– Rosengård formet Zlatan

Zlatan 35 år: Intervju med Ivica Kurtovic, Ibrahimovics tidligere trener i FC Rosengård.

Publisert

– Det er en annen råhet, hardhet og beskhet her ute. Jeg tror ikke det hadde blitt det samme om Zlatan hadde vokst opp i et annet miljø.

I Malmö: Lars Morten Olsen

 

Det er langt fra Namsos til Royal Albert Hall, som Åge Aleksandersen synger, men spørsmålet er om det ikke er enda lenger, metaforisk, fra Rosengård til Drømmenes Teater. Zlatan Ibrahimvic har klart reisen, som hans tidligere guttelagstrener kaller et en-gang-i-livet-tilfelle.

– Hvorfor tok du bilde av Rosengård?

En tenåringsjente med utenlandsk opprinnelse gransker oss med blikket. United-Supporteren har nettopp knipset et bilde av en butikk der navnet Rosengård er sprayet i graffitistil. Kanskje hun lurer på om vi skal skrive en kritisk artikkel om hennes bydel. Bydelen som har fått så mye negativ omtale i media. Ivica Kurtovic kommer oss i forkjøpet med svaret.

– Han er her for å lage en sak om Zlatan.

unspecified-2
HARD BYDEL: Rosengård i graffitistil pryder den lokale kolonialforretningen i Rosengård. Foto: Lars Morten Olsen.

Bedre enn sitt rykte

Smilet kommer fram hos den unge damen, og hun sier at vi må gå til Zlatan Court, dit vi uansett var på vei. United-Supporteren er i Malmö. Østkanten av Malmö, nærmere bestemt Rosengård. Det er Zlatan-land. Drabantbyen er berømt, eller rettere sagt beryktet, langt utfor Sveriges grenser. Det var her CNN for noen år siden laget reportasje, og kalte Rosengård «en ghetto og krigssone» i Sverige. Rosengård er blitt kalt «Nordens mest lovløse by» med høy kriminalitet og arbeidsløshet. Ivica Kurtovic har bodd i bydelen i mange år. Selv om han nå ikke lenger bor i Rosengård har han sterke følelser for denne bydelen.

– Ryktet er overdrevet. Vi som bor og arbeider her ser at det er ikke så dårlig som man får inntrykk av gjennom massemedia. Massemedia slår til noen ganger med Rosengård som en nyhet fordi nyheter selger.

Zlatan Ibrahimovic’ gamle guttelagstrener tar United-Supporteren på vandretur gjennom bydelen der nesten 90 prosent av menneskene ifølge wikipedia har innvandrerbakgrunn.

– Det hender ofte jeg ser våre fotballer havne her i Zlatan Court, sier Kurtovic, som jobber som utviklingsansvarlig for FC Rosengård.

– Det er på godt og vondt. Vi er glade for at de bruker tiden til å sparke fotball, men vi vil selvsagt helst beholde våre egne baller. Men, sier han med et sukk, det er mange familier her som ikke har råd til å kjøpe en fotball til sine barn.

“Ungdom har forbilder som Zlatan. Det viser at med enorm vilje og jobb så finnes det muligheter for individer på Rosengård å komme langt her i livet.”

Selv om arbeidsløsheten stor, mener Kurtovic klar på at det er framtidsutsikter for barn og ungdom i bydelen med det dårlige ryktet. Manchester Uniteds nye nummer 9 er det klareste beviset på det.

– Vi som jobber her ser at folk som vokser opp her ute absolutt har muligheter til å ta seg ut i samfunnet. Ungdom har forbilder som eksempelvis Zlatan. Det viser at med en enorm vilje og jobb så finnes det muligheter for individer på Rosengård å komme langt her i livet på det man er kompetent og flink på.

Zlatan Court

zlatan
ZLATAN COURT: Den lille fotballbanen ligger på plassen der Zlatan Ibrahimovic brukte å spille som liten. United-spilleren åpnet Zlatan Court i 2007. Foto: Lars Morten Olsen

I skyggen av høyhuset hvor Zlatan Ibrahimovic bodde sammen med sin far I en liten leilighet I fjerde etasje, ligger Zlatan Court. Den ble innviet av Ibrahimovic selv i 2007. En liten fotballbane som er i bruk av fotball-glade barn og ungdom da vi besøkte Rosengård.  Underlaget er laget av gjenvinning av gamle treningsko. Banen har flomlys, og var et spleiselag mellom det lokale borettslaget, Nike og Ibrahimovic. På en plakett står det inngravert: «Her finnes mitt hjerte. Her finnes min historie. Her finnes mitt spill. Ta det videre. Zlatan.»

