Regjeringen åpner for Premier League-oppstart i juni

«Project Restart» er et stort steg nærmere realisering, men testperioden med fellestreninger for Premier League-klubbene vil bli avgjørende.

Den britiske kulturministeren Oliver Dowden bekreftet torsdag ettermiddag at han har åpnet døren for profesjonell fotball i juni.

Det ble klart etter et møte tidligere på dagen med FA, Premier League og den engelske ligaen som organiserer de øvrige tre divisjonene i det engelske ligasystemet.

Ønsker mange kamper på TV

Dowden beskriver samtalene på møtet tidligere i dag som positive med og med et felles ønske om å få den profesjonelle fotballen til å rulle igjen i midten av juni.

RETUR MANDAG: Førstkommende mandag kan Fred og Bruno Fernandes igjen trene på Carrington.

I tillegg ønsker kulturministeren at Premier League og The Football League legger opp til at mange kamper vises på TV og at inntektene som nå kommer, dersom fotballen gjenopptas, vil komme hele fotballfamilien tilgode.

Det innebærer blant annet et ønske om at flere av kampene skal vises gratis, uten at det er offentliggjort konkrete om hvilke og hvor mange kamper det er snakk om.

– Sikkerheten er det viktigste

Regjeringens standpunkt er ikke en endelig bekreftelse på at Premier League definitivt vil starte opp i juni, men Dowdens kunngjøring blir sett på som et stort steg i riktig retning for dem som håper fotballen vil returnere i sommer.

Dowden gjorde det imidlertid klart at det kun vil bli tillatt med fotball igjen dersom det er trygt. 

– Vi ble enige om at vi kun går videre med planene dersom det er trygt. Sikkerheten, helsen og velferden til spillere, trenere og andre aktører har førsteprioritet, sa Dowden torsdag ettermiddag.

I MINDRE GRUPPER: Den første tiden vil spillerne bli delt opp i mindre grupper og alt utstyr desinfiseres etter hver økt.

Myndighetene vil stille medisinsk ekspertise til disposisjon for Premier League-klubbene, men det er nå de ulike ligaene som må legge konkrete planer for gjenopptakelsen av fotballen.

Englands visehelsedirektør Jonathan Van-Tam gjorde det også klart at det er et stykke frem før fotballen vil få endelig grønt lys.

– Det vil være mange små, og nøye overvåkede, steg vi må ta for å se hva vi kan få til under trygge rammer. Det første er sikkerheten til dem som returnerer til trening og at man fremdeles opprettholder sosial distansering. Vi må se hvordan det utarter seg før vi i det hele tatt kan tenke på å gå videre til å arrangere kamper, forklarte han.

Flere United-spillere har trent i ulike parker de siste dagene, men mandag skal spillerne etter planen returnere til Carrington og trene, i første omgang på mindre grupper som består av maksimalt fem spillere.