– Noen ganger er det deilig å ta feil

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide
Du kan følge Eide på Twitter her.

Noen ganger er det deilig å ta feil!

Når jeg så lagoppstillingen så ble jeg litt skeptisk til om United ville ha nok gjennombruddskraft til å slå den defensive strukturen til Newcastle.

Skepsisen var ubegrunnet!

United leverte denne sesongens beste prestasjon, og det hele starter med hvordan de valgte å angripe et lavtpressende Newcastle lag i 451.

Jeg vil ta for meg inngangen til kampen, og hva dette gjorde med spillet utover i kampen. Noen av målene er for fine til å ta ut i stillbilder. Så jeg vil se på de overordnete taktiske linjene for kampen, og de endrede kampbildene.

Uniteds inngang mot 4-5-1

BILDET OVER VISER: Dette var Newcastle sin organisering. De lå i en tydelig 4141. Altså ikke en flat femmer, men et tydelig anker som skulle ta hånd om Fernandes. Det vi ser da er at det oppstår noen lommer bak indreløperne til Newcastle på begge sider av ankeret.

Mata og James fant ofte denne posisjonen, slik som vi ser på bildet over.


Nå har Aaron Wan-Bissaka flyttet seg på høyde med backleddet til Newcastle. Det gir backen deres en utfordring; han må velge mellom å bli ute og dekke Wan-Bissaka eller stå opp i Mata. Han velger det siste. Dette åpner for flere muligheter.


BILDET OVER VISER: Fernandes får en støttepasning fra Mata. Bare på grunn av gode utgangsposisjoner får Fernandes nå mange alternativer;

* Han kan spille AWB rett gjennom, siden backen er gått inn og ikke har sjanse til å rekke ned på AWB.

* Han kan spille Rashford i bakrom, som ligger i blindsonen til nærmeste stopper.

– James er ledig i motsatt mellomrom.

– Og vi kan skimte skoene til Shaw, som kan få en crosspasning.


Legg merke til at James kan her gå rett på backen, og utfordre med tre mot én eller mot stopper og få tre mot to, med Rashford og Shaw på utsiden. Det ville ført til direkte gjennombrudd.


Men ha disse bildene i bakhodet, når vi ser på de andre bildene. Det var mange svært gode tendenser, over lengre perioder, spesielt i første omgang. Dette skyldes gode utgangsposisjoner, og en vilje til å bevege seg.

Flyt i det offensive

Dette gir også gode utgangsposisjoner for bevegelse.

Her ser vi Rashford som ligger på bortre stopper. James starter i rom 2, mellom back og stopper, og drar med seg en stopper ut i det rommet. Dette åpner for Fernandes som kan gå på løp mellom stopperne. Vi ser også Mata som ligger i mellomrom motsatt, som har masse plass om det blir vending av spill. I tillegg til Wan-Bissaka som er helt alene ytterst på høyre.


Shaw prøver å treffe Fernandes i bakrom, men den blir for kort.

Derimot nå ser vi at både James og Rashford kan gå for å vinne andreballen.


BILDET OVER VISER: Rashford får tilslutt tak i andreballen, og er i farlig posisjon. Her kommer United til en sjanse på grunn av gode utgangsposisjoner i de rette rommene som Newcastle gir fra seg.

Det krever riktignok bevegelse derfra også, så det er gjort en endring i innstillingen til spillerne også fra sesongstarten.


Her er det Fernandes som har ball. Vi har tidligere sett at United kan bli låst fast i siderom om ballen spilles tidlig bredt, men i denne kampen så var dette annerledes. Her er det motsatt bevegelse mellom James og Mata. James møter, mens Mata går på et skikkelig dybdeløp.


BILDET OVER VISER: Det slås så en fantastisk pasning mellom spillere og gjennom to ledd.


Igjen ser vi gode utgangsposisjoner og vilje til bevegelse.

Wan-Bissaka kan i fremtiden forsøke å holde en posisjon som er nærmere motstanders back. Da ville han i dette bildet ha rukket å komme seg inn i 16-meteren han også, og skapt tre mot to.

Vilje til bevegelse

Derifra har United gode posisjoner til å true neste rom; bakrom.  De har på dette tidspunktet tre spillere foran ballfører.



Hvis vi inkluderte ballfører, som er innfor 16-meteren om ett sekund, så er det seks United spillere innenfor 16 meteren.

Dette er noe vi har savnet tidligere; nok folk som ønsker å score mål. Ingen tvil om at dette var fokus foran denne kampen.


Ny situasjon med mer av det samme:



Det gjør de, og det gjorde de gjentatte ganger i kampen slik som her. Nå er det tid for  andre bølge, det vil si nye spillere på vei frem.


Dette var en melodi som var gjennomgående for kampen, og de kunne gjerne fått betalt for dette tidligere. I stedet måtte de vente til 86. minutt.

Kladdeføre midtveis i 2.omgang.

Det kladder mer for United midtveis i 2. omgang. Dette skyldes i hovedsak to ting slik jeg ser det:

  1. Presset til United er svakere, noe som gir Newcastle mer tid med ball.
  2. United blir ikke rettvendt i «lommene» så ofte som tidligere i kampen.

Jeg ser på presset i denne delen av kampen her.

Her er Rashford på vei til å starte en serie med feil. Han sprinter ut for å presse, når Newcastle har en enkel utvei. Motsatt stopper får god tid med ball når han får den.


Samtidig greier ikke Uniteds midtbane å følge på. Det blir strekk i laget.


Dette ender med en crosspasning mot Shaw, og United må ned og forsvare seg rundt egen 16-meter.

Dette presset var gjentagende i 2. omgang, men mer stabilt i første omgang. Med det mener jeg at spissene og midtbanen holdt gode avstander, så de kunne vinne ball høyere.




Dette var hovedårsak slik jeg ser det, til at det var perioder i omgangen der Newcastle fikk ha litt ball.

Ikke rettvendt så ofte

Legg merke til Newcastle som nå presser med en spiller, med resten som sikrer bak.


Dette gjør at Newcastle nå har to spillere ute av leddet sitt, og det er mye plass til våre to venner som er i samme lomme.



Dette er symptomatisk for noe vi har sett tidligere i sesongen, men heldigvis var dette noe som hørte til sjeldenhetene i denne kampen.

Konklusjon

Bortsett fra en periode midtveis i 2. omgang så var det mye bra å spore. Først og fremst handlet planen til OGS om dette:

  1. Oppsøke «lommene» til Newcastle i midtbaneleddet
  2. True høyere i banen med backer
  3. Fylle opp med nok folk på øverste tredel av banen
  4. Stå godt etter med folk for å vinne ballen tilbake.

Når det gjøres bytter så ser vi at United har en slagkraftig benk. Etter at det har lugget litt så åpner det seg mer igjen. Mata leverer en solid prestasjon. Det gir mer bredde. James viser sine begrensninger nok en gang, synes jeg.

Shaw og Lindelöf er innblandet nok en gang i mål imot:

  • Lindelöf skal ikke la motspiller snu
  • Shaw setter en offsidelinje bak den spilleren som egentlig skal sette linjen; stopperen.

Mye bra å bygge videre på, ikke minst for å få testet kontringsspillet før turen går til Paris, der vil de få bruk for det!

Dette er Øyvind Eide:

Du kan følge Eide på Twitter her.

Powered by Labrador CMS