– Han har vist at man har enorme muligheter til å påvirke sin egen situasjon. Han har kommet tilbake til Rosengård noen ganger, og for ungdom å se Zlatan komme tilbake hit er av stor, stor betydning, understreker Kurtovic overfor United-Supporteren.

“Hvis man er født og oppvokst her ute så lærer man seg saker og ting som man sannsynligvis ikke får se i andre omgivelser.”

«Her ute» sier Kurtovic ofte når han snakker om Rosengård. Selv om han mener at omdømmet til Rosengård er urettferdig dårlig, legger han ikke skjul på at det er et område som setter sine spor for de som vokser opp der og som formet Ibrahimovic.

– På sett og vis er man formet av sine omgivelser på godt og vondt. Hvis man er født og oppvokst her ute så lærer man seg saker og ting som man sannsynligvis ikke får se i andre omgivelser. Det er en annen hardhet, råhet og beskhet her ute. Jeg tror ikke det hadde blitt samme oppvekst og holdning om Zlatan hadde vokst opp i et annet miljø og under andre forhold.

“Det var mange talenter i Balkan, og det var ikke noe spesielt med Zlatan.”

Det var som trener for Rosengårds andre klubb, FBK Balkan, ar Kurtovic første gang stiftet bekjentskap med den høye gutten med den store nesen, som hadde bosnisk far og kroatisk mor.  Treneren hadde liten eller ingen kontakt med foreldrene da han var Zlatans trener.

– Han var vel åtte, ni år gammel, mener jeg. Han var et talent, men det var mange talenter i Balkan på den tiden, og det var for å være ærlig ikke noe spesielt med Zlatan.

Ex-treneren tenker seg om og korrigerer seg selv litt. For det VAR noe spesielt med Zlatan. Ikke med talentet, men med innstilling og holdning. Kurtovic beskriver en ung Zlatan som en ekstremt ærekjær.

– Han var en individualist, og det må man være for å komme så langt som han har gjort. Det som først og fremst kjennetegnet Zlatan var hans stahet, egensindighet og iherdighet. Der andre ikke våget å sette foten, kastet han hodet fram, minnes Kurtovic.

IMG_2089[6]
SATT SINE SPOR: Zlatan Ibrahimovic’ fotavtrykk utenfor Zlatan Court i Rosengård, bydelen som ifølge treneren Ivica Kurtovic formet mennesket og fotballspilleren Ibrahimovic. Foto: Lars Morten Olsen.

– Kompromissløs på sin vei mot målet

Drøyt 20 år senere fremstår Ibrahimovic i alle sammenhenger som en mann som er proppfull av selvtillit.

– Selvsikkerheten har kommet gradvis etter hvor vellykket han har vært som fotballspiller. Som mange andre her ute måtte han fighte for å komme noen vei. Han var nok usikker i begynnelsen, men den forsvant etterhvert med hans vellykkede bedrifter på fotballbanen.

– Var det en gutt som søkte etter sin identitet?

– Det gjør alle i den alderen. Man leter etter sin identitet. Noen finner den aldri, han fant sin ganske tidlig. Han VILLE bli fotballspiller og var kompromissløs på sin vei mot å nå det målet. Det har sin pris det også, mener eks-treneren og utdyper:

– Det er ikke alltid man blir like populær blant omgivelsene, blant trenere, lagledere og til og med lagkamerater for at man har sin egen vilje.

Kurtovic understreker at han aldri hadde noe problem med Zlatan.

– Nei, absolutt ikke. Men han hadde sitt eget sinn og noen ganger ble det kanskje litt for mye, og da fikk han kjøle seg ned litt.

“Jeg tror egentlig veldig få vet hvor mye jobb han la ned. Mange ganger så jeg ham stå der under en gatelykt sent om kvelden og holde på med ballen alene.”

I sin biografi beskriver Ibrahimovic seg selv som en ensom ulv. En som trosset omgivelsene og dårlige forutsetninger for å nå langt.

unspecified-3
ZLATAN V. TONY: Den lille grusbanen i Rosengård som Zlatan Ibrahimovic brukte å spille en mot en i duell med sin kompis Tony Flygare. Foto: Lars Morten Olsen

– Av og til var han nok det, og det var nok både en fordel og ulempe. Jeg tror veldig få egentlig vet hvor mye jobb han la ned. Mange ganger så jeg ham stå der under en gatelykt sent om kvelden og holde på med ballen alene. Andre ganger så jeg Zlatan og hans kompis Tony Flygare (på et tidspunkt et større talent enn Zlatan, red.anm.) spille en mot en på den vesle grusbanen mellom blokkene. Du vet hvor tøft det er en mot en, ingen tid for hvile. Bare bang, bang hele tiden.

