks-til-boks-spiller ved siden av Michael Carrick om han velger en 4-2-3-1-formasjon. Om United ikke får napp hos den tyske storklubben, kan Jordy Clasie fra Feyenoord være en outsider. 22-åringen, som la den fantastiske pasningen til Robin van Persies utligning mot Ecuador, har en stadig stigende stjerne i Nederland. Arjen Robben har også blitt koblet til United, og selv om kantspilleren med de kjappe beina også har en lang skadehistorikk, kjenner nederlenderen både Van Gaal og systemet hans godt. Selv om United ikke mangler offensive spillere, blir Thomas Müller til stadighet linket til en fremtid bort fra Bayern Måunchen, noe som Van Gaal garantert har fått med seg.

Spillertyper

AKTUELL: Thomas Müller slo gjennom i Bayern München under Louis van Gaal.
AKTUELL: Thomas Müller slo gjennom i Bayern München under Louis van Gaal.

Van Gaal har aldri vært redd for å gi unge spillere sjansen. Ajax vant Champions League i 1995 med en gjennomsnittsalder på 23 og Van Gaal sørget for å få frem spillere som Clarence Seedorf, Edgar Davids, Marc Overmars, Edwin van der Sar, Patrick Kluivert i Ajax, mens spillere som Andres Iniesta, Xavi og Carlos Puyol fikk  sine debuter på Barcelona under nederlenderen. I Bayern Münhen ga Van Gaal tillit til Thomas Muller, Holger Badstuber og Daniel van Buyten på bekostning av langt mer rutinerte spillere.

Van Gaal er imidlertid mest fokusert på å bruke det han kaller intelligente spillere. Han vil ha spillere som forstår, og passer inn i, hans system.

 

Disiplin

For Louis van Gaal er laget det viktigste. Han finner formasjonen han vil rendyrke og deretter spillerne som passer inn inn. Van Gaal er kjent for å kjøre veldig kamprelaterte treningsøkter 11 mot 11. Han plukker ut de 11 som skal starte neste kamp og setter opp et motstanderlag til å spille slik han tror den neste motstanderen vil spille. Deretter analyseres kampen, det gjøres justeringer og han spiller kampen på ny. På den måten har han på sett og vis spilt kampen to ganger før den virkelige kampen finner sted. Louis Van Gaal er også kjent for å kjøre en streng disiplin utenfor banen. Spillerne får klar beskjed om hva de kan spise og ikke spise, når de skal være i seng og fellesmåltider inntas uten innblandinger og mobiltelefoner og aviser. Spillere kan også forvente seg heftige bøter om de kommer for sent til treninger, og gjentar det seg, kan de forvente at boten neste gang blir doblet.

Kampledelse

Mens Van Gaal var svært aktiv på sidelinjen i starten av trenerkarrieren sin, har han i de senere årene hatt en mer tilbaketrukken rolle og overlater til assistentene å gi korrigeringer fra sidelinjen. Van Gaals viktigste instruksjoner gjøres før kampstart.

Håndtering av stjerner

vgb– Manchester United har mange egoer, mange store egoer. Noen av dem ble for store for David Moyes sa en kilde til United-Supporteren i forbindelse med “Dokument Moyes”. Louis Van Gaal er ikke redd for å konfrontere såkalte superstjerner som ikke innretter seg etter ham. På samme måte som Van Gaal ikke er redd for å gi unge spillere sjansen, er han heller ikke redd for å kvitte seg med etablerte stjerner. Det beste eksemplet på det kommer fra Spania. Rivaldo ville ikke spille på kanten for Van Gaal i Barcelona. Nederlenderen svarte med å plassere brasilianeren, som var årets spiller i verden, på benken. I Bayern München demonstrerte Van Gaal med all tydelighet at han ikke var redd for å droppe stjernene. Foran sjokkerte spillere skal Van Gaal ha dratt ned buksene sine og sagt at han hadde baller til å ta upopulære avgjørelser. Men 62-åringen er også en mester i å bygge en “vi-mot-resten-av-verden-følelse”. Han tar seg tid til å snakke med spillere, han er oppriktig interessert i spillernes privatliv og viser stor forståelse om det er utenomsportslige ting som påvirker spillerne.

Media

Mens David Moyes ofte ble beskyldt for å være heller grå og kjedelig på sine pressekonferanser, kan vi forvente det motsatte av Louis Van Gaal. Nederlenderen har ofte blitt beskyldt for å være paranoid i sine møter med media og går ikke av veien for å hudflette journalister han mener stiller dumme eller nedverdigende spørsmål. For Louis van Gaal er en mann med usedvanlig mye selvtillit, og fordi han alltid søker det perfekte, ser han ofte fiender i dem som utfordrer ham eller stiller seg kritisk.