Nøkkelmannen

En omstridt agent med et frynsete rykte spiller en av hovedrollene i sagaen om Wayne Rooney.

En gang solgte han støvsugere, men i 1987 startet Paul Stretford som fotballagent. I over 20 år har han tjent svimlende summer på å representere spillere i England.

I 2008 ble Stretford suspendert fra agentyrket i ni måneder. Siden 2002 har han representert Wayne Rooney.

Da han sluttet i selskapet The Formation Group, ønsket han å fortsette samarbeidet med angriperen. Det endte med at hans tidligere arbeidsgiver saksøkte ham for tapt fortjeneste.

Ifølge The Telegraph får Stretford 20 prosent av Wayne Rooneys kommersielle inntekter. Det innebærer blant annet sponsoravtaler med Coca Cola, EA Sports, Nike og den gigantiske bokavtalen som spissen signerte for noen år tilbake.

Da 24-åringen signerte for Manchester United i 2004, skal Paul Stretford ha tjent hele £16 millioner på overgangen til Old Trafford.

Pengegrisk

Ex-Red Andrew Cole hadde Stretford som sin aller første agent i karrieren. 39-åringen, som da spilte for Newcastle, fikk selv erfare hvor pengegrisk mannen er.

– Jeg ble fortalt at Stretford ville være glimrende så lenge han tjente penger på meg. Jeg skulle få erfare det senere, skriver Cole i sin spalte i The National, som han for øvrig utformer i samarbeid med united.no-spaltist Andy Mitten.

– Han hadde stor innflytelse på alle områder av livet mitt, han inviterte meg til familiesammenkomster og kontrollerte hva jeg sa til pressen. Jeg hatet tanken på at noen kom tett innpå meg – akkurat som han gjør med Wayne. Han var veldig dominerende, men jeg lot ham holde på siden jeg trodde han oppriktig ønsket det beste for meg.

– Han ga meg råd om alt jeg gjorde. Jeg gjorde ham til en rik mann, men jeg brydde meg ikke siden jeg så på ham som en dyktig agent og en venn, skriver Cole.

Ingen cash – ingen kontakt

Cole fikk senere oppleve hvor opptatt Stretford er av penger.

– Så fort han ikke tjente penger på meg, hørte jeg ingenting fra ham. Jeg forventet mer. Han var en liten agent da han startet å jobbe for meg, og jeg ble brukt slik at han kunne tiltrekke seg andre spillere.

– Det er mye spekulasjoner og synsing om hva som skjer om Rooney, men Stretford vil være sentral i avgjørelsene som blir tatt. Han har en plan for Rooney både på og utenfor banen.

– Jeg fikset ham en rekke avtaler, og han elsket det. Det vil gi ham en stor selvtilfredshet om han kan gjøre Wayne Rooney til den beste betalte fotballspilleren.

Stan Collymore var også Paul Stretfords klient. Han har, i likhet med Cole, lite positivt å si om agenten.

– Jeg følte meg forrådt av en mann jeg stolte 100 prosent på. Han melket meg for alt jeg var verdt, sier han.