– Presset hviler på United

Kopite-redaktør Torbjørn Flatin har en følelse av at Liverpool trekker det lengste strået i et tett og jevnspilt cupoppgjør på Old Trafford.

I en liten bolle inneholdende navnene på 32 klubber, presterte altså Englands to største og hardeste rivaler å bli trukket ut mot hverandre. Det hører til sjeldenhetene at en 3. rundekamp i Ligacupen blir omfattet med større interesse enn kveldens møte mellom Manchester United og Liverpool.
Selv om Ligacupen i utgangspunktet ikke tilhører noen av de to implisertes førstevalg hva troféer angår, oser det så mye prestisje av dette oppgjøret at ingen av lagene kommer til å ta overvettes med sjanser. Det er i hvert fall vår oppfatning, og vi får støtte for synet av en representant for motparten – Liverpool-supporter Flatin:

– Normalt vil de beste lagene i Premier League stille med reduserte mannskap i 3. runde av Ligacupen, men det tror jeg ikke blir tilfellet her, sier han.

– Selv foretrekker jeg enten en motstander fra lavere divisjoner som gir mulighet til å la unge spillere få en sjanse, eller oppgjør mot rivaler som gir kamper med skikkelig nerve. Nå tror jeg aldri FA-cupen eller Ligacupen helt betyr like mye som da jeg vokste opp på 70- og 80-tallet, men dette er ikke så langt unna.

Da tvinger følgende spørsmål seg frem: To store rivaler, men hvem av dem vil være aller mest giret på avansement?

– Det føles som at denne kampen vil bety litt mer for Manchester United. David Moyes har fått en tung start som manager, inkludert et tap på Anfield, og selvfølgelig smellen hos nabo City på søndag. Det er aldri moro å tape en slik kamp, men jeg vil tro at man i United-leiren vil føle at en ny smell nærmest er utenkelig.

Likevel; etter United-flausen på søndag, øyner kanskje Liverpool sjansen i enda større grad enn det som ellers ville vært tilfelle …?

– Snarere tvert i mot vil jeg si, da en aner at hjemmelaget vil være som et skadet dyr etter de nevnte resultatene mot Liverpool og Manchester City. Liverpool er også en del plaget av skader. Jeg antydet her på samme sted foran ligakampen på Anfield at det kunne være et bra tidspunkt å møte Man. United; nå føles det derimot mer som et litt ekkelt tidspunkt. Samtidig har en et håp om at vertene nå er i en situasjon hvor det er mulig å ryste dem hvis de ikke får kampen inn i sitt spor. Og det faktum at Luis Suarez er tilbake, bør være en vitamininnsprøytning for oss. Presset vil derfor være størst på hjemmelaget, mener Flatin.

Og Luis Suarez, han blir som vanlig det store samtaleemnet. Han har nå sonet ferdig sin ti kampers karantene og er fri til å spille. Spørsmålet er bare om Brendan Rodgers vil kaste ham utpå til en høyprofilert kamp som dette.

Eller vil han heller å vente til helgens mer anonyme bortekamp mot Sunderland ..?

inni_sak_luiz_suarez
TILBAKE: Luis Suarez er ferdigsonet og klar igjen.

– Jeg vil bli veldig overrasket om Suarez ikke spiller fra start. Jeg tror de som håper at han vil lide av manglende kamptrening kan få seg en negativ overraskelse. Han har spilt viktige landskamper for Uruguay tidligere i høst og er uansett en type som ikke behøver tid til å spille seg i form. At kampen er høyprofilert vil bare motivere ham ekstra. 

Suarez har jo lenge blitt sett på som nærmest uunnværlig for Liverpool, men nå som Daniel Sturridge har levert varene i sesonginnledningen er dette bildet kanskje i ferd med å endres?

– Jeg tror bildet endret seg nokså radikalt etter at Liverpool fikk kjøpt Daniel Sturridge og Philippe Coutinho sist januar. Luis Suarez er fortsatt Liverpools beste spiller og meget viktig; men syv seire, to uavgjorte og bare ett tap på de kampene hvor han har vært suspendert, forteller at han vanskelig kan sies å være uunnværlig.

– Men hva med lagets formutvikling? Var lørdagens resultat en forsmak på det som venter, eller var det bare en «hiccup», og sånt som av og til skjer?

– Jeg tror ikke smellen mot Southampton (0-1 på Anfield) hadde noe med formutvikling å gjøre. Riktignok er det alltid vanskelig å prøve å forklare når det blir spilt så dårlig som de helrøde gjorde sist lørdag. I mine øyne må også manageren ta på seg en solid del av skylden. Han satte opp et lag med fire midtstoppere bakerst, og Iago Aspas som erstatter for Coutinho i «10’er-rollen». Det bidro til at det aldri ble rytme og flyt i spillet.

Men tilbake til kveldens oppgjør: Hvordan ser du for deg kampforløpet?

– Old Trafford vil «forlange» at hjemmelaget går ut i hundre, og for Liverpool vil en tro det viktigste de første 15-20 minuttene blir å holde tett og roe ned motstanderens spillere og fans. Deretter kan de begynne å spille «Brendan Rodgers-fotball» med stort ballinnehav og hardt press over hele banen når en ikke har ballen. Tidlig i sesongen hadde vi matchvinnere i hver enda av banen i Simon Mignolet og Daniel Sturridge. De må levere varene igjen, og nå har Daniel i tillegg med seg Luis Suarez på topp.

Og resultatet av dette storoppgjøret ..?

– Hjertet sier 1-1 etter 90 minutter, etter Liverpool-scoring av Luis Suarez. Deretter blir de røde fra Anfield med i trekningen til 4. runde etter å ha vunnet straffespark-konkurransen, avslutter en optimistisk Torbjørn Flatin.