– Rio er en rollemodell

At tidene forandrer seg, er Rio Ferdinand et godt eksempel på. For fire år siden ble han av sitt eget forbund ilagt åtte måneders karantene fra all fotball; nå er han blitt utnevnt til Englands nye landslagskaptein.

Nyheten om at England-sjef Fabio Capello har fratatt Chelseas John Terry kapteinsbindet og overlatt det til Rio Ferdinand, kom overraskende på svært mange.

Terry har, siden han for vel halvannet år siden ble utnevnt til ny landslagskaptein etter David Beckham, blitt ansett som Englands ubestridte lederskikkelse. Men det var altså under Steve McClaren.

Nå er McClaren borte, sparket ut av jobben etter den mislykkete EM-kvalifiseringen, og erstattet av Fabio Capello.

Og selv om italieneren bare har sittet i sjefsstolen i noen ganske få måneder, mener han selv å ha sett nok til å kunne forsvare sin kontroversielle avgjørelse. For kontroversiell er den. Fra enkelte hold antydes det sågar at Capello har blitt presset av FA til å finne en erstatter for Terry, som i den senere tid har gjort seg heller ufordelaktig bemerket.

Terry har seg selv å takke?

Chelsea-spilleren gjorde nok seg selv en bjørnetjeneste ved å lede an i konfrontasjonen mot dommer Mike Riley under forrige ukes London-derby mot Tottenham, og han har heller ikke blitt hjulpet av en episode som nylig fant sted utenfor fotballbanen. Der ble han beskyldt for å ha henslengt bilen sin i et handikappfelt utenfor et kjøpesenter.

Dette er hendelser som landslagssjefen utvilsomt misbilliger, men Capello tilbakeviser likevel at FA har påvirket kapteinsavgjørelsen. Imidlertid slår han utvetydig fast at en kaptein må oppføre seg som et forbilde – ikke bare på, men også utenfor banen.

"Jeg har overhodet ikke blitt satt under noe press. Alle avgjørelser jeg har tatt, enten de har vært av teknisk eller annen art, har vært mine egne. Jeg har to øyne, og jeg er i stand til både å se og forstå ting selv," sier han ifølge Daily Express, og går over til å forklare hvordan han ser på kapteinsrollen:

Viktig med rollemodeller

"Vi trenger rollemodeller, både når vi representerer England og spiller for våre klubber. Noe av det som følger med ansvaret har å gjøre med "fair play"; det er en del av gamet, på samme måte som respekt for dommerne – og for publikum som kommer til kampene. Slik sett har vi behov for å ta tilbake noe vi kanskje er i ferd med å miste litt grep på.

"En kaptein skal lede gjennom eksempelets makt, både på trening og i kamp. Samtidig har jeg selvfølgelig et håp om at han også vil opptre som rollemodell utenfor fotballen – ja, i livet som sådan."

Stilt overfor innvendinger mot valget av Rio Ferdinand som ny landslagskaptein; eksempelvis påminnelsen om at United-stopperen i september 2003 uteble fra en dopingtest, en forseelse som kostet ham åtte måneders karantene, parerer Capello enkelt og greit:

"Fortid er fortid. I Rio ser jeg en sann profesjonell. Jeg tror han kan bli en veldig god landslagskaptein for England.

Kapteinsdebuten

Onsdag kveld leder Rio Ferdinand sine engelske tropper for første gang i kamp, når England møter Frankrike til vennskapslandskamp på Stade de France i Paris.

P.S.

Om du av en eller annen grunn ikke skulle ha gjort det allerede, kan du lese et eksklusivt intervju med United-stopperen i US nr. 6.