– Nye handsinstrukser til dommerne – gjelder fra kommende helg

Synes du at det har blitt dømt straffespark altfor ofte hittil i Premier League denne sesongen? Da kan dette være gode nyheter for deg.

– En kan diskutere det hele dagen, men vi trenger noe klarhet om hva som er en forseelse, og hva som er et straffespark, for nå ser det ut som om en kan chippe ballen opp i noens hånd – slik som skjedde med oss mot Palace, for eksempel, og Victor fikk et straffespark imot seg.

Det sa Solskjær til MUTV i forkant av ligacupkampen mot Brighton, og han er ikke den eneste manageren som har vært skeptisk etter alle handsavgjørelsene i innledningen av Premier League.

Bildet over viser øyeblikket like før Victor Lindelöf fikk straffespark mot seg i Uniteds serieåpning mot Crystal Palace, slik Solskjær refererer til.

Det har vært mange kontroversielle handsavgjørelser hittil denne sesongen, etter at dommerinstruksene i Premier League endret seg før 2020/21-sesongen, og Premier League skal ikke ha likt det de har sett.

De skal derfor nå instruere dommerne i å være mindre strenge på handsavgjørelser, allerede fra og med kommende helg.

Det rapporter de meget troverdige journalistene David Ornstein og Matt Slater for The Athletic. Sky Sports skriver også om det samme.

Dette ble bestemt på et Premier League-møte på tirsdag, etter at de også hadde snakket med IFAB (International Football Association Board). Dommerne får nå mulighet til å tenke mer subjektivt innenfor de eksisterende reglene.

Hvordan er instruksendringen?

Selve handsregelen kan ikke endres så lett, og det må skje via IFAB, men Premier League vil be dommerne om å vise mer ettergivenhet ved handsavgjørelser.

Alt som treffer en hånd over hodet i boksen, vil fortsatt være et straffespark, men om ballen sneier innom en hånd på siden av spillerens kropp, så vil det kanskje bli sett på annerledes. Nærhet og armens posisjon er altså nøkkelfaktorer i denne endringen.

Derfor ville, ifølge The Athletic, det kanskje ikke blitt dømt straffe mot Crystal Palaces Joel Ward sist helg – eller mot Victor Lindelöf i Uniteds serieåpning.

Handsavgjørelsene mot Eric Dier og Neal Maupay, den sistnevnte altså den som ga United seieren mot Brighton, er fortsatt av typen det vil blit gitt straffespark for.

JUBELEN STILNET: Og selv med nye dommerinstrukser ville det vært riktig å dømme straffespark mot Neal Maupay.

I fjorårets sesong ble det dømt 19 straffespark for hands i løpet av hele sesongen.

Denne sesongen har det, etter bare tre serierunder (to for noen lag), blitt gitt 6 straffespark for hands allerede.