Så mange vellykkede signeringer er Solskjær avhengig av

LESERBREV: Forfatteren av leserbrevet har analysert Liverpools vei til suksess, og håper at Ole Gunnar Solskjær får tiden han trenger for å kunne gjøre noe lignende.

Av: Magnus Leonardsen

Vi går inn i desember 2019 med en litt dårlig følelse. United har nettopp spilt uavgjort borte mot Sheffield United og hjemme mot Aston Villa, og snart returnerer Mourinho til Old Trafford som Spurs-manager. Et av ankepunktene mot Ole Gunnars forgjenger i United-tiden var overgangsvinduene. Det har vært diskutert i all verdens media rundt hvem som egentlig har ansvar for Manchester Uniteds overgangsbeslutninger.

Det har trolig vært noen rettmessig kritiske spørsmål, men sommeren 2019 synes jeg endelig man kunne se noen kjøp som virket strategiske. Endelig så det ut som klubben hadde staket ut en retning og valgt overgangsmål i tråd med denne visjonen. Og lederen for dette prosjektet er altså vår egen norske helt.

HVEM BESTEMMER? Er det Ed Woodward, Ole Gunnar Solskjær eller Glazerne som har det siste ordet i diskusjonen om nye signeringer?

Spørsmålet vi alle stiller oss er «vil han få tid nok til å lykkes?» Dersom han ble sparket i dag, vil nok de fleste supportere være enig i at han forlater en skute i bedre forfatning enn han selv overtok. Situasjonen når Solskjær tok over er faktisk slående lik våre største rivaler i Liverpool opplevde da Klopp overtok prosjektet til Brendan Rodgers i oktober 2015. Dermed er det faktisk litt interessant å sammenligne Klopps reise til der Liverpool er i dag med det prosjektet Solskjær nå har begitt seg ut på.

Overgangsvinduene

Klopp startet handlingen for Liverpool januar 2016 allerede, noe vi husker at Solskjær ikke fikk muligheten til. Inn portene på Merseyside kom Marko Grujic og Steven Caulker (lån). Kanskje et godt eksempel på hvorfor det var liten vits å sende Solskjær ut med sjekkheftet i januar, vi hadde ikke behov for Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem. Klopp arvet et lag med Coutinho, Firmino, Benteke, Milner, Henderson, Clyne, Skrtel, Joe Gomez, Balotelli og en Sturridge i særdeles bedre slag enn de senere sesonger. Sluttplasseringen ble 8. i ligaen, ingen bombe med tanke på mannskapet.

Neste sommervindu ankom Sadio Mané, Wijnaldum, Karius, Klavan, en gratis Joel Matip og Alex Manninger. Klopp traff på 0 spillere i januar, men vi kan vel slå fast at 3 av disse traff særdeles godt. Klopp forholdt seg rolig påfølgende januar (2017) og ledet Liverpool inn til 4. plass og Champions League. Sommeren 2017 hentet Liverpool inn Mohammed Salah, Alex Oxlade-Chamberlain, Andrew Robertson og Dominc Solanke. Her traff Klopp med 2,5 (Ox har vært en del skadet), samt at Virgil van Dijk ankom i januar, som sørget for en vanvittig vårsesong. Nok en fjerdeplass i ligaen, men en Champions League-finale var utvilsomt høydepunktet. Sommeren 2018 kjøpte Liverpool Alisson, Naby Keita, Fabinho, Shaqiri. De siste brikkene som gjorde at sesongen endte med 2. plass i ligaen og seier i Champions League.

JÜRGEN KLOPP: Forfatteren mener at Liverpool-managerens situasjon da han ankom Liverpool ikke er altfor ulik den Ole Gunnar Solskjær er i.

Oppsummert har Klopps uttelling på markedet vært:

• Januar 2016: 3 spillere, 0 treff
• Sommer 2016: 6 spillere, 3 treff
• Januar 2017: 0 spillere
• Sommeren 2017: 5 spillere, 2,5 treff
• Januar 2018: 1 spillere, 1 treff
• Sommeren 2018: 4 spillere, 2 treff
• Januar 2019: 0 spillere
• Sommeren 2019: 2 spillere, 0 treff

Her rangeres spillere som jevnlig spiller i lagets ellever som treff. Vi ser med andre ord at Klopp har i løpet av 8 vindu truffet med ca. 8 signeringer i form av faste spillere i sin beste ellever. Noen spillere har naturligvis inntatt rotasjonsroller, slik som Adriàn, Shaqiri, Klavan. De kan være gode signeringer isolert sett, men regnes ikke som tregg. For i Liverpools tilfelle – likt med dagens United – var det behov for spillere som styrket elleveren. Det gjenstår ca. 3 spillere i dagens beste LFC-ellever som var i laget da Klopp ankom: Henderson, Firmino og Alexander-Arnold (ble gitt debuten av Klopp selv om han var i klubben).

Solskjærs fremtid

Hva sier denne grusomme lesningen oss? Ja, at Liverpool helt klart har fått det til. Men også at Klopp har fått tid og penger til å skifte ut ca. hele laget sitt. Du vinner ikke Premier League med Ricky Lambert, Danny Ings, Benteke og Skrtel – da må de skiftes ut. Det samme gjelder for United med Jones, Pereira, Fred og Young. Det er umulig å lykkes uten å få tid til å forme laget, og endelig ser United ut til å ha en klar formening om hva de behøver. Solskjærs første 3 signeringer traff godt, i likhet med Klopps første sommervindu. Det gir oss et håp.

Likevel er det noen forskjeller. Klopp ledet Liverpool inn til 4. plass i sin første fulle sesong. Det ser ut til å bli vanskelig for Solskjær å kopiere. Spørsmålet er om han vil få samme tid på seg uten resultat i nærheten av den viktige Champions League-plassen. Solskjærs første 50 kamper er ikke avskrekkende resultatmessig sammenlignet med Klopp, Pochettino og Guardiola.

HEVDER SEG: På sine 50 første kamper har Ole Gunnar Solskjær levert på nivå med blant annet Tottenhams tidligere manager Mauricio Pochettino.

Den største styrken til Klopp i hans tid hos våre rivaler er at han i tillegg til å kjøpe godt har utviklet spillere som allerede var i klubben eller som ble hentet inn for å være back-up. Alexander-Arnold, Firmino, Robertson, Henderson, Wijnaldum er alle spillere som har hatt en vanvittig utvikling under hans ledelse. Det er ofte et svært godt tegn når eksisterende spillere blir bedre.

Vi United-fans har ofte under Mourinhos ledelse snakket om spillere som om de kun har et nivå for evig og alltid, og at man må kjøpe bedre spillere for å ta steg. Dette var kanskje en konsekvens av at få spillere utviklet seg noe særlig under portugiseren. Dette blir viktig for Solskjær å endre, og er heldigvis for tidlig å svare på i dag.

Jeg krysser fingrene for at Solskjær får nok tid, men han vil måtte treffe på minimum 2 spillere hvert sommervindu. Helst 3, det haster nemlig litt. Treffer man i januar er det å regne som bonus, men kan fort være en bonus vår manager kan bli avhengig av. Så hvis vi først skal sammenligne, la oss håpe Solskjærs historie blir mer lik Klopps enn Unai Emerys historie


Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no leserbrev som en del av nettsiden. Takhøyden er stor, men vi forbeholder oss retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt. Leserbrev kan sendes til leserbrev@united.no. Oppgi fullt navn og helst alder, og fortell gjerne når, hvordan eller hvorfor du ble fan. Vi tar selvsagt også gjerne i mot reisebrev.