Statistik visar att United är passiva i första halvlek.

I början på den här veckan publicerades oroväckande statistik som visar att Manchester United är det lag som har sprungit minst av alla i Premier League. Statistik som United.no har tittat på visar också att United är ett av de minst aggressiva lagen i ligan.

Framför allt är det en tydlig trend att United börjar matcherna försiktigt.

United den här säsongen

Då vi tittar på siffrorna i Premier League den här säsongen visar det sig att United ger sig in i 15 procent fler dueller i andra halvlek och 46 procent fler tacklingar. Detta avspeglar sig också i offensiven, där United har 38 procent fler avslut i andra halvlek.

Nu är det inte enbart negativt i första halvlek jämfört med andra. Tittar vi på interceptions* och recoveries** är Uniteds siffror bättre i första halvlek än i andra. Detta kan möjligen tolkas som ytterligare ett tecken på att United inte är tillräckligt aggressiva. Är det så att spelarna i första halvlek avvaktar motståndarnas misstag medan de i andra halvlek i större utsträckning söker upp situationer?

I ligan som helhet är det inga markanta skillnader mellan halvlekarna. Detta med undantag för avslut: det skjuts 26 procent fler skott i andra halvlek jämfört med första.

united_1a_2a

Även statistiken för frisparkar pekar på att United är betydligt mer aggressiva i andra halvlek. United drar på sig 44 procent fler frisparkar i andra halvlek men samtidigt får United också betydligt fler frisparkar i andra halvlek.

Tittar vi på ligamatcherna individuellt är det framför allt premiären mot Bournemouth samt förlusterna mot City och Watford där United har uppträtt mindre aggressivt i första halvlek. Mot Bournemouth var United inblandade i nästan dubbelt så många dueller i andra halvlek som i första.

De flesta håller nog med om att United var klart bättre i andra halvlek än i första i de tre matcherna.

herrera_ntfc
TACKLAR OFTAST: Tillsammans med Fellaini är Herrera den i laget med flest tacklingar.

Dock ska noteras att United faktiskt hade fler tacklingar i första halvlek mot City än i andra halvlek. Det är den enda ligamatchen den här säsongen där detta gäller.

Av spelarna i United är det bara Marouane Fellaini (3,2) och Ander Herrera (3,15) som har fler än tre tacklingar per 90 spelade minuter. Vidare är det bara Valencia och Blind som har fler än två tacklingar per 90 minuter.

Henrikh Mkhitaryan (22,5 per 90 minuter) har varit inblandad i flest dueller, men då han framför allt har spelat som inhoppare kan de siffrorna vara skeva. Av de med mycket speltid är det Paul Pogba (16,25) och Fellaini (15,8) som är mest involverade i dueller.

* En interception definieras som en situation då spelare medvetet stoppar en passning genom att flytta sig in i bollbanan.
** En recovery definieras som att spelaren vinner tillbaka en lös boll eller att motståndaren har passat bollen direkt till spelaren (det vill säga utan att han rör sig).

Jämfört med tidigare säsonger

Många minns nog ett stort antal matcher där det var mållöst i första halvlek under Louis van Gaal. Men hur såg det ut med aggressiviteten? Jo, det visar sig att Van Gaals lag också var passivare i första halvlek än i andra.

Däremot är skillnaden faktiskt större nu. Men det är fortfarande tidigt, 87 procent av säsongen återstår. Det finns tid för Mourinho att rätta till detta, men det förefaller vara ett problem att United inte inleder matcherna med gasen i botten.

Tittar vi längre bak i tiden, på de fyra säsongerna före Van Gaal, visar det sig att detta är en ny trend för United. Vad gäller tacklingar och dueller har skillnaden mellan första och andra halvlek tidigare varit försumbar (med undantag för dueller säsongen 2012/13).

tidigaresasonger

Sir Alex Fergusons United var lika aggressiva i första halvlek som i andra.

fergie_agg

Detta är en trend som började under Van Gaal och hittills har förstärkts under Mourinho.

Jämfört med andra lag

Jämför vi United mot övriga topplag så är trenden snarare den motsatt för dessa lag, de inleder gärna aggressivt för att sedan avsluta passivt. Manchester City har till exempel näst flest tacklingar i ligan i första halvlek och näst färst i andra halvlek. Men då har City också 9-1 i målskillnad i första halvlek och 6-3 i andra halvlek.

Inte för att aggressivitet nödvändigtvis är en väg till framgång. Stoke, som ligger sist i ligan, är ett av de allra mest aggressiva lagen i ligan.

motstandare

Chelsea har faktiskt färst tacklingar av alla lag i ligan i andra halvlek, de är betydligt mer aggressiva i första halvlek. Även Tottenham har markant fler tacklingar i första halvlek. Undantaget av topplagen är Arsenal, som likt United blir mer aggressiva efter paus. För Liverpool och Everton är det relativt lika mellan halvlekarna.

Totalt är United på undre halvan i tabellen både vad gäller tacklingar och dueller.

All statistik från Opta och endast matcher i Premier League har beaktats.