Pogba (2)

Pogbas strålende pasninger og flotte straffespark hjalp ikke – Frankrike er ute av EM

I et ellevilt åttedelsfinaledrama var det Sveits som sikret seg billett til videre spill i sommerens europamesterskap.

Paul Pogba spilte 120 minutter i tillegg til å score på sitt straffespark.

Sveitserne åpnet scoringsballet

I Bucuresti var det to lag som gikk forsiktig til verks i åpningsminuttene.

Foruten et hjørnespark Raphael Varane headet høyt til værs, lot den første store franske sjansen vente på seg i den rumenske hovedstaden.

I stedet kunne sveitserne true de regjerende verdensmesterne. Anført av en frisk Breel Embolo og en drivende god Steven Zuber, viste Vladimir Petkovic’ mannskap gode tendenser, og etter kvarteret kom også uttellingen.

Zuber skaffet seg plass på venstresiden, før han slo inn mot kraftspiss Haris Seferovic. Angriperen regelrett bøllet bort Barcelona-spiller Clement Lenglet, før han headet ballen helt nede i hjørnet bak Hugo Lloris.

Dermed var det de sveitsiske underdogene som tok ledelsen i Bucuresti.

France v Switzerland - UEFA Euro 2020: Round of 16
RAGET HØYEST: Haris Seferovic regelrett utklasset Clement Lenglet i hodeduellen før 1-0.

Både Kylian Mbappé og Adrien Rabiot prøvde å skaffe utlikningen fra distanse, men begge mislyktes i sine forsøk.

Da franskmennene ikke klarte å skape noe mer, ebbet de første 45 minuttene ut med en smått overraskende 1-0-ledelse til de sveitsiske underdogene.

Ellevill andreomgang

Om kampen bar preg av manglende muligheter før pause, eksploderte det hele etter hvilen.

Benjamin Pavard skled i egen boks og tok med seg Zuber i fallet. Kampens dommer lot først situasjonen gå, før han fikk melding på øret om å sjekke VAR-bildene.

De fikk fløyteblåseren til å endre mening. Dermed kunne Ricardo Rodriguez skritte frem for å ekspedere ballen i mål, men Hugo Lloris sto i veien for skuddet, og reddet med det kanskje sitt Frankrike.

I stedet var det de blåkledde som kunne presse på.

Først leverte Pogba en lekkerbisken av en skuddfinte, før han slapp til Kylian Mbappé, som heller ikke denne gangen klarte å score sitt første mål under sommerens EM.

Det skulle dog ikke gå mange minuttene før scoringen satt for franskmennene. Mbappé spilte fri Benzema, som leverte et strålende mottak, før han tuppet ballen over Yann Sommer.

OUI!: Franskmennene kunne juble for to mål på kort tid fra Karim Benzema.

Like etter var kampen helt snudd på hodet. Det hele begynte med en gjenvinning fra Pogba høyt i banen, før Kingsley Coman, Kylian Mbappé og Antoine Griezmann kombinerte seg gjennom det sveitsiske forsvaret. Sistnevnte fikk sin chip reddet av Sommer, men på bakerste stolpe kunne Benzema heade ballen i mål.

Kvarteret senere var det Pogba som fikk spille en velfortjent hovedrolle i Bucuresti. En retur landet i beina til midtbanemannen, som la ballen til rette før han bøyde ballen i krysset bak Sommer fra drøye 25 meter. Rett og slett en nydelig scoring.

Men det skulle ikke holde ut 90 minutter. Med ti minutter igjen av kampen snek Sveits’ målscorer Seferovic seg mellom Frankrikes stoppere, før han stanget ballen i mål til 3-2. Da Mario Gavranovic plasserte ballen i mål i kampens siste ordinære minutt, måtte franskmennene finne seg i å spille ekstraomganger.

ET STORT PLUSS: Så glad blir man når man har utliknet i siste minutt av EMs åttedelsfinale.

Coman var ekstremt nære ved å sette vinnermålet helt på tampen, men volleyskuddet rikosjetterte i tverrliggeren og ut.

Målløse ekstraomganger

Det kunne tyde på at spillerne begynte å kjenne på melkesyren i beina i løpet av den første ekstraomgangen, ettersom sjansefrekvensen falt betraktelig, sammenliknet med det som skjedde i andre omgang.

Sjanseløst ble det likevel ikke.

Benjamin Pavard mottok ballen på kloss hold foran mål etter forarbeid av Coman. Høyrebacken var nære ved å pirke ballen inn i det sveitsiske målet, men med et tigersprang klarte Yann Sommer å holde ballen unna nettmaskene.

På den andre siden av banen kom Kevin Mbabu til et godt innleggsforsøk, men ingen sveitsere var på plass for å sette ballen i mål.

I den andre ekstraomgangen fortsatte Pogba å strø nydelig pasning etter nydelig pasning, blant annet da han spilte gjennom Mbappé, men heller ikke denne gangen lyktes 22-åringen, da han skjøt fra skrått hold.

HELBOM: Kylian Mbappé fikk en strålende pasning fra Paul Pogba, men skuslet bort enda en sjanse.

Med ett minutt igjen av den tillagte halvtimen steg innbytter Olivier Giroud til værs, men headingen ble av det svakere slaget.

Da heller ikke Granit Xhaka klarte å sette et frispark fra langt hold i mål, endte det hele med å gå til straffesparkkonkurranse i Bucuresti.

Pogba satte forgjeves nydelig straffe

Dramatikken sluttet naturligvis ikke der. Sveits’ Gavranovic åpnet med en iskald straffe, før Pogba skrittet frem for Frankrike. United-spilleren ventet lenge, før han klinket ballen knallhardt opp i Sommers høyre kryss. Rett og slett en nydelig straffe!

Med scoringer fra samtlige av Fabian Schär, Olivier Giroud, Manuel Akanji, Marcus Thuram, Ruben Vargas, Presnel Kimpembe og Ahmed Mehmedi, var Frankrike avhengige av at deres store stjerne, Kylian Mbappé, ville gjøre det han ikke hadde gjort tidligere i EM – sette ballen i mål.

Det klarte PSG-stjernen ikke. Sommer kastet seg riktig vei og parerte avslutningen. Dermed kunne sveitserne feire sammen i ellevill jubelbrus, mens fortvilelsen sto i øynene på Frankrike-stjernene, som er ute av mesterskapet.

SEIERHERRER: Sveits trosset underdogsstempelet og sendte storfavoritt Frankrike ut av EM.