Portugal tapte mot Sveits

Cristiano Ronaldo så hele oppgjøret fra innbytterbenken da nr. 19 Nani (bildet) og resten av et reservespekket portugisisk mannskap røk 2-0 i søndagsmøtet med vertsnasjonen Sveits i Basel.

Kampen betød i utgangspunktet ingenting for noen av de to lagene ettersom Portugal allerede var gruppevinnere, mens Sveits var ute av turneringen.

Dermed valgte portugisernes avtroppende landslagssjef Scolari å benke hele åtte mann fra laget som slo Tsjekkia 3-1 tidligere i uken.

Nani var en av dem som fikk muligheten fra start mot helvetierne, og United-vingen var mye involvert. Han ble blant annet snytt for et soleklart straffespark etter et kvarters spill, da han han ble meid ned av Stephan Lichtsteiner. Ellers markerte Nani seg positivt både med gode frispark og fine fremspill, og i begynnelsen av andre omgang kaet han sågar ballen i stolpen. Men det ble med nesten, både for Nani og lagkameratene hans.

Sveitserne, først og fremst representert ved Hakan Yakin, var nemlig hakket mer giftige enn lusitanerne denne junikvelden. 19 minutter før slutt ble Young Boys-spissen frispilt av Eren Derdiyok og banket inn 1-0 forbi en utrusende keeper Ricardo. Det var bare sveitsernes andre scoring i mesterskapet, men det skulle bli mer. Tolv minutter senere doblet nemlig den samme Yakin ledelsen og fastsatte sluttresultatet til 2-0 på straffespark.

Drama i Genève

Den andre kampen i Gruppe A, Tyrkia mot Tsjekkia, var i motsetning til den ovennevnte av største betydning for begge lag. De sto helt likt etter de to første rundene, så spørsmålet var hvem av dem som ville slå følge med Portugal til kvartfinalene. Det skulle bli et drama av beste merke.

På forhånd var nok tsjekkerne favoritter hos de fleste, og de tok da også en oppskriftsmessig ledelse da Jan Koller headet inn en fortjent 1-0-ledelse etter 34 minutter.

Da så Jaroslav Plašil la på til 2-0 idet man nærmet seg halvspilt 2. omgang, virket avansementet bortimot klart for Petr Čech & co.

Så snur det

Men så endret kampen plutselig karakter. Tsjekkerne ble for feige idet de prøvde å forsvare ledelsen, og ble trykket bakover av aggressive tyrkere. Kvarteret før slutt reduserte så Arda Turan etter et flott opprullet angrep, og de nederlagsdømte lille-asiatene fikk enda mer fart på pedalene. Tsjekkerne derimot, ble mer og mer gelé i knærne, og denne usikkerheten spredte seg helt bak til den vanligvis så solide keeper Čech. Chelsea-målvakten hadde tilsynelatende full kontroll idet han gikk ut i feltet for å plukke ned et overlegg tre minutter før slutt, men sjokkerte både seg selv og alle andre ved å miste ballen rett ned i beina på den luskende Nihat Kahveci. 2-2, og lagene sto 100% prosent likt. Straffekonkurranse ventet ved full tid.

Men denne Nihat Kahveci var overhodet ikke interessert i noen straffesparkkonkurranse. To minutter etter utlikningen lurte han tsjekkernes offsidefelle, og med bare keeper mellom seg og nettmaskene, skrudde han ballen elegant inn via tverrliggeren. 3-2 til Tyrkia, og Tsjekkia, som kvarteret tidligere hadde opparbeidet seg en 2-0-ledelse, var ute av EM.

Utvisning på overtid

Likefullt, dramaet var ikke over. På overtid, idet desperate tsjekkere prøvde seg på en utlikning, rant det nemlig over for Tyrkias keeper, Volkan Demirel. Han dyttet til svære Jan Koller, som ikke helt ufrivillig lot seg klaske i bakken, og dommer Peter Fröjdfeldt hadde ikke annet å gjøre enn å sende Demirel i dusjen.