Publisert

Fotball er vakkert. Én kamp er spilt av årets Premier League, og stemningen er i taket blant Manchester United-supporterne. Nemanja Matic og Romelu Lukaku fikk sine ligadebuter i går, og begge spilte til 8 på United.no-børsen.

Rødtrøyene topper tabellen med best målforskjell, og helgen kan knapt komme raskere. José Mourinho besøker nemlig Swansea på Liberty Stadium.

Da må United unngå å gjøre som så mange ganger tidligere de siste sesongene: Å avgi poeng mot waliserne.

PS: Denne artikkelen ble først publisert etter 0-0-kampen mot Swansea 30. april.

Det er vanskelig å bestemme seg for hvilken som har irritert mest.

Kanskje kampen på Old Trafford da dommeren sendte Fabio av banen og Swansea sendte United ut av FA-cupen?

Kanskje den svært skuffende Louis van Gaal-debuten høsten 2014 som endte med 2-1-seier til Swansea?

Kanskje da waliserne svekket Uniteds topp-fire-muligheter ved å klamre seg til et uavgjortresultat 30. april 2017?

Alle sitter hvertfall godt i minnet. Nedenfor følger et utvalg kamper mot Swansea siden opprykket deres i 2011.

13 møter, 6 poengtap

23.12.12: Swansea 1-1 United

Dødballkongene Manchester United, anført av Robin van Persie, ledet Premier League med god margin og skulle møte waliserne som hadde rykket opp til Premier League året før.

Det burde endt med tre poeng. Swansea hadde imidlertid nylig handlet inn spanske Michu, som spilte en strålende høstsesong for de hvitkledde.

Selv om det ikke ble sesongavgjørende på noe som helst vis var det frustrerende da spanjolen gjorde livet surt også for United-fans da han 13 minutter etter at Patrice Evra hadde scoret 1-0 reduserte til 1-1.

Om kampen skal huskes for noe så blir det nok at Ashley Williams sparket ballen i ansiktet på en liggende Robin van Persie.

Sagt etter kampen: – Det var grusomt gjort. En skam. Han bør utestenges i lang tid. Han (Robin van Persie) kunne blitt drept. Han kunne ha brukket nakken. Det er det verste jeg har sett på en fotballbane på mange år, sa Sir Alex Ferguson.

05.01.14: United 1-2 Swansea

Det var i FA-cupens tredje runde at Manchester United fikk besøk av Swansea på Old Trafford. Selv om Wayne Routledge scoret 1-0 etter bare 12 minutter, var United-fansen relativt komfortable. De hadde hatt for vane å slå tilbake i slike kamper. Optimismen kom tilbake for fullt da Javier Hernández utlignet til 1-1 bare fire minutter senere.

En innholdsløs time fulgte. Så ble Fabio da Silva, som lenge hadde vært ute i kulda under David Moyes’ ledelse, byttet innpå. Han ble imidlertid bare på banen i fire minutter før han fikk direkte rødt kort for en stygg takling.

På overtid dukket Wilfried Bony opp og scoret 2-1 for Swansea. Dermed var United slått ut av FA-cupen, og rødtrøyenes seier over samme lag seks dager senere, i ligaen, var dermed bare en fattig trøst i en ellers nitrist førstesesong etter Sir Alex Ferguson la opp.

Sagt etter kampen: – Støtten jeg har fått (av fansen) har vært veldig bra. Vi må være positive og prøve å vinne fremover, men akkurat nå er jeg veldig skuffet. Resultatene har ikke vært gode nok, og særlig ikke på hjemmebane, sa David Moyes.

16.08.14: United 1-2 Swansea

Endelig. David Moyes hadde fått sparken, karismatiske Louis van Gaal hadde blitt ansatt, fått storhandlet og det var duket for å gjenreise Manchester United etter en katastrofal 2013/2014-sesong. Hjemmemøtet med Swansea i Van Gaals første ligakamp skulle imidlertid bli symbolsk for nederlenderens United-opphold.

United hadde håpet i knapt 20 minutter etter at Wayne Rooney hadde utliknet Ki Sung-yuengs scoring etter 53 minutter. Med 18 minutter igjen på klokka dukket imidlertid Gylffi Sigurdsson opp og gjorde livet vanskelig for Van Gaal. Hans 2-1-scoring holdt hele kampen ut, og United sto igjen med null poeng etter første serierunde.

Sagt etter kampen: – Det var en katastrofal start for oss, men vi må gå videre. Vi er ikke fornøyde, og manageren er ikke fornøyd. Vi må gå gjennom hva som gikk galt i løpet av uken. Jeg synes vi ikke spilte så godt sammen som et lag som vi kan gjøre. Det må vi ordne på, sa Wayne Rooney.

21.02.15: Swansea 2-1 United

United besøkte Swansea og var tente på å revansjere det pinlige tapet i høst. En Ander Herrera-scoring etter 28 minutter spilt satte fyr på de tilreisende United-supporterne.

Flammen varte imidlertid bare i to minutter før Ki Sung-yueng nok en gang scoret mot United. Kampen så lenge ut til å ebbe ut i uavgjort, før Batefimbi Gomis dukket opp og scoret 2-1 med 17 minutter igjen å spille.

På det tidspunktet kjempet United en beintøff kamp med Tottenham og Southampton om å havne topp-fire.

Sagt etter kampen: – Jeg kan ikke be om mer. Vi skapte mange sjanser, men klarte ikke score. De scoret på et lykketreff, og det er vanskelig å gjøre noe med, sa Van Gaal.

30.08.15: Swansea 2-1 United

Et drøyt år etter Louis van Gaals United-debut gikk rødtrøyene på sitt tredje 1-2-tap mot Swansea på 12 måneder. Det hadde aldri skjedd før, og det blir nok også lenge til neste gang det skjer.

Juan Matas scoring like etter pause gav United-fansen nok en gang falske forhåpninger mot et Swansea-lag som for lengst hadde vist hva de var i stand til mot United.

Andre Ayew og Bafetimbi Gomis’ to scoringer i løpet av syv minutter sørget imidlertid for nok et 2-1-resultat i Swanseas favør. Dermed sto United med bare syv poeng på de fire første kampene i ligaen.

Sagt etter kampen: – Swansea endret formasjon. Vi tapte kampen på fem minutter, og jeg syntes det er veldig synd for jeg føler vi styrte kampen og spilte veldig bra, sa Van Gaal.

30.04.17: United 1-1 Swansea

Det endte 1-1 på Old Trafford mot Swansea søndag etter at Wayne Rooney satte inn et kontroversielt straffespark i mål like før pause. Marcus Rashford hadde tilsynelatende filmet seg til et straffespark.

United-legendens scoring ble likevel utliknet av et Gylfi Sigurdsson-frispark midt i andreomgang. Dermed begynner det for alvor å spøke for José Mourinhos menn som jakter en viktig topp-fire-plassering.

Sagt etter kampen: – Vi ser ikke bare slitne ut – vi er slitne. En er nødt til å analysere prestasjonen ut fra forutsetningene. Vi har spilt ni kamper denne måneden. I tillegg er troppen redusert til 13-14 mann, sa José Mourinho.