Se traileren her!

Se smakebiter fra den unike dokumentarfilmen om Manchester Uniteds legendariske manager.

Publisert Sist oppdatert

11. november har filmen «Busby» premiere i Storbritannia.

Den nye dokumentarfilmen forteller historien om den legendariske skotten som bygget Manchester United til en av verdens største klubber etter at han overttok managerjobben på Old Trafford like etter 2. verdenskrig. 

Ved hjelp av Busbys tidligere spillere og kolleger, samt arkivmateriale som tidligere aldri har vært publisert, forteller regissør Joe Pearlman historien om skottens legendariske «Busby Babes», om katastrofen på rullebanen i München i 1958 og triumfen i Serievinnercupen ti år etter.

Et visjonært geni

Den 2. verdenskrig nærmet seg slutten da Matt Busby mottok en skriftlig henvendelse fra Manchester Uniteds legendariske alt-mulig-mann, Louis Rocca, med tilbud om jobben som klubbens nye manager.

Den tidligere Manchester City- og Liverpool-spilleren vasset allerede i tilbud fra diverse andre klubber, men Uniteds var likevel så smigrende at han aksepterte innbydelsen om å ta del i et møte med klubbledelsen.

DUOEN SOM BYGGET UNITED: Sir Matt Busby og hans høyre hånd Jimmy Murphy utviklet det som ble kanskje Europas aller mest spennende lag før det brått ble revet bort i 1958.

Møtedatoen var 15. februar 1945, og det var her Busby la frem sine vyer og synspunkter på hvordan han kunne tenke seg å utvikle klubben.

Sentralt i hans filosofi sto ønsket om å satse på egne, lokale talenter, fremfor å hente spillerforsterkninger utenfra.

Ikke minst med tanke på klubbens skrale økonomiske tilstand, lød ideene som vakker musikk i den potensielle arbeidsgiverens ører. Men Busby krevde også full kontroll med trening og laguttak, samtidig som han ønsket å involvere seg aktivt i lagets treningsøkter.

München-ulykken

Sir Matt Busby skapte et vinnerlag, men ikke bare var det resultatene som imponerte. Laget, som i hovedsak bestod av spillere fra eget akademi, spilte en fotball som tok pusten fra de fleste og da Busby hadde ledet United til å bli Storbritannias beste lag ønsket han å ta United ut i Europa.

Det var et ønske som falt Football League tungt for brystet, men Busby fikk det som han ville. 

6- februar 1958, på vei hjem fra Beograd hvor laget hadde avansert til semifinalen etter å ha spilt 3-3 mot Røde Stjerne, krasjet flyet med Uniteds Europacuphelter under forsøk på ”take-off” etter mellomlanding i München.

KATASTROFEN: 6. februar 1958 var dagen da hele verden gråt for Manchester United. 8 spillere og til sammen 23 mennesker omkom i den tragiske flyulykken i München.

Til sammen 23 mennesker, deriblant åtte spillere og tre ledere, mistet livet.

Matt Busby ble hardt skadet og gitt minimale sjanser til å overleve. Med store smerter ble han lagt i oksygentelt, hvor han lenge ble liggende og sveve mellom liv og død. Tilstanden var så kritisk at han to ganger ble gitt ”den siste olje”. Men Busbys voldsomme viljestyrke reddet ham fra å sovne inn. Da han omsider kom noenlunde til hektene ble han liggende å gruble, plaget av selvbebreidelse…

”Hvorfor hadde han latt dem gå om bord i flyet… Om han bare hadde vurdert annerledes ville spillerne som nå enten var døde eller lemlestede, fremdeles kunnet spille for Manchester United…”

MINNES OFRENE: Hvert år blir 6. februar markert med en minnestund av Manchester United. Her taler Sir Alex Ferguson under minneseremonien i 2018, 60 år etter ulykken.

Busby bestemte seg for aldri mer å ha noe med fotball å gjøre. Hans kone Jean, som hele tiden hadde sittet ved sykesengen, hjalp ham imidlertid å overvinne de negative tankene. Hun sa til ham: – De som omkom forventer at du fortsetter.

Knapt to og en halv måned etter ulykken kunne Matt Busby omsider iføre seg krykker og forlate sykehuset Rechts der Isar.

Endelig snur lykken

Busby kjempet seg tilbake, men det var en stor jobb som ventet ham.

Gradvis bygget han opp United på ny og han slapp aldri den ultimate premien av syne, nemlig europacupen for serievinnere.

Og Sir Matt Busbys store dag skulle omsider komme.

Etter en mellomsesong der laget hans måtte nøye seg med en skuffende fjerdeplass, vant United igjen ligaen i 1967. Belønningen var nytrykte billetter til klubbens fjerde deltakelse i den gjeveste av europacupturneringene, og denne gang ble de tatt vel vare på.

ENDELIG: Sir Matt Busby jubler med spillerne etter triumfen på Wembley mot Benfica i 1968. Portugiserne ble slått 4-1 og United var endelig Europas beste lag.

Den 29. mai 1968, to år etter det bitre semifinaletapet mot Partizan, og ti år etter katastrofen som frarøvet så mange livet og la hele klubben i ruiner, fullendte United-manageren sitt livsverk. Med 4-1 over Benfica i finalen på Wembley, ble Manchester United den første engelske klubben som gikk helt til topps i turneringen.

Den kvelden ble nesten for overveldende for den 59 år gamle manageren.

Til tross for alle tilbakeslagene hadde han aldri gitt opp håpet om en dag å få lede sitt mannskap til Europatoppen; om ikke annet så for å hedre alle dem som døde eller fikk sine liv snudd opp ned i München.

Sir Matt Busby døde den 20. januar 1994, nær 85 år gammel.

Filmen «Busby» er tilgjengelig for digital nedlastning fra og med 15.november og er i salg på DVD og Blu-ray tre dager senere, 18 november.

Filmen er regissert av Joe Pearlman og produsentene av filmen står også bak «The Class of ’92» og den kritikerroste serien «Sunderland ‘Til I Die».

 

Powered by Labrador CMS