– Umulig å hente Ronaldo

José Mourinho fikk spørsmål om Cristiano Ronaldo etter seieren i Los Angeles.

I en innholdsrik start på sommerturneen vant Manchester United 5-2 mot Los Angeles Galaxy natt til søndag etter scoringer av Marcus Rashford (2), Marouane Fellaini, Henrikh Mkhitaryan og Anthony Martial.

På pressekonferansen etter kampen fikk José Mourinho blant annet spørsmål om Cristiano Ronaldo, Marcus Rashford, og hvem han vil velge som sin visekaptein.

Tidligere i sommer ble det snakket høyt om en mulig Ronaldo-retur til Old Trafford, men ifølge Mourinho var det aldri engang aktuelt å prøve å hente Real Madrid-stjernen.

– Jeg kommer ikke til å be klubben min om å kaste bort tid på spillere som er «mission impossible». Ronaldo er en viktig spiller og en stor økonomisk makt. Vi har ikke funnet noen årsaker som skulle få oss til å tro at han vil forlate Real Madrid, svarte Mourinho på spansk, ifølge BBC-journalist Simon Stone.

– Vokst tre centimeter

Med en annen United-spiller med en fortid i Real Madrid på tribunen, var det imidlertid ingen som savnet Cristiano Ronaldo på StubHub Center. Foran David Beckham scoret Marcus Rashford to mål på de første 20 minuttene. Rett før pause kunne han fått sitt hattrick, men tapte den tredje duellen mot Galaxy-keeperen.

– Det er bare naturlig at en ung spiller utvikler seg når han får minutter på banen, så det er helt normalt, svarte Mourinho på spørsmål om fysikken til den 19 år gamle tomålsscoreren.

– Han er allerede tre centimeter høyere enn da jeg kom for 13 måneder siden. Han har også fått muskler, men farten er hans viktigste ferdighet, og vi vil ikke miste den. I løpet av oppkjøringen vil vi også prøve å spille med både Lukaku og Rashford samtidig.

– På dette tidspunktet forrige sesong sa alle at det ville være vanskelig for ham å få spilletid under meg. Etter sesongen tror jeg han var en av de tre som hadde spilt flest kamper. Han spilte i forskjellige posisjoner, noe som var bra for utviklingen hans, og han spilte flere viktige kamper i Europa League som er en slags forberedelse til Champions League.

– Han lærer mye og er en profesjonell spiller med gode holdninger. Forrige sesong gikk han en lang periode uten å score, men det var ikke dramatisk fordi vi vet at det er en del av utviklingen. I en normal sesong vil han score mer enn han gjorde i fjor.

Ny formasjon

Mot Galaxy spilte Mourinho som ventet med to forskjellige lag i hver omgang.

Portugiseren brukte Chris Smalling, Phil Jones og Daley Blind i et trebackssystem fra start og erstattet dem med Victor Lindelöf, Eric Bailly og Axel Tuanzebe etter hvilen.

– Jeg forventet ikke mye. Det er noe vi må fortsette å jobbe med og forbedre. Forrige sesong gjorde vi det to ganger mot Rostov. Denne sesongen gjør  vi det kanskje oftere, sa Mourinho og hintet om at formasjonsendringen har en sammenheng med nysignerte Romelu Lukaku.

– Rooney og Lukaku kan ikke sammenlignes. Rooney spilte faktisk ikke spiss engang, men bekledde flere forskjellige posisjoner. Lukaku er en «target man» som spiller med ryggen til motstanderen og er angrepet for alle som har ballen. I tillegg er han veldig rask, og i dag så jeg også at han er en lagspiller som ikke er egoistisk. Han er ikke besatt av å score mål, men bryr seg også om lagets prestasjon.

Ingen visekaptein

Kampen mot Galaxy var Michael Carricks første som permanent United-kaptein.

Mourinho kunne imidlertid fortelle at han ikke vil utnevne noen fast visekaptein i 2017/18-sesongen.

– Vi har ingen visekaptein. En kaptein er nok. Når Michael ikke er på banen, vil noen andre ta kapteinsbindet, men Michael vil fortsatt være kaptein. Jeg liker ikke kriteriet som går på at spillerne som har vært lengst i klubben skal være kaptein, for noen ganger har du spillere som ikke passer som kaptein og bare får ansvaret fordi de har vært i laget lenger enn andre.

– Vi skal prøve oss frem og forberede spillere som Valencia, Herrera, Smalling, Pogba og Young. Michael kan være kaptein i ett eller to år, alt ettersom hvor lenge kroppen hans tåler det, men denne sesongen har vi bare en kaptein.