Hans gamle trener tror det var drivkraften til Ibrahimovic da han var ung.

– Det var som han sa til seg selv «jeg vil bli noe» og det var med ballen han forstod at han kunne klare det.

Kurtovic minnes unge Zlatan som en gutt som brydde seg mindre om kollektivet sammenlignet med de andre på laget. Det var også en fotballspiller som lyttet, men samtidig ikke lyttet, for å bruke Ibrahimovic egne ord.

– Han ville forsøke sine egne vinger. Han kunne ta imot råd og lærdom, men bare en viss mengde. I blant kunne han sitte og lytte, men så snart han kom ut på banen tok individualisten over, humrer Kurtovic.

– Ikke de gjengse modellen

Med Kurtovic som trener var ikke Zlatan Ibrahimovic den som gjorde flest mål. Gamletreneren husker heller en spiller som var meget god på framspill. Talentet var det ingen tvil om og det var bare et spørsmål om tid før FBK Balkan måtte gi slipp på sin uslepne diamant. Malmö FF ble Zlatan Ibrahimovic neste stoppested. Her skulle man tro at alle jublet, men miksen med en stolt og fin klubb med en urokråke fra den dårlige delen av byen falt ikke i god jord overalt. Foreldrene til Zlatans nye lagkamerater hadde en underskriftskampanje for å bli kvitt ham.

IMG_2088[5]
HER BODDE HAN: Blokken der Zlatan Ibrahimoic bode, i en liten leilighet i fjerde etasje. Foto: Lars Morten Olsen.

I sin biografi beskriver Ibrahimovic sin gamle trener i FBK Balkan slik: «Han hadde spilt på ganske høyt nivå nede i Jugoslavia. Han ble litt som en far for oss. Av og til kjørte han oss hjem, og han kunne gi meg noen kroner til is eller noe for å stilne sulten.» Kurtovic beretter at han aldri hadde noe problem med Zlatan, men mener samtidig at det alltid er minst to sider av samme sak.

– Zlatan og Tony var kanskje ikke så imøtekommende i alle sammenhenger som ledere og foreldre ville. MFF er en spesiell klubb, og Zlatan og Tony var kanskje ikke den gjengse modellen for den klubben.

På spørsmål om han er overrasket over at hans tidligere elev nådde så langt som han gjorde i sitt fotball-liv, tar Ivica Kurtovic sin lengste tenkepause under intervjuet.

– Både ja og nei. Vinnerviljen hans var enorm! Når jeg tenker tilbake til da han var 9, 10, 11, 12 år så var han talentfull, men det var andre her som var minst like talentfulle. Man kan aldri ane hvordan utviklingen kan skje. Da han var 16, 17 og 18 år kunne du ane at det fantes en spesiell talent som kunne nå langt. Men man vet hvordan fotball og sportsverden fungerer. Du må ha flaks, timingen må være rett, du må ha rette kontakter osv. Vi håpet jo at gutten skulle nå langt, men å vite det var umulig. Det er ingen som kan påstå at de kunne se at han ville bli så god. Vel om det er noen så er det Zlatan selv, ler Kurtovic.

Gamletreneren er av den beskjedne typen som ikke ønsker å bli avbildet. Ei heller tar han noe som helst ære for at Zlatan Ibrahimovic er blitt det mange beskriver som «tidenes beste spiller i Skandinavia». Kontakten med dagens United-stjerne er liten. Dersom Kurtovic og Ibrahimovic treffes veksler de noen ord, men ikke noe mer.

– Jeg føler glede og stolthet over å ha vært en av mange som har trent ham, men det er på ingen måte sånn at det er på grunn av meg at han har blitt den han er. Det er mer en tilfeldighet, og om det skjer én gang i livet er det flott. Jeg tror dessverre at vi aldri i vårt område får oppleve noe sånt igjen.

Avslutter Ivica Kurtovic , mannen som trente Zlatan Ibrahimovic da det var grusbanen i Rosengård som var Zlatans lekegrind.

