Parkerte United bussen?

Her er litt grei fakta å ta med seg videre, blant annet når man snakker med Liverpool-fans.

Publisert Sist oppdatert

Mange, på begge sider, mener veldig mye om mandagens 0-0-kamp mellom Liverpool og United.  Liverpool-fansen og enkelte journalister har forsøkt seg med at United skaffet seg ett poeng ved å parkere bussen, men hva er egentlig fakta?

Parkerte United virkelig bussen på Anfield?

Her har United.no samlet en del interessant statistikk som kanskje setter det hele i et litt annet lys.

Ballbesittelse:

Liverpool hadde ballen i 65 prosent av tiden, ifølge Opta, og United da 35 prosent av tiden.

Det er imidlertid viktige å påpeke at Optas måte å telle ballbesittelse på er å telle antall pasninger hvert lag har. Liverpool slo 627 pasninger i mandagens kamp, mens United slo 342 pasninger og 627 pasninger av totalt 969 i kampen betyr 65 prosent ballbesittelse. Hos Opta.

Legg imidlertid merke til at hele 292 av Liverpools pasninger var på egen banehalvdel.

Liverpool slo altså nesten halvparten av alle sine pasninger på egen halvdel, frem og tilbake mellom backer, stoppere og keeper. Det sier en del at Liverpools to midtstoppere slo nest flest og tredje mest pasninger i hele kampen, og at Liverpools keeper fikk ballen tilbake i beina fra egne spillere så mye at han faktisk slo flere pasninger enn noen av utespillerne sine.

Parkerte United bussen?

Vel, hvis man ser på Optas såkalte heat map, som viser hvor ballen faktisk var i denne kampen, så viser den at den egentlig aldri var inne i 16-meterne.

Se så under på samme plansje for Chelseas 2-0-seier mot Liverpool, den berømte kampen da Steven Gerrard skled. Øverst ser man hvordan Chelsea-spillerne mest hadde vært i egen boks og i og rundt egen 16-meter i den kampen, men man under ser hvordan bildet ser fullstendig annerledes ut i mandagens kamp. Mesteparten av Uniteds spill foregikk faktisk på kanten inne på Liverpools halvdel.

Ser dere forskjellen?

Hvilken halvdel var ballen mest på?

Vel, det viser denne grafikken som er gjengitt på Twitter tydelig. Ballen var altså mer på Liverpools halvdel enn på Uniteds halvdel i løpet av kampen.

Midtbanekrig eller ren defensiv?

United.no har sett på snitt-posisjonen til Uniteds spillere i løpet av kampen.

Den underbygger det man så: At dette i hovedsak var en kamp som foregikk på midtbanen, men at United ble presset litt dypere utover i 2. omgangen.

Likevel: Å parkere bussen? Sju av Uniteds spillere var for eksempel mer inne på Liverpools halvdel i 1. omgang enn de var på egen halvdel.

United-spillernes snitt-posisjon før pause mandag:

chalk1

United-spillernes snitt-posisjon etter pause:

chalk2

Og hva med pasningsspillet:

Det viser egentlig det samme. Før pause foregikk det meste av Uniteds spill inne på Liverpools halvdel.

Etter pause ble det mer spredt, men det er interessant å se at spillerne gjennomførte Mourinhos plan om å ikke spille altfor mye sentralt nærmest helt perfekt. Det er en klar overvekt av spill på kant.

Samtidig er Liverpools mange pasninger, på grafikken under, stort sett på egen halvdel eller rundt midtsirkelen…

Uniteds pasninger før pause mot Liverpool:

pass1

Uniteds pasningsspill etter pause:

pass2

Liverpools pasningsspill i kampen:

pass3

Og helt til slutt:

Som nevnt, mange Liverpool-fans virker spesielt frustrerte etter kampen, og mange har lagt ut bilder på sosiale medier som viser hvor defensive United var.

Det er da greit å påpeke at å ta bilder av mange forsvarsspillere, når et annet lag angriper, er ganske enkelt, som united.no viser under ved kjapt å knipse et bilde fra mandagens kamp også på Liverpools forsvarsspill.

Et lite bilde er svært sjelden avgjørende bevis for hvordan 90 minutter var på en fotballbane.

Billedbevis på Uniteds store defensiv fra sosiale medier…
Seksback-linje:

utdtak

Billedbevis på Liverpools store defensiv fra egen TV….
Seksback-linje:

pooltak

Så er Uniteds mangel på godt offensivt spill en helt annen ting, som ansvarlig redaktør Dag Langerød også er inne på i sin kommentar etter kampen.

Les den saken her: Mine tanker etter 0-0

Eller som journalist Bjarte Valen i Supporterklubben også sier det:

– Når du setter poteter på våren kan du ikke høste dem i juli uansett hvor bra været har vært eller hvor gode settepotenene er. Du må vente til de er klare på høsten og da får du betalt for tålmodigheten.

Powered by Labrador CMS