REISEBREV: Der et lag døde…

Jan-Erik dro til stedet der de første Busby Babes døde så altfor tidlig. Les hva han så og se bildene her.

Publisert Sist oppdatert

Supporterklubben er for supportere, og derfor ønsker United.no å teste ut leserbrev som en ny del av nettsiden. Takhøyden er stor, men united.no forbeholder seg retten til å avgjøre hva som kommer på trykk og ikke. Det er også et krav at man argumenterer godt for det man mener, og du må tåle at andre kommenterer innlegget ditt.

Leserbrev kan sendes til [email protected]. Du må oppgi fullt navn og alder, og fortelle hvor lenge du har vært fan. Du må også fortelle hvorfor eller hvordan det skjedde.
Send gjerne også reisebrev eller skildringer med bilder. Det tar vi VELDIG GJERNE imot.

En pilgrimsvandring til Trudering

Av: Jan-Erik Hopland (42)

Jeg sitter og skriver dette mens jeg venter på undergrunnsbane U2 for å reise tilbake til sentrum av München. Meg og noen kompiser har egentlig reist til München for å se Bayern v Schalke 04, men når jeg først har kommet til München måtte jeg sette av tid til en tur til Trudering. Grunnen til at jeg forvillet meg ut til denne lille forstaden av München er selvsagt det som hendte her for 56 år siden.   

flyulykke

23 personer omkommer, blant dem 8 Manchester United spillere.

Ulykken markerte slutten for Sir Matt Busby sine første Busby babes. Når ulykken inntrådte hadde de vunnet de to siste ligamesterskapene og var på god vei til å ta det tredje strake seriemesterskapet. De hadde spilt 11 kamper, i alle turneringer, før ulykken uten tap. Det siste tapet til The Busby babes var det Chelsea som påførte dem på Old Trafford den 14. desember 1957. Etter ulykken gjorde de det relativt bra i cup’ene, men vant bare en eneste kamp i ligaen, mot Sunderland på Roker Park.

Dette er altså bakgrunnen for hvorfor jeg har forlatt mitt reisefølge på denne gutteturen til München for å legge ut på en aldri så liten «pilgrimsvandring» til ulykkesstedet. Jeg har i lang tid hatt lyst til å se stedet hvor det hendte. 

Ulykken har siden 1958 vært med å definere Manchester United som klubb. Mye på grunn av ulykken nyter Manchester United den tilhengerskaren den har i dag. Så selv om ulykken nesten knakk oss, har den også vært med å gi oss den styrken vi har i dag.

München–Riems flyplassen er for lengst lagt ned. I dens sted er det bygget opp en næringspark, og det eneste synlige beviset på at den noen gang har vært en flyplass her er det gamle flytårnet og hovedinngangen, som er klassifisert som verneverdige bygninger. Disse kan imidlertid ikke sees fra stedet hvor minnesmerket er plassert.

reise1

Det nye minnesmerket, som består av en mørk blå granittplate montert i en sandsteinramme, er så nøytralt og lite markant at du nesten ikke ville lagt merke til det om du ikke visste hva det egentlig er. På granittplaten, som er utformet som en fotballbane, er det risset inn navnene på de som mistet livet i ulykken samt;

«In memory of all those who lost their lives here in the Munich air disaster on 6 February 1958.»

På framsiden av minnesmerket er det hengt opp tre metallplater; en med kommunevåpenet for München, en med klubbemblemet til Manchester United og en siste hvor Manchester United uttrykker takknemlighet til München og byens innbyggere. Det nye minnesmerket ble betalt av Manchester United og ved avdukingen var blant andre Sir Alex Ferguson, David Gill og Bobby Charlton tilstede.

Det er plassert i krysningen mellom Emplstrasse og Rappenweg i Trudering. Plasseringen, midt i et kryss, synes jeg har en viss poetisk skjønnhet. For meg representerer det nettopp den kursendringen ulykken var for Manchester United.

Klubben ble nesten knekt av ulykken, men på grunn av personer som Jimmy Murphy ble klubben mer eller mindre frivillig dradd med inn i fremtiden. Ulykken representerte også en ny tidsregning for klubben. Av asken etter ulykken la Sir Matt grunnsteinene til den klubben vi kjenner i dag. I et intervju i 1973 uttalte Sir Matt at laget han rådde over før ulykken var det beste laget han dyrket frem.

Den 24 april 2008 ble det besluttet å omdøpe plassen i krysningen mellom Emplstrasse og Rappenweg  til  «Manchesterplatz».

reisetrekors

«Im Gedenken an die Opfer der Flugzeugkatastrophe am 6.2.1958 unter denen sich auch ein Teil der Fußballmannschaft von Manchester United befand, sowie allen Verkehrstoten der Gemeinde Trudering.»

(Norsk omtrentlig oversettelse: «Til minne om ofrene etter flyulykken den 6.2.1958 inkludert de personene som var tilknyttet fotballaget Manchester United, samt innbyggere i Trudering kommune.») 

Ulykken vil for alltid knytte Manchester og München sammen.

Etter å ha vært der sitter jeg igjen med en rekke inntrykk, og om mulig føler jeg et enda sterkere bånd til klubben, og det den representerer. Ingen i mitt reisefølge ønsket å dra for å se minnesmerkene, og på en måte synes jeg det var OK. Å være der alene gav tid og fred til stille refleksjon og å minnes The flowers of Manchester.

Jeg vil anbefale alle som har mulighet til å dra for å se ulykkesstedet. Det var litt trist men samtidig opplever jeg – om mulig – enda sterkere tilknytning til klubben i mitt hjerte.

Keep the red flag flying high!

Se billedserie fra minnesmerkene her:

Powered by Labrador CMS