IMG_2101[2]-kopi 2
FARLIG TUNNEL: Zlatan Ibrahimovic berømte sitat pryder tunnelen han selv fryktet da han var liten. Hans far ble overfalt og fikk punktert lunge da han en kveld gikk gjennom tunnelen, og unge Zlatan brukte å spurte gjennom mørket for å komme i sikkerhet. Foto: Lars Morten Olsen.

FC ROSENGÅRD

Stiftet: 1917 som Malmö boll och idrottsförening, og 2008 som FC Rosengård.

Lag: Over 20 lag for gutter og jenter, og drøyt 600 medlemmer.

Utviklingsansvarlig: Ivica Kurtovic, tidligere trener i både FC Rosengård og FBK Balkan.

Herrelag: 2. divisjon.

Damelag: Allsvenskan.

Ibrahimovic’ lag før Malmö FF: MBI (dagens FC Rosengård), BK Flagg (bare noen uker) og FBK Balkan.

Har over 600 spillere

Ivica Kurtovic er utviklingsansvarlig for FC Rosengård, en klubb med godt over 600 aktive. På seniornivå spiller damelaget i Allsvenskan og herrelaget i 2. divisjon. Klubben ble stiftet i 2008, men har sin opprinnelse fra Malmö Boll & Idrottsförening.

– Vi har over 20 ungdomslag for både gutter og jenter fra femårsalderen og oppover, noe som gjør oss til en av de største klubbene i syd-Sverige. Her har vi alt fra breddetekning til elitesatsing. Herrelaget forsøker å komme opp i 1. divisjon, mens damelaget kjemper for en Champions League-plass, forteller Kurtovic.

IMG_2077-kopi
UNGT TALENT: Zlatan Ibrahimovic står i midten i bakerste rad. Laget er Malmö boll & idrottsförening, som nå er blitt FC Rosengård. Bildet henger på veggen i klubblokalene til FC Rosengård. Foto av foto: Lars Morten Olsen.

Uventet landslagskaptein

Zlatan Ibrahimovic annonserte etter EM at han var ferdig med landslaget etter 62 mål på 116 kamper for Sverige. De siste årene med kapteinbåndet på armen. Ivica Kurtovic innrømmer at han ble litt overrasket over at United-spissen ble landslagskaptein.

– Det hadde jeg aldri trodd. Den «kaxigheten» han hadde i begynnelsen trodde jeg skulle umuliggjøre hans status til lagkaptein. Han betydning for landslaget har vært enorm, så kan man diskutere om han kanskje hat tatt på seg for mye og fått for mye ansvar. Landslagsledelsen får svare for hvorfor han er blitt kaptein. Jeg kan forstå tanken, men tenker man generelt som trener så velger man en som er stabil, og det har jo ikke Zlatan vært i alle sammenhenger. Samtidig; jeg er ikke i tvil om at det har betydd mye for Zlatan å bære kapteinbåndet.

Usikker på treneren Ibrahimovic

Selv om Zlatan Ibrahimovic har en lang og stor karriere bak seg under noen av verdens mest meritterte trenere, er hans gamle guttelagstrener usikker på om Uniteds nye svenske med tiden selv vil fremstå som en god trener.

– Det er vanskelig å si. Det å bli en god trener eller lagleder handler mye om innstilling og holdning. Det er et stort skritt å ta fra å være en stor spiller til en stor trener. Muligheten er der men da må Zlatan være villig til å ta til seg en del komponenter som han kanskje ikke behersker i dag. Som for eksempel det å være ydmyk, sier Ivica Kurtovic.

– Håper den siste dansen blir perfekt

Zlatans Ibrahimovic’ tidligere trener tror spissens store ord om å bli «Gud i Manchester» har en forklaring som går lenger enn bare skryt.

Ivica Kurtovic har selv to voksne sønner som er svorne Manchester United-supportere, og garanterer at det er mange som gleder seg over at spissen endelig er blitt United-spiller. Likevel advarer han sin tidligere elev. United og Premier League blir en helt ny hverdag.

– Det å se ham der han er nå er noe veldig mange har ønsket i mange år. Slik jeg ser det er dette den virkelig store testen. I de fleste ligaer i Europa er det fire, fem topplag, men i England er alle kamper tøffe. Nivået er veldig høyt blant alle lagene i øverste divisjon. Dette er det optimale, det ultimate testen for Zlatan.

– Alltid «kaxig»

Ibrahimovic fylte 35 år den 3. oktober. Han har skrevet kontrakt for ett år med United med opsjon for en sesong til. Han er eneste 1981-modell i United sammen med Michael Carrick.

– Jeg håper virkelig at han viser at den siste dansen blir perfekt. Jeg håper ikke det blir sånn at man ser tilbake og tenker at den siste dansen hadde ikke vært verd å ta.

Mot slutten av karrieren

Kurtovic var Ibrahimivic trener fra han var ca ni til tretten år gammel før han ble snappet opp av Malmö FF. Han er mektig imponert over hva hans gamle elev har utrettet i løpet av sitt lange fotball-liv, men frykter at svensken er inne i senhøsten av karrieren.

– Jeg håper han innser når kroppen dessverre sier stopp. Jeg tror han tar godt vare på kroppen sin. Likevel; man kan ikke stoppe tiden. Man mister hurtighet når man blir eldre, og det tar lenger tid å hente seg igjen. Legg til at han er 195 cm og har en stor kropp.

unspecified-5
DEN SISTE KONTRAKTEN?: Kontrakten med United løper til juni 2017 med opsjon på ytterligere tolv måneder. Zlatan Ibrahimovic’ tidligere trener sier at Manchester United og Premier League blir den ultimate testen for mannen med 13 ligaklubb i fire ulike land. FOTO: Getty

– Når han sier «kaxige» ting som at han skal bli Gud i Manchester, mener han det eller sier han det for å bevare et image?

– Det er nok mer komplekst enn så. Manchester United er en av verdens største klubber. Når Zlatan sier noe sånt tror jeg han gjør det delvis fordi han virkelig ønsker å bli husket som en av Manchester United-historiens største spillere gjennom tidene. Det er også en måte for ham å sette press på seg selv for å komme opp på det nivået. Men den «kaxigheten» har han alltid vært kjent for etter at han ble voksen, og det er en måte å dra til seg oppmerksomhet på, tror Ivica Kurtovic.

Liten klubb med stort hjerte

IMG_2097a
TA SPILLET VIDERE. «Her finnes mitt hjerte. Her finnes min historie. Her finnes mitt spill. Ta spillet videre. Zlatan.» Plaketten henger på gjerdet på Zlatan Court. Foto: Lars Morten Olsen

– FC Rosengård sitt motto er alltid å gjøre sitt beste. Klubbens verdier går ut på å være respektfulle i alle sammenhenger, og ikke differensiere folk.

Ivica Kurtovic, som selv er fra gamle Jugoslavia, forteller at fotballklubben som han selv er utviklingsansvarlig for, er en klubb for absolutt alle uansett bakgrunn.

– Her har vi mennesker fra alle verdenshjørner.

«Boost by FC Rosengård»

Med sine drøyt 20 lag på aldersbestemte nivåer, gir FC Rosengård gir barn og ungdom mulighet til felleskap, glede og trening. Klubben føler et stort samfunnsansvar i drabantbyen som så ofte har vært i nyhetene av negative årsaker.

– Under FC Rosengård sin paraply drives to ulike prosjekter som drives parallelt. Begge støttes finansielt av Europeiske Sosialfondet. «Boost by FC Rosengård» går i korthet ut på å hjelpe mennesker fra 16 til 29 år som er utenfor skole og arbeidsmarkedet. Enten ved å hjelpe dem å finne jobbpraksis eller motivere dem til å gå tilbake til skolen, eller en kombinasjon.  Hver og en får individuell oppfølging, og de får hjelp ut fra de muligheter og forutsetninger de har.

Kurtovic forteller at prosjektet i løpet av de fem siste årene har fått over tusen mennesker tilbake i jobb eller skole.

– Det er faktisk mellom 60 og 70 prosent, og om du ser på landsstatistikk tror jeg den blir vanskelig å matche. Det er viktig å få fram at også fysisk trening er en del av programmet.

Jobber med integrering

Det andre prosjektet går ifølge Kurtovic ut på aktivt å jobbe for å integrere nyinnflyttede innvandrere.

– Mange av de nyinnflyttede befinner seg i et slags vakuum, og det kan ta mange år før de kommer ut i samfunnet. Dette prosjektet går ut på å hjelpe så mange som mulig ut i samfunnet, jobb og skole, og klare det i løpet av en treårsperiode.

unspecified-4
EN KLUBB FOR ALLE: FC Rosengård er en liten klubb med stort hjerte der det jobbes med samfunnsengasjerte prosjekter. Foto: Lars Morten Olsen.

Powered by Labrador CMS