– Ronaldo er den beste fotballspilleren som noen gang har levd

Gary Neville mener Cristiano Ronaldo er tidenes beste fotballspiller, men møter motstand hos Sky-kollega Jamie Carragher.

Det aller meste har handlet om Cristiano Ronaldo de siste ukene og det portugisiske fenomenet viste hvorfor da han leverte to nettkjenninger i Uniteds 4-1-seier over Newcastle på lørdag.

Angriperen ble også tema i Sky-programmet Monday Night Football, der ekspertduoen Gary Neville og Jamie Carragher diskuterte portugiseren og hvilken plass han fortjener i fotballens historiebøker.

Førstnevnte slo fast at de som mener Ronaldo gjør United-laget som helhet dårligere, er på ville veier.

– Han gjør laget bedre. Jeg mener han har gjort det mer sannsynlig at United vinner tittelen enn hva tilfellet var for tre uker siden, men noe inni meg sier at han ikke er helt nok til at de vinner ligagull denne sesongen, sier Neville.

Trekker frem Ronaldos allsidighet

Den tidligere høyrebacken, som var Ronaldos lagkamerat i United gjennom seks år, forteller at han har blitt spurt hvilken spiller gjennom tidene han helst ville ha byttet inn, dersom han trengte noen til å vinne en kamp for ham med ti minutter igjen på klokken.

Neville er ikke i tvil:

– Det hadde vært Cristiano Ronaldo. Det hadde absolutt vært Cristiano Ronaldo, sier Neville og begrunner valget med at portugiseren har egenskapene til å score mål på så godt som alle mulige måter:

– Han kan score med venstrefoten – hans «svake» fot, han kan score med høyrefoten, han kan score fra distanse og han er antakeligvis den beste måltyven i verden. Han kan score på straffer. Og hvis du legger ballen inn i boksen, scorer han med hodet. Han kan til og med komme til å score på frispark.

Manchester United v Newcastle United - Premier League
ALLSIDIG: Gary Neville trekker frem Cristiano Ronaldos evne til å score med begge bein. Mot Newcastle leverte portugiseren med både høyre og venstre.

Neville sammenlikner Ronaldos statistikker med tallene til hans mangeårige rival, Lionel Messi, og mener at det den hjemvendte United-spilleren har levert i årevis, taler for seg selv.

Tallene viser blant annet at Ronaldo scorer mye oftere på hodet, i tillegg til at han har scoret flere mål med det som er hans «svakere fot», sammenlignet med Messi.

Den tidligere United-backen mener at det rett og slett aldri har eksistert en fotballspiller som er bedre enn Ronaldo.

– Jeg tror han ville vært den spilleren gjennom historien, som jeg har sett, som jeg ville satt på banen om jeg trengte noen til å vinne en kamp for meg. Jeg mener han er den beste fotballspilleren som noen gang har levd.

Gamba Osaka v Manchester United - FIFA Club World Cup 2008
GAMLE LAGKAMERATER: Ronaldo og Neville tilbragte seks år sammen i United, før førstnevnte dro til Real Madrid. Her fra klubb-VM i 2008.

Carragher helt uenig: – Latterlig

Sky-ekspertene er dog ikke helt samstemte.

Carragher mener at det er så godt som umulig å ikke like spillere av Ronaldo og Messis kaliber, men at det er argentineren som er den beste spilleren av de to.

– Ronaldo er ikke den beste spilleren gjennom tidene. Jeg mener det er han andre kompisen her, sier den tidligere Liverpool-stopperen og peker på Messi.

Carragher påpeker at Messi har scoret omtrent like mange mål som Ronaldo gjennom karrieren, på et vesentlig lavere antall kamper. Argentineren har scoret 672 mål på 779 kamper, mens Ronaldo står med 676 fulltreffere på 896 opptredener.

– Det betyr ikke noe hvordan ballen går i nettet. Messi har bedre målstatistikk enn Ronaldo. Messi er også en playmaker, han kan styre en kamp, noe Ronaldo ikke kan, uten at det er ment som en kritikk mot Ronaldo, sier Carragher, som ikke er med på at lørdagens tomålsscorer er tidenes beste fotballspiller:

– Det er ingen måte han er verdens beste spiller noensinne. Du snakker om hvem du helst ville hatt til å komme inn fra benken. Vel, Messi har scoret dobbelt så mange mål som Ronaldo etter å ha blitt byttet inn, så det du sier er latterlig.

FC Barcelona v Juventus: Group G - UEFA Champions League
DUELLANTER: Ronaldo og Lionel Messi har i årevis kjempet om å være verdens beste fotballspiller.

Den tidligere Liverpool-forsvareren presiserer at begge to er storartede fotballspillere, men mener at Ronaldo gjør ting andre spillere kan få til, mens Messi til tider er utenomjordisk.

– To vidunderlige spillere, men Messi viser deg ting du faktisk ikke tror med dine egne øyne. Det har vært en del fanfare fra tidligere United-spillere når det gjelder Ronaldo og nå tror jeg du lar deg rive med.

Neville er – som flere ganger tidligere – uenig med sin kollega:

– Jeg mener at man ikke kan si at Ronaldo ikke kan anses som tidenes beste spiller på noen måte og at det definitivt er Messi. Mange mener Ronaldo er det (tidenes beste) og mange mener Messi er det. Jeg vil aldri si at noen som mener at Messi er det, tar feil. Det er deres mening, sier Neville og konkluderer:

– Men hvis noen spør meg om å definere storhet, og velge en spiller til å vinne en fotballkamp for deg, da velger jeg Ronaldo.