Ny sommer, ny saga

Thiago Alcântara er langt fra den første som har vært hovedperson i en overgangssaga. Husker du disse ..?

Publisert Sist oppdatert

Thiago Alcântara er allerede langt på vei sommerens store overgangssaga, og det er slettes ikke første gang ryktene hagler rundt spillere på vei både inn og ut stadionportene på Old Trafford.

Mer eller mindre hver eneste sommer blir en eller flere spillere koblet hyppig til Manchester United. Mens noen har glippet mellom fingrene, har andre blitt en braksuksess på Old Trafford.

Ronaldinho (2003)

I 2003 hadde David Beckham nettopp forlatt Manchester United til fordel for Real Madrid. En stor profil forsvant ut stadionportene, og Ronaldinho var naturlig nok et av de heteste navnene i fotball-Europa etter at han hadde briljert i både Grêmio og PSG.

Sir Alex Ferguson har i ettertid uttalt seg om Ronaldinho-sagaen, som endte med at Barcelona snappet brasilianeren rett foran nesen på skotten.

– Jeg trodde vi hadde spikret avtalen, men da jeg fløy ned til Paris hadde ting forandret seg. Folkene hans klaget til meg om at det ikke så ut til at de fikk den avtalen de tidligere hadde blitt enige om, og dagen etter var han klar for Barcelona, fortalte Sir Alex.

I kjølvannet av den mislykkede Ronaldinho-overgangen hentet Sir Alex Ferguson en annen driblestjerne til Manchester – Cristiano Ronaldo. Så kanskje var det like greit at Ronaldinho-handelen strandet?

John Obi Mikel (2005)

Carling Cup: Newcastle United v Chelsea

10. mai, i underkant av to uker etter at kjøpet av Mikel var annonsert, ansatte nigerianeren livvakter etter at han angivelig ble utsatt for drapstrusler. Dagen etter forsvant hovedpersonen selv på sporløst vis – Lyn hevdet at spilleren var kidnappet, men han ble senere funnet sammen med sin agent, John Shittu.

12. mai rettet Sir Alex Ferguson nesen mot flyplassen for å sette kursen mot Oslo, kun for å finne ut at Mikel er i London sammen med Shittu. Mikel hevdet at han var blitt lurt til å skrive under for United, og seks dager senere klaget Lyn og United til FIFA over Chelsea og Shittu sin oppførsel.

I juli samme år avslørte The Times at Manchester United innser at Chelsea kan snappe Mikel foran nesen på dem. En måned senere ble Mikel tvunget tilbake til Lyn av FIFA mens saken etterforskes, og Mikel ble i Lyn til han forlot klubben 30. november.

I januar 2006 ble Shittu anmeldt av Lyn for å ha forfalsket proffkontrakten til Mikel, mens Ferguson kun få dager senere gikk ut i media og hevdet at Mikel vil spille for United, og ikke for Chelsea. I februar ba Peter Kenyon United om å ordne opp i situasjonen, og først 2. juni samme år ble alle partene enige om at Mikel skulle spille for Chelsea. London-klubben endte opp med å betale 12 millioner pund, hvorav i underkant av halvparten gikk til Lyn.

Carlos Tévez (2007)

Carlos Tévez-sagaen begynte allerede i august 2006, da den argentinske spissen signerte for West Ham sammen med sin landsmann, Jávier Mascherano. Kun seks måneder senere signerte sistnevnte for Liverpool, og i mars 2007 ble West Ham anmeldt for å ha brutt overgangsreglene i forbindelse med kjøpet av den argentinske duoen.

Manchester United v West Ham

FIFA etterforsket saken, og Sheffield United forsøkte å få FA til å trekke West Ham for poeng, men etter en lang sommer med mye om og men fikk West Ham beholde Premier League-plassen.

6. juli 2007 kom Tévez og United til enighet om de personlige betingelsene, og 18. juli annonserte David Gill at klubben vil spørre FIFA om lov til å signere Tévez. 3. august 2007 ble West Ham enige om en kompensasjon, og 10. august ble Tévez bekreftet som United-spiller. Tévez kom på en slags låneavtale, og to år senere ble Tévez klar for Manchester City etter at United nektet å betale agentfirmaet en sum på flere hundre millioner kroner for å beholde argentineren på Old Trafford.

Dimitar Berbatov (2008)

1. juli, på overgangvinduets første dag, begynte ryktene å hagle for alvor om at United var interesserte i å hente Dimitar Berbatov til Manchester. To uker senere ble det angivelig satt en prislapp på Berbatov på 25 millioner pund, og United var trygge på at bulgareren skulle ankomme klubben i løpet av overgangsvinduet.

Få dager senere truet Sir Alex Ferguson med å saksøke Tottenhams Daniel Levy etter at sistnevnte gikk til frontalangrep på skotten. Levy beskrev Ferguson som både ‘arrogant’ og ‘hyklersk’ i sitt forsøk på å sikre  seg Dimitar Berbatov. Dette førte til at prisen på Berbatov steg betraktelig, og i slutten av juli skulle Levy ha hele 38 millioner pund for den bulgarske teknikeren.

Sir Alex Ferguson og Dimitar Berbatov med United-skjerf

Sir Alex la ikke skjul på at han ønsket seg Berbatov, men prosessen gikk på ingen måte radig for seg. United utsatte til og med lagbildet i håp om å få med seg bulgareren på bildet. Tottenham skal deretter ha senket prisen til 32 millioner pund, og i midten av august ba Berbatov om lov til å forlate Tottenham til fordel for United.

Daniel Levy stod imidlertid på sitt, og truet med å la Berbatov råtne på reservelaget om han ikke fikk 30 millioner for bulgareren. På overgangsvinduets siste dag gikk overgangen endelig i boks, og United signerte ham for 30 millioner pund, til tross for at Manchester City også hadde et bud inne.

Wesley Sneijder (2010 og 2011)

Inter Milan v Manchester City - Dublin Super Cup

Sneijder selv sa at han ikke hadde noen intensjoner om å forlate Inter, men ryktene stoppet ikke der. United la inn et nytt bud, og både Inter og Sneijder takket høflig nei. Dermed skulle man tro at det endte med det, men det gjorde det slettes ikke. Ferguson nektet for at han noensinne hadde lagt inn noe bud på Sneijder.

– Hvordan kan avslå meg når jeg ikke engang har lagt inn noe bud? spurte skotten retorisk i et intervju med Mail on Sunday.

Deretter tok det virkelig av i avisene. Overskrifter som «Sneijder: I want to sign for Man United» og «Sneijder wants United move» gjorde at spekulasjonen haglet ytterligere. Også flere personer tilknyttet Sneijder hevdet at nederlenderen ønsket å gå til United, men tross at ryktene fortsatte å svirre to somre på rad, forlot ikke Sneijder Inter før Galatasaray hentet midtbanespilleren i januar 2013.

Samir Nasri (2011)

Spekulasjonene rundt Samir Nasri pågikk gjennom hele sommeren 2011. Etter to måneder med konstante kontroverser og spekulasjoner rundt Samir Nasri endte det hele med at Manchester City snappet franskmannen rett foran nesen på sin røde byrival.

Dette etter at Nasri så godt som var klar for Manchester United. Andy Mitten skrev tidligere i sin blogg at Nasri og United var enige om en overgang, og at Nasri hadde møtt Ferguson og senere sendt ham en tekstmelding hvor han kalte ham «Boss». I den skrev han blant annet at han så frem til overgangen.

Hovedpersonen uttalte for få dager siden at han valgte City fordi han ønsket å være en del av satsingsprosjektet deres, men Andy Mitten mente at det var pengene som gjorde at Nasri valgte å gå til den lyseblå delen av Manchester.

Lucas Moura og Robin van Persie (2012)

Sommeren 2012 var det to navn som for alvor ble koblet til Manchester United – Lucas Moura og Robin van Persie. Førstnevnte var etter rapportene Uniteds overgangsmål nummer én, og ryktene svirret helt fra første overgangsdag til Moura var på plass i PSG. Til slutt var det pengene som stanset en overgang til United – Manchester-klubben hadde ingen muligheter til å holde følge med nyrike PSG som kunne bruke fra en tilsynelatende bunnløs pengesekk.

For Robin van Persies del endte sagaen på helt motsatt vis. Sagaen begynte allerede i september 2011 da Van Persie ikke ville signere ny kontrakt etter at Nasri og Fàbregas forsvant ut stadionportene. I april 2012 viste Juventus sin interesse, men Wenger uttalte at han var sikker på å beholde nederlenderen.

I mai fikk Arsenal-supporterne ytterligere håp om å beholde toppscoreren da han først uttalte at han «alltid ville være en Gunner», før både kona og moren og til Robin van Persie uttalte at de håpet at nederlenderen ville fortsette å bo i London.

Deretter kastet Manchester City seg inn i kampen, og de lyseblå fra Manchester ble sett på som favoritter. Manchester United, Real Madrid, Barcelona, Juventus og Anzhi ble nevnt som outsidere. Van Persie selv uttaler at han ikke vil bestemme seg noe før etter EM-sluttspillet. 4. juli uttaler han at han ikke kommer til å signere ny kontrakt fordi han mener klubben beveger seg i feil retning.

Wenger signerte både Podolski og Cazorla, men Van Persie hadde bestemt seg – 15. august ble nederlenderen klar for Manchester United. Prislappen på Van Persie skulle angivelig ligge på 20 millioner pund, men på grunn av rivaliseringen mellom Arsenal og United måtte sistnevnte ut med 25 millioner pund for å sikre seg nederlenderen.

Robin van Persie og Sir Alex Ferguson poserer med drakt

 

Powered by Labrador